Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aloe rebmannii

20. 1. 2008

Aloe rebmannii Lavranos 2002

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Aloe rebmannii, NE of Fort Dauphin, Madagascar

2. A. rebmannii - list (leaf)

...............................................................................


Předloňský i loňský rok byly v mé sbírce moc dobré roky pro aloe. Kromě toho, že dobře vegetovaly, tak mi je hlavně pár lidí pochválilo a já na ně zase dostal víc chuť. Ony některé skupiny kytek ve sbírce časem jakoby zevšední a tiše čekají na tu pochvalu od někoho zvenčí, aby se na ně člověk - pěstitel podíval opět novýma, okouzlenýma očima. Takže jsem je znovu začal hýčkat a přesazovat, doplňovat poztrácené jmenovky a hlavně rozkoukávat se po nových přírůstcích. A že jich zrovna loni bylo – semínka pro výsevy, dárky odnoží a řízků od přátel, samozřejmě nákupy (leckdy za těžké peníze) a dokonce pár vzácných semenáčků od cestovatelů-sukulentářů.

Materiálu na psaní to bude takzvaně „přehršel“a „na leta“. Pro dnešní článek to vyhrála rostlina nakoupená předloni jako dospělá a zároveň velmi povedená. Pochází z Madagaskaru a je to jeden z té nečekané vlny nových popisů z let 2000-2005. Obě jména ze záhlaví článku jsou pojmem – pánové Rebmann i Lavranos v sukulentním světě opravdu něco znamenají. A tahle aloe se jim obzvláště povedla. Když se ke mně občas dostaly fotografie některých nově popsaných aloí z Madagaskaru, musel jsem nerad, avšak objektivně konstatovat – „nic-moc“. Ale když jsem na jaře 2005 uviděl u Petra Pavelky (že já tam tenkrát vůbec jezdil) tuhle rudě rozcuchanou krásku, okamžitě jsem pro ni vzplál. Byla původně určená pro jiného zákazníka (a dokonce veleváženého), ale kdo dřív přijde, ten dřív bere…. A tak od té doby se při každé procházce (původně ještě fóliákem) skleníkem mohu kochat touto jihomadagaskarskou aloí.

Informací o této novince v literatuře ani na netu mnoho není, takže opět si musím vystačit s tím co odkoukám z té mojí rostliny sám. Rostlina je to určitě spíše menšího vzrůstu s velmi nízkým stonkem, která má sklon k mírnému odnožování. Těžko ovšem posoudit, jestli tento sklon je dán strategií v její domovině, nebo je až důsledkem rozmnožovací technologie pro obchodní účely. Trochu podivné totiž je, že všechny v Evropě nabízené a na netu fotografované rostliny jsou s toutéž lokalitou (kterou mám na jmenovce i já) a totiž „NE of Fort Dauphin“. Je sice jisté, že tato až nyní objevená aloe roste na velmi malém areálu jihovýchodního Madagaskaru v provincii Toliara, ale to, že všechny nabízené kytky mají tutéž vizitku, svědčí o jednom nějak šikovně namnoženém klonu. To ovšem vůbec neubírá na kráse A. rebmannii, kterou považuji za velmi dobře zakopaný (a naštěstí i vykopaný) poklad, kterých v tomto rodu není zrovna málo, ale s touto atraktivní barvou a velmi pohledným habitem bych ji klidně nominoval do finále „Miss aloe“.

Ale dost těchle superlativů, kterými tak často a rád směrem k mým oblíbeným aloím a cibulkám pohazuji a raději něco ke vzhledu rostliny. Fotky ukáží hodně, takže jenom doplním. Žlábkovité listy na nízkém kmínku o šířce 1-1,5cm a délce kolem 15cm, ovšem zahnuté do elegantního tvaru. Okraje listů zdobí růžovočervené zoubky a plocha listů z obou stran je poseta malými flíčky stejné barvy. Ale ta základní barva listů – pravá to barva pro ušlechtilou aloi – to je ten magnet, který přitahuje nejen moji pozornost. Tato aloe zřejmě umí obstát i na velmi exponovaných stanovištích a jedna z reakcí na přebytek slunce je tento pohledný odstín červenofialové. Květenství, které jsem už u své A.rebmannii zažil dvakrát, je poměrně vysoké a nese na větveném stonku pár desítek červenavých květů. Pokaždé se vyvinulo a dozrálo pár semeníků, zatím ovšem semena nepřinesla kýžený výsledek. Přesto už jsem díky nemnohým odnožím mohl podělit pár přátel a jsem optimistou, že se během několika příštích let stane i tato novinka klasickou součástí nabídek našich pěstitelů. J.


Summary:

Description and experiences with growing of Aloe rebmannii from Madagascar.


Fotografie 2:

1. Aloe rebmannii, NE of Fort Dauphin, Madagascar

2. A. rebmannii - květ (flower)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář