Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agave či Manfreda maculosa aneb líná huba, holé neštěstí

7. 6. 2009

Agave či Manfreda maculosa Hooker (1859) aneb líná huba, holé neštěstí


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. + 2. Agave maculosa

.......................................


Musím začít zeširoka, nebo také, jak se občas mezi mými přáteli (ani nevím proč) říká: jako Jihočech (nebo z Jihočech?). Jako každým rokem jsem po vynaložení určité námahy a hlavně diplomacie přemluvila Jirku, aby přeci jen nastartoval motor u auta a odvezl mě na tradiční Zavírání sezóny v Chrudimi. To probíhá vždy na konci září a pro tuto akci platí shodně to, co jsem psala na webu SPS (www.sukulenty-sps.cz) o Otvírání sezóny ve Dvoře Králové. Potkáte zde spoustu zajímavých lidí tuzemského i zahraničního kaktusového i sukulentářského světa a to je kromě možnosti nákupu velmi zajímavých rostlin hlavním posláním této akce. My jsme ji využili i k pravidelné prohlídce sbírky u Pavlíčků – organizátorů setkání. Je totiž všeobecně známo, že se zde najdou nádherné a často i vzácné kaktusy (ty pěstuje hlavně Pavel Pavlíček), ale nás lákala sice o něco menší, přesto zajímavá sbírka vzrostlých sukulentů jeho ženy – paní Lídy Pavlíčkové. Před třemi lety jsme zde objevili zvláštní rostlinu s několika odnožemi. Ohnuté zelené listy s tmavými kulatými či oválnými tmavšími skvrnkami na listech a jen naznačenými jemnými zoubky na okrajích. Nedalo nám to a zkusili jsme od paní Lídy vyprosit odnož a jak vidíte, naše snaha nezůstala bez úspěchu. Doma jsme ji zapsali jako Manfreda maculata, ale už ze mě nevymámíte, zda to u původní rostliny bylo na jmenovce, či zda jsem to tehdy při zápisu tzv. střelila od boku. Bylo by to nakonec jedno, nebýt toho, že na začátku letošního jara začala rostlina nakvétat a tudíž jsme se o ni začali blíže zajímat.

Nezbylo, než nakouknout do encyklopedie Monocotyledons, co o ní říká J.Thiede, autor části o velkorodu Agave. Proč Agave? Sem totiž byla spolu s dalšími zástupci rodu Manfreda přes rozpaky některých znalců tohoto rodu zařazena. Protože při psaní našich článků z encyklopedií pana Eggliho vycházíme, nezbyde, než se tohoto zařazení držet, i když s tím nemusí leckdo souhlasit. Agave maculosa, jak zní její správné encyklopedické jméno, patří do rodu Agave, podrodu Manfreda (dalšími jsou Littaea a Agave) a skupiny Manfreda (dalšími jsou Polianthes a Prochnyanthes).  Tím bychom nudné systematice udělali zadost a raději se podívejme na samotnou rostlinu. A.maculosa (maculosa znamená bohatě skvrnitá) patří mezi manfredy, které v klidovém období nezatahují a zůstává jim nadzemní růžice na okrajích jemně zoubkovaných listů. Měla by růst v suchém porostu na skalnatých svazích či také ve vlhčích dubových lesích do necelých 2000 m.n.m.. na jihu Texasu (USA) a v mexických státech Nuevo Leon, Hidalgo, Puebla, San Luis Potosí, Tamaulipas a Veracruz. Listy ve středně veliké růžici (od cca 30 do asi 80cm) rostou do oblouku, na střednězeleném podkladu z obou stran vyniká množství kulatých či oválných hnědých skvrn (skvrny mohou být i světlezelené či úplně chybějí). Povrch je mírně ojíněný, na okrajích listů při podrobnějším pohledu najdete jemňoulinké zoubky, které jsou více vizuální, než nějakou hmatatelnou ozdobou.

Květenství, které se má objevovat od března do června, je opravdu nepřehlédnutelné. Na vespod olistěné lodyze úctyhodné délky (porovnejte na malé fotografii poměr mezi naší asi metrovou dcerou a rostlinou, postavenou o schod níže) se objevuje klasnaté květenství s 7 – 41 květy. Ty jsou typické svými žlutozelenými okvětními lístky se srostlou spodní částí (trubka může mít až 1,6cm) a do stran ohnutými cípy, z kterých do daleka ční fialové tyčinky a blizny s dlouhou čnělkou. Plody prý jsou kulovité až oválné, semena do půl centimetru. Květy se docela pomalu otevírají od spodních po ty horní a ač se pokouším o samoopylení, asi to zůstane bez úspěchu.Uvádí se ještě, že tento druh se může zaměňovat s A.longiflora, ta se však liší jinými barvami květu.

Přiznám se, že mi bude docela líto, až rostlina odkvete, protože podívaná je to vskutku velkolepá. Ani nevím, jak je to s těmito rostlinami po odkvětu, zda budou vesele vegetovat dál, či hlavní růžice odumře a život rostlin se „přelije“ do několika bočních růžic. Nechám se překvapit, tak jako tak se budu těšit, až jednoho dne nakvete několik dalších druhů skupiny Manfreda, jež se nám v poslední době ve sbírce sešly z nejrůznějších zdrojů. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Agave (Manfreda) maculosa from family Agavaceae.


Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina a naše dcera (Flowering plant and our daughter)

2. Květenství (The inflorescence)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář