Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aloe dorotheae

11. 7. 2010

Aloe dorotheae A.Berger

Obrazek
 

  

Fotografie 1:

1. Aloe dorotheae z pěstírny Atomic Plants (A. dorotheae from Atomic Plants Nursery)

2. Aloe dorotheae z typové lokality- pěstírna Exotica (A. dorotheae from Exotica Nursery)

.............................................................................................................................

Tak nám udeřilo léto. Poněkud extrémnější než by se nám líbilo, ale tak už to v poslední době s počasím bývá, když už – tak už. Máme tedy u nás ve střední Evropě superslunečno spolu s teplotami, které začínají dělat se sukulenty v našich sbírkách pěkné divy. Některé zastavují růst a upadají do letního spánku. Některým to přímo nesvědčí, přicházejí o kořeny a raději je uklízíme někam do polostínu a co do největšího průvanu. Ale některé se naopak budí, nebo si rozpomínají na svou domovinu a začínají vypadat tak, jak předtím nevypadaly.

Tak například nakvétají cibuloviny, které jindy nekvetou, začala se jako na povel budit celá moje cibulová Argentina, ale nejvíc viditelných pozitivních změn zažívají rostliny z východní, čili okolorovníkové Afriky. Proto padla dnes volba do této skupiny, na tanzánskou Aloe dorotheae. Mám tuhle u nás méně frekventovanou rostlinu ze třech zdrojů. Výsevy z Mesagarden jsou zatím malé a navíc vypadají trochu netypicky protaženě, pak mám krátkolistý trsík z Atomic plants a jeden letošní přírůstek od Speckse, dokonce z typové lokality, který vypadá naprosto úžasně. Nyní nakvetla ta „atomová“ a předvedla svoji krásu vstříc rekordním teplotám.

Dle literatury roste A.dorotheae v Tanzánii v okrese Pangani , na pobřeží Indického oceánu, v nadmořských výškách přes 600-700m.n.m. Je krátce stonková, nižší (do 25cm) a tvoří malé skupinky odnoží. Růžici tvoří až 20 listů, maximální rozměry listů jsou 30x5cm, většinou jsou ale výrazně menší. Jejich barva je nejčastěji svěží zelená s bílými tečkami z obou stran listu, umí však při nadbytku slunce přejít do zářivě červeného odstínu, někdy i s nafialovělými tóny. Okraje listů jsou velmi výrazně ozubené. Květenství je nízké s korálově červenými květy se zelenožlutými okraji.

Podle mého je to sympaticky malá pohledná aloe, která vyniká lesklým až voskovaným povrchem listů, který je poměrně častý u východoafrických aloí. Zajímavým znakem je schopnost pojmout do svých listů obrovské množství vody jako do zásobárny (samozřejmě při jejím dostatku) a listy pak jsou až nepochopitelně naducané a vyduté oběma směry. Po delším období bez zálivky se listy normálně propadnou do „lžicovitého“ průřezu. Je to aloe, která evidentně miluje vysoké teploty a nadbytek slunce. To, co by jinou aloi spálilo, to téhle „horké dorotce“ jenom prospěje. J.

Summary:

Description nad experiences with growing of Aloe dorotheae.

Fotografie 2:

1. Květenství A. dorotheae (The inflorescence of A. dorotheae)

2. A. dorotheae od firmy Mesagarden (A. dorotheae from Mesagarden)

3. Detail květu (Detail of a flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář