Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adenia hastata

15. 7. 2007

                         Adenia hastata Schinz


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Adenia hastata

2. Kořen řízku (Root of cutting)

3. Dva měsíce starý řízek (Two months old cutting)

..........................................................................................


Protože je nanejvýš vhodné prostřídávat témata našich článků a okruhy popisovaných rostlin, sáhnu pro dnešek do pachykaulů. Už jednou jsem se přiznal ke slabosti pro adenie, tak proč tedy zrovna ne opět z tohoto soudku? Po založení minikolekce z frekventovanějších druhů jsem byl připraven na další opovrhované liány z tohoto rodu (štěstí prý přeje připraveným), tak jsem tedy procházel české nabídky a čekal.

V roce 2004 jsem se dočkal - v jarní nabídce jednoho zkušeného pěstitele z východních Čech se objevilo avízo, že v létě dá do prodeje semenáče adénie ze severu mé milované Namibie. Jaro se toho roku táhlo jak špatně usmažený sýr, ale v srpnu 2004 jsem třímal v ruce nádherný (pro mě) semenáč drobné rostlinky – Adenia hastata. Mírný kaz na kráse toho skvostu byl, že nepocházel ani z Namibie ani ze severní, anóbrž z jihu kontinentu –Mozambik, Swaziland a severovýchodní JAR.

Pěkně jsem se s mou novou adénkou potěšil, opatrně přesadil a ještě opatrněji zaléval. Přes zimu spořádaně spala na sucho bez listů, v létě 2005 se k mé radosti na vrcholu rozdvojila a postupně přidávala na rychlosti tloustnutí i růstu. V průvanovém fóliovníku jí to velmi svědčilo, nedělaly s ní nic špatného ani letní horka ani podzimní ranní teploty blížící se 0°C. Inu ideální odolná rostlina i pro české podmínky.

Možná vás překvapuje, proč se tak rozplývám nad tímto drobečkem, mladého věku a malého vzrůstu. Mám totiž raději, když si báječnou kytku vypěstuji sám od semínka, nebo od malé rostlinky. V dnešní době se sice za peníze (většinou ale hříšné) sežene v kaudexech a pachykaulech skoro úplně všechno, ale jsou už to kytky hotové, nic jsem do nich nevložil, a povětšinou rostly v podmínkách o kterých nic nevím a tím jsou převelice háklivé a náchylné na nemoci. Myslím si, že skutečně pěkná a „moje“ kytka je běh na delší trať a že je správnější si pár let (i desetiletí) počkat a výsledný tvar rostliny také ovlivnit..

Nebudu příliš popisovat vzhled rostliny, fotka řekne určitě víc, jenom mírné překvapení je, že moje A.hastata zatím nemá „hastátní“ listy, jak jméno napovídá, literatura však připouští u tohoto druhu i tvar listů lobátní (čili i jiné). Možná v pozdějším věku. Malý kaudexík na spodku rostliny má našlápnuto na pěkný špalek a mně se velmi líbí barevná kombinace listů a zelené pokožky mladších výhonů. Kvetení se pochopitelně vzhledem k věku mé rostliny nekonalo.

V loňském roce jsem svou rostlinu ještě ubránil Radčině „řezací úchylce“, letos využila mou slabou chvíli a do té drobotinky řízla hned dvakrát. Výsledky, jak na na „mateřské rostlině“, tak na dvou vzniklých řízkovancích nejlépe ukáže přiložená fotodokumentace. Sami posuďte, je-li to příklad hodný následování.

Přeji i vám úspěšné čekání na ty vaše vysněné rostliny a hodně radosti z jejich pěstování. Mně má Adenia hastata velmi těší a vlévá zelenou krev do mých žil (kam na to ten Jirka chodí – pozn.R.)……..J.

 

Summary:
Desription and experiences with growing of african Adenia hastata from family Passifloraceae.

Fotografie 2:

1. Listy (Leaves)

2. Stonek (Stem)

3. Vrchol rostliny na začátku sezóny (Top of plant in the start of growing seassion)

4. Kaudex (Caudex)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Výsevy semen rodu Adenia

(Radka a Jirka, 2. 12. 2007 15:08)

Jirka našel článek manželů Tomandlových z roku 1989 (cituji):
Výsevy semen A.fruticosa,A.glauca,A.spinosa
Semena je vhodné mořit, neboť jejich povrch bývá často napadán plísněmi. Semena z větší části zatlačíme do substrátu. Klíčí mezi 7.-14.dnem.Výsev vyžaduje každodenní kontrolu. Semena napadená plísněmi vyjmeme, omyjeme proudem vody, na 10s ponoříme do 30% roztoku peroxidu vodíku a znovu vysejeme. Povrch substrátu také přestříkáme stejným peroxidem. Do květináčků vyséváme 5 semen. Další vývoj klíčenců je bez obtíží.(konec citátu).
My dva s Jirkou jsme tato semena nikdy neseli, takže nemůžeme potvrdit. Ale Tomandlovi jsou hodně zkušení pěstitelé, takže to necháme na Vás.Já bych jen místo mořidla použila Previcur či něco na ten způsob. Ať se daří.

Adenia hastata

(Igor Moravčík, 28. 11. 2007 14:34)

Tiež najradsej vsetko, čo sa dá pestujem zo semien.
Podarilo sa mi zohnať semeno (4 ks) rastlinky Adenia spinosa. Chystam sa na výsev, len neviem optimálne teploty. Predpokladám, že podmienky by mali byť obdobné ako u výsevu Pachypódií (T- aspoň 22st.C, tieniť). Nerád by som sa mýlil. Preto prosím o radu, ak máte skúsenosti.

hastata

(Radka, 16. 7. 2007 21:08)

Taky je na ni Jirka náležitě hrdý. Teď po řízkování už nemusí mít strach ze ztráty (ta hrozí hlavně v zimě, kdy se těžko odhaduje, kdy zalít). Radka

nadhera

(siska41, 16. 7. 2007 20:57)

nadherna rastlinka,vznesena,krasne sa na nu pozera...listy maju zaujimavy tvar,malinky sudok vyzera uz teraz pekne formovany...kraaaaasa.... :o))))