Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adenia perrieri

16. 3. 2008

Adenia perrieri Claverie

Obrazek

 


  

Fotografie 1:

1. Adenia perrieri

2. Adenia perrieri - kaudex (caudex)

.......................................................


Už jsme dlouho nepsali o nějaké madagaskarské rostlině, zkusím to tedy napravit dalším zástupcem čeledi Passifloraceae A. perrieri. Přiznám se, že pro madagaskarské adenie nebyla tahle zima příliš šťastná (a byla šťastná vůbec nějaká?), řada z nich se jara nedožila a i moje kultovní A. perrieri vypadala, že má namále. V současnosti se však nízko na kaudexu objevily růstové vrcholy, což znamená, že rostlina má další kritickou zimu za sebou.

A. perrieri roste v oblasti západního Madagaskaru v nízkých nadmořských výškách. V přírodě je to popínavka se ztloustlou bází s výhony až 4 m dlouhými. Velice ozdobné listy jsou hluboce laločnaté se světlou středovou kresbou na tmavším podkladu. Květy, vyrůstající z listových axil jsou zvlášť samčí a zvlášť samičí.

V sezóně potřebují adenie více vody, aby udržely množství dlouhých popínavých výhonků a nesukulentních listů. Na nedostatek vody rostliny reagují jejich zvadnutím a později i zežloutnutím. K tomu se přidá zaschnutí všech tenkých výhonů tak, že často zůstane jen zesílená báze. V zimě potřebují sucho a madagaskarské rostliny i více tepla, než jejich africké kolegyně. I tak se může stát, že rostlina náhle uhnije, je tedy dobré tomu předejít minerálním substrátem (u nás je to pemza) a na začátku sezóny nařízkováním vrcholových částí, aby byly po ruce pro strýčka příhodu. Ŕízky mají tendenci opět tloustnout, pokud je tedy vyrobíme do konce jara, stihnou si do zimy vytvořit alespoň miniaturní zásobní orgán. Ty, které to nestihnou, nezbyde, než celou zimu udržet v růstu zálivkou, což se ne vždy podaří. My dva s Jirkou bychom o tom mohli vyprávět L.

Možná se ptáte, proč o A. perrieri říkám, že je to rostlina téměř kultovní. Před několika lety jsem podle mě jednu z nejkrásnějších zástupců rodu dostala jako řízek od pana Sýkory z Manětína. Několik sezón jsem ji měla na polici nejdříve severozápadního a později jihozápadního okna bytu. Vždy na zimu shodila listy a vypadala, že se už neprobudí, aby pak znovu na jaře obrostla. Po přestěhováni do foliovníku se nám ji podařilo rozřízkovat, aby následující zimu málem nepřežila. Nevelký kaudex napadla hniloba, naštěstí Jirka včas provedl chirurgický zákrok a rostlinu zachránil. Jsem ráda, že se mi s A. perrieri povedl husarský kousek. Vloni jsem opět úspěšně zakořenila vrcholový řízek a mohla ho vrátit původnímu majiteli – panu Sýkorovi, kterému mezitím mateční rostlina odešla na věčnost. Proto říkám, pokud své rostliny řežete, rozdávejte je do známých a třeba i šikovných rukou, možná jednou budete rádi, že se k vám kousek z vaší původní rostliny zase vrátí.   R.


Summary:

Description and experiences with growing of Adenia perrieri from Madagascar.


Fotografie 2:

1. Adenia peririeri

2. Adenia perrieri - řízky z vody (cuttings from water)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Adenia perrieri na šumavě

(Vláďa, 17. 11. 2013 19:59)

Ahoj přátelé,
chci se s Vámi podělit o mojí skušenost s touto kytkou.
Mam už několik let řízek co sem si od Vás přivez. Pěkně zesílil a nedělá mu problem
ve skleníku vyrost několika metrovým výhonem,ale kvest nechce .Zalejvam ho nestřídmně a volná výsadba s květináčem do záhonu mu zjevně nevadí.A stalo se mi,že,mi do květináče zapadlo semínko ipomoea platense.Tomu se u adenie líbilo a tak za dva roky vyrostla pěkná rostlinka.Letos byl co se týče počasí takovej divnej rok,což tý ipomoea bylo zdá se ku prospěch a do podzimu vyprodukovala velké množství natě ,ale kvést začla až začátkem října a to I desítky květu denně,kvete eště teť,ale už sporadicky.
Jak se v říjnu ochlazovalo postupně sem ze skleníku odstěhoval všechny teplomilné kytky a přestal sem topit.
ve skleníku zůstala jen ta adenie s ipomeou
do dneska jsou v pohodě a adenie dokonce roste při teplotách prěs den pod 10,ale třeba i 5 stupňů,v noci bylo ve skleníku -1 prěs den vylezlo slunce a mněla zřetelný přírůstek ,všechno dokonale zalitý.
sem zvědavej jestli vydrží až do konce listopadu.

Pěstování kytek zdar a adenií obvzlášť.


Vláďa Hrach

cuttings?

(philomene251@yahoo.fr, 24. 8. 2011 23:20)

Hello,

I just fell on this aticle while desperately looking for this plant. By any chance, would you have any cutting for sale?

Best regards

cleo