Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adansonia digitata

21. 3. 2008

                              Adansonia digitata Linné

Obrazek

Fotografie 1 :

1. Adansonia digitata, Botswana - semenáček ( Seedling).

2. jednoletá A.digitata ( Plant 1 year old).

3. tříletá A.digitata ( Plant 3 years old).

4. A.digitata v klidové sezóně ( Plant during dry period).

.....................................................

Pokud vám název nic neříká, zkusím vám ho přeložit: baobab prstnatý. Už jste doma? Ano, je to ten slavný baobab, který namaloval Saint-Exupery ve svém kouzelném Malém princi. V knížce jsou hned tři staré stromy, kterak obkružují kolem dokola Zemi. Strom, který vypadá, jako by ho nějaký obr vytrhl i s rozložitými kořeny a zase ho zabořil vzhůru nohama zpátky. Strom, jehož obrovitý ztloustlý kmen slouží k nejrůznějším účelům, například jako domorodý příbytek, úkryt, spižírna, zdroj dřeva na lodě, topení apod.. Strom, jehož plody a semena jsou zdrojem jídla, oleje a bůhví čeho dalšího. Zkrátka strom veskrze užitečný a v neposlední řadě i esteticky velmi vyvedený.

A.digitata roste v celé subsaharské Africe, na severozápadě ostrova Madagaskar a na jihu Arábie jako rozměrný strom až do dvaceti metrů výšky. V mladém věku má jednoduché kopinaté listy, které se u starších stromů mění na listy prstovitě členěné – odtud tedy druhové jméno. Květy jsou převislé, čímž se liší od hodně podobné menší A.gibbosa z Austrálie, která má květy vzpřímené. Plody jsou veliké asi jako šišatý grep, uvnitř je v růžovobéžové hmotě chuti mírně připomínající jogurt velké množství asi 1,5 cm velkých semen fazolovitého tvaru.

Semena po očištění docela nevyzpytatelně klíčí, někdy hned jako čerstvá, někdy třeba až za rok, poté, co výsev už dávno považujeme za ztracený. Osobně si myslím, že se musíme trefit do nějakého klíčivého období a neztrácet naději, pokud semena hned nevyklíčí. Semenáče docela slušně rostou a na rozdíl od ostatních druhů rodu Adansonia se z nich dají vytvořit celkem hezké stromky se ztloustlou bází už od nízkého věku. Koneckonců nahlédněte do fotogalerie U Pavla Duchka, kde je taková uměle tvarovaná baobabová bonsaj k vidění.

Jak jsem už psala před rokem v jednom českém časopisu, dostala jsem kdysi darem od mé kolegyně několik semen A.digitata, z kterých bez problémů vyrostlo několik semenáčů. Některé z nich jsem tzv. pustila a zůstaly mi asi 4 rostliny, které bez problémů prosperovaly. Na podzim jsem je však nechala příliš dlouho ve foliovníku, takže si pravděpodobně prošly mírným nočním mrazíkem  a dílo zkázy bylo zpečetěno. Do jara už zbyly jen 2 rostliny a dnes už je to jen jedna, která se nemá moc k světu. Raději jsem tedy objednala množství semen A.digitata z Afriky, jsou však vysetá příliš krátce na to, aby se nějak projevila.

Semenáče je třeba sázet do propustného substrátu v hlubší nádobě, aby měly dostatek místa pro svou tloustnoucí bázi, jinak se vám nevzhledně zkroutí kolem dna nádoby. Adansonie by měly dodržovat klidovou sezónu přes naší zimu a na jaře si říct o zálivku narašením listových pupenů. V sezóně je dobré zálivku také nijak nepřehánět, aby rostlina vyloženě nestála ve vodě. Vzhledem k prostředí, z kterého baobaby pochází by to asi brzy vedlo k hnilobě kořenů a pokud byste to nezjistili včas, snadno by to vedlo k zániku nadějné rostliny.

Pokud nám dvěma zelenáčům – šílencům jen trochu fandíte, držte nám palce, aby nakonec ze semen, která složitě putovala přes hory, pouště a moře z daleké Afriky, nakonec přeci jen alespoň nějaký baobábek vyklíčil a kamarádsky podpořil svého již skoro pětiletého chřadnoucího kolegu – posledního mohykána A.digitata v naší sbírce.    R.

Summary:

Description and experience with growing of african tree Adansonia digitata from family Bombacaceae.

 

Fotografie 2 :

1. Neočištěná semena A.digitata ( Seeds with dry pulp).

2. Semena před vysetím ( Seeds before sowing).

                     

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

tvarovací řez

(silvia, 8. 10. 2012 22:07)

dobrý den, mám 4 letou rostlinu baobabu a chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodnější udělat tvarovací řez - na podzim nebo na jaře? Děkuji

Baobab semena

(Nature, 24. 9. 2012 20:34)

Semena sa daju zohnat napr tu :
http://www.afroplants.com/shop/

řízky

(Standa Urban , 25. 10. 2011 17:49)

Dobrý den,dá se Baobab vypěstovat i z řízku?
Mám 3ks.3leté
(Adansonia digitata) a chci je zaštípnout,říkal jsem si že by jsem je mohl zasadit.
Máte s tím nějaké zkušenosti?
Díky

semena

(Miroslav, 8. 3. 2011 14:28)

kde jste prosím objednali semena...?
kdyžtak kontakt na mail, prosím- Finchik.5@seznam.cz

Adansonia digitata

(Peter, 3. 8. 2008 21:28)

Nedávno som si zohnal semena po namočení na 24 hodin mi všetky krásne vyklíčili za necelé 3 týžne.Uvidím ako sa im bude darit.

Adansonia digitata

(Jirka K., 21. 3. 2008 22:13)

Jsem šťastným majitelem jednoho z "několika semenáčů" a jsem rád, že ho mám. Jen bych rád poznamenal, že se do vegetace probouzí dosti pozdě, v roce 2007 až v průběhu června! Jinak nad baobabem Pavla Duchka jsem slintal s otevřenými ústy. Holt zelené ruce...