Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aeollanthus sp. Malawi

19. 2. 2012

 

Aeollanthus sp. Malawi

aeolanthus-sp.-malawi-1s.jpg

 

    

Fotografie 1:

1. + 2. Aeollanthus sp. Malawi

..............................................................

Možná se někomu z vás ještě vybaví článek o horském Aeollanthus subacaulis var. linearis, o kterém jsme na ZL psali před lety v rubrice Werbář in memoriam. Tehdy jsem se zaříkávala, že rostliny tohoto rodu už nikdy více nechci. Jak vidíte, podobná prohlášení jsou často porušována. Vloni jsme toto předsevzetí porušili hned dvakrát, nejdříve zjara, a pak ještě v létě. Jarní přírůstek stihl již ukázat květy, což je milé, hlavní však je, že dodnes ještě stále žije. Pokud považujete nějaké rostliny za zakleté a dobrovolně se jejich pěstování zřeknete, potěší vás, když toto prokletí zlomíte.

Omluvou nám budiž, že jsme si nepořídili ten samý druh, ale jiný, odlišný, z maličkého Malawi (malý stát mezi Zambií, Mozambikem, Zimbabwe). Není sice tak úhledný, jako A. subacaulis var. linearis, ale od prvního pohledu se jedná o nevšední rostlinu. Zajímavý je způsob růstu, kdy dužnaté stonky rostliny vytvářejí jakési články, na koncích obrostlé lopatkovými sametovými listy. Z obavy před nejistým osudem rostliny v našich rukách jsme ten nový Aeollanthus ani nezařadili k ostatním rostlinám do skleníku a nechali jej v bezpečí na okenní polici doma v bytě. Asi to byl správný tah, protože rostlina nakonec vykvetla takovým podivným poléhavým květenstvím s bledě fialovými (lila) květy, tak typickými pro rostliny čeledi Lamiaceae (hluchavkovité). Zjistili jsme, že právě květy zrovna největší ozdobou nebudou.

Tento dílčí úspěch nás docela povzbudil, a tak jsme přestali být k aeollanthům tolik ostražití, jako tomu bylo v minulosti. Pokud si zkusíte o nich něco zjistit, objevíte, že je to takový zvláštní rod rostlin, příbuzných známějším rostlinám rodů Plectranthus a Salvia, jehož zástupci jsou k nalezení v Africe jižně od pouště Sahara a to jak na savanách, tak i ve vyšších hornatějších místech. Je možné, že druhy, pocházející z druhého prostředí, mají v našich nízkých nadmořských výškách problém, přeci jen tu panují jiné podmínky – tlak i teploty. Druhy ze savan se asi adaptují snáze a přežívají pak bez větších problémů.

Jak jste jistě pochopili z vyprávění výše, neodolali jsme vábení u Petra Pavelky a pořídili si další Aeollanthus, tentokrát s velkými listy na temeni (Aeollanthus subacaulis). Při kontrole minulý týden se oba druhy zdály živé (oba jsou na východním okně), i když A. subacaulis nemá listy – ty opadaly při omezení zálivky už začátkem zimy. Je mi jasné, že teprve koncem jara se ukáže, jestli rostliny přežily rok v naší péči ve zdraví. Necháme se překvapit. R.

Fotografie 2:

1. Aeollanthus sp. Malawi s květenstvím

2. Květy

aeolanthus-sp.-malawi-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář