Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aeonium smithii - kytka z titulní strany

27. 2. 2010

Aeonium smithii (Sims) Webb & Berthelot (1840) – kytka z titulní strany


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Detail listů (Detail of the leaves)

2. Aeonium smithii

.....................................................


Pro kdejakou modelku je prestižní záležitostí dostat se na titulní stranu kýženého módního  časopisu. Znamená to být v kurzu a připomenout se světu, že tu (ještě) jsem a je o mě zájem. Proč se tam pak objeví zrovna ta a ne jiná, je věcí vkusu lidí z redakce, či očekávání většího ohlasu zvědavých čtenářů.

Maličko podobně to probíhalo tehdy, když jsme před více než 3 lety hledali nějakou rostlinu, vhodnou pro logo ZL. Museli jsme probrat naší tehdejší fotogalerii a vybrat onu ‚tvář - rostlinu‘, která by naše stránky co nejvhodněji reprezentovala na titulní straně. Rostlina měla být samozřejmě sukulentní a hlavně měla korenspondovat s názvem našich stránek – měla tedy mít výrazné zel(e)né listy. Volba tenkrát padla na Aeonium smithii, které jsme asi rok předtím nakoupili na pražské výstavě. Fotka rostliny se díky formátu loga mírně rozplizla, ale to nám bylo jedno, protože v začátcích našeho webu to šlo ráz na ráz, nebyl čas si s fotografií více hrát a tehdy jsme to vlastně ani pořádně neuměli.

Dokud jsme nedostali od kamaráda další eonium hodně podobného jména – A.simsii a mohla si rostlinu - skorojmenovkyni pořádně prohlédnout, oba druhy jsem si pletla, nikdy jsem si nebyla jistá, zda jméno rostliny říkám správně. Obě eonia mají podobně vlasaté stonky, podobně odspodu tmavšími čárkovitými hrbolky žíhané listy, liší se jen jejich tvarem. Zatímco na ZL již představené A.simsii má listy kopinaté a špičaté, A.smithii má listy zvláštního tvaru, podobného, jaký má papírový drak se čtyřmi rohy a na konci zašpičatělé. Okraje listů  A.smithii jsou brvité a v blízkosti špičky i jemně zvlněné. Květenství je terminální, chlupatá květní lodyha může dorůst až do 40cm výšky, v případě naší drobné rostliny je vysoké kolem 10cm. Žluté květy mají rovněž chlupaté kališní lístky a 8- 12 úzkých korunních lístků (podle literatury mohou být s červenými linkami). Jak už to u mě bývá občasnou ale pravidelně smutnou tradicí, křehké květenství se mi při fotografování podařilo kousek pod vrcholem ulomit. Přesto nakonec stejně samostatně dokvetlo a na ulomeném vrcholu rostliny se brzy objevilo květenství náhradní (viz horní obrázek na druhé fotokoláži).

Péče o rostlinu je podobná, jako u ostatních rostlin rodu Aeonium z Kanárských ostrovů, v případě A.smithii konkrétně z ostrova Tenerife. Při přirozeném pěstování si tyto rostliny v létě dávají růstovou pauzu, sevřou listové růžice a díky zálivkové pauze jim začnou odsychat nejstarší listy. Koncem léta začínám odpočaté rostliny zalévat, na což reagují rozevřením růžic a zahájením dalšího růstu. Teď koncem zimy některé druhy nakvétají, aby pak vydržely kvést téměř až do konce jara.

Vrátím se k našemu logu. Je moc fajn, že jsme za ty roky k podobné publikační činnosti inspirovali další šikovné autory a pěstitele. Když si dnes projdete webové odkazy se sukulentní pěstitelskou tematikou, najdete několik dobrých projektů, kde už téměř pravidelně objevujete nové články o sukulentech a dalších xerofytních rostlinách. Zkrátka je na toto téma co číst. Pokud tedy také naše články alespoň několika čtenářům pomohly v pěstitelských začátcích nebo problémech, je to jen dobře a nás věčné zel(e)náče to zahřeje u srdce, když například někteří z nich najdou odvahu a napíší v komentáři pod článkem či v mailu . Určitě to kompenzuje všechnu tu práci s prvotním promýšlením ve své době originální kostry našich popularizačních stránek, s následovným vylepšováním, s úpravami fotografií, s hledáním podkladů pro správné informace o rostlinách apod. Hodně práce nám sice ulehčil šikovný editor e-stránek, ale konečná úprava je už zase jen na nás a věřte, že to často není vůbec jednoduché, zvlášť pro nás, kteří jsme se s programováním setkali až v silně dospělém věku.

Jak jste si určitě všimli, rozplizlé a po třech letech trochu okoukané Aeonium smithii v našem logu vystřídala složenina několika zel(e)ných listů rostlin, o kterých jsme již psali, nebo psát budeme. Ona průkopnická ‚modelka‘ (myslím zelenolisté A.smithii) však z titulní strany nezmizela, je opět součástí nového loga a dnes jsem se pokusila vás s ní blíže seznámit. Slibuji, že příště bude méně nebotanického tlachání a více pěstitelských postřehů. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Aeonium smithii from Canary Islands.


Fotografie 2:

1. Květenství (An inflorescence)

2. Detail vlasatého stonku (Detail of a hairy stem)

3. Rostlina s ulomeným vrcholem (The plant with a broken top)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář