Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aloe somaliensis

17. 1. 2009

Aloe somaliensis W.Watson

Obrazek


Fotografie 1:

1. Květenství A.somaliensis (Inflorescence of A.somaliensis)

2. Květy A.somaliensis (Flowers of A.somaliensis)

3. A.somaliensis

...........................................................................................

Před časem, když jsem psal článek o Aloe jucunda, zmínil jsem se o jednom pohledném kříženci A.jucunda s A.somaliensis, který mě dovedl k přání pěstovat i samotnou Aloe somaliensis. Naštěstí je to položka současného sortimentu tkáňových kultur pana Wellense (viz vánoční cestopisný miniseriál), takže už vloni zjara jsem díky ochotnému kamarádovi třímal v ruce květník s tuze pěkným exemplářem této východoafrické aloe. Následovalo rychlé přesazení z původního prazvláštního substrátu (který kromě rašeliny obsahuje i něco jako obilné plevy) do mého osvědčeného lehkého, chudého a propustného univerzálu na bázi pemzy. Asi tomuto přírůstku u mě zase tak špatně nebylo, protože se spolu s ostatními aloemi zúčastnil na podzim soutěže o Miss Aloe 2008 tím, že nakvetl. Svým květenstvím sice úplně neohromil, ale samotná rostlina patří díky svým listům jednoznačně k nejpohlednějším aloím v mé sbírce.

Svým vzhledem nezapře příbuznost s Aloe jucunda, která je průměrem rozety menší, roste více stonkově a má větší snahu tvořit odnože. Ono je pravděpodobné, že somálské (a monžá i další východoafrické) příbuzenstvo A. somaliensis bude širší a bude tvořit něco jako komplex několika více či méně podobných druhů. Shodou šťastných náhod jsem si totiž pořídil při naší spanilé jízdě do Holandska (k témuž p. Wellensovi) další nádherný druh ze země somálské a evidentně z tohoto komplexu – Aloe hemmingii. Rostlina stejně lákavě krásná a hodně podobná, rozdíly budou více zřetelné po delší době, až budou obě kytky srovnatelně dospělé a pěstované ve stejných podmínkách.

Opět jen pro pořádek – Aloe somaliensis roste pochopitelně v Somálsku na pískovcových skálách v nadmořské výšce 1300-1500 m n.m.. Nevyžaduje nutně přímý úpal, v domovině i u nás je vděčná za mírný stín aspoň na část dne. Ve volné půdě dosahuje průměru růžice 30-40cm, listy 20x7cm, zoubky kolem 4mm, v kultuře je přiměřeně menší. V dobře drenážované půdě roste bezstonkově nebo s velmi nízkým stonkem, velmi málo odnožuje. Literatura popisuje dvě variety – základní var. somaliensis a var. marmorata, která je robustnější, má více listů, vyšší květenství s více červenými květy než základní varieta. Ta moje vypadá spíše na tu základní A.somaliensis var. somaliensis.

Jak už jsem naznačil, je hlavní ozdobou barva listů a kresba na nich. Ta je opět v polovojenském maskovacím duchu v podobě bělavých cákanců, proužků a teček na zeleném základě. Tento základ je podle umístění rostliny různě tmavý, při větším oslunění se objevují i tmavší zelené tóny. Odlišná, ale opět atraktivní je kresba na spodní straně listů. Povrch listů je hladký až lesklý.

Ve srovnání se svým hybridním příbuzným se objevují malé rozdíly v kresbě a také v dužnatosti listů, hybrid má listy tenčí a méně buclaté než čistý druh. Podle internetu existují i další hybridy s jinými aloemi. Po těch já ale zrovna nebažím (přestože upřímně někdy umí i vyrazit dech) a raději budu dál střádat další druhy čistých botanických aloí z východní Afriky. Pár dalších už jsem se štěstím nastřádal a přijde na ně na ZL časem řeč, a jak už to bývá - po splněné A. somaliensis mám další přání a sen – Aloe luntii, a hádejte odkud – ze Somálska, Jemenu a Ománu…J.

Summary:

Description and experiences with growing of Aloe somaliensis from Somalia.

Fotografie 2:

1. Aloe jucunda x somaliensis

2. Aloe jucunda

3. Aloe hemmingii

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář