Jdi na obsah Jdi na menu
 


Talinum teretifolium

25. 4. 2008

                Talinum teretifolium Pursh (1814)

Obrazek




Fotografie 1:

1.- 2. Nové listy (New leaves)

3. Mladá rostlina (Young plant)

4. Rostlina v růstové sezóně (Plant in growing seassion)

...................................................................................

Zdánlivě obyčejné T.teretifolium má díky svému původu jednu cennou vlastnost – mrazuvdornost. Pochází z jihovýchodu USA (od státu Pennsylvania po Georgii, Alabama a Tennessee). Nevím, co by říkalo třeba dlouhotrvajícím třeskutým mrazům někde venku na špatně oddrenážované skalce, takové podmínky by asi přežily snáz jeho kolegové ze západních částí USA (Rocky Mountains), v podmínkách suchého foliovníku ve stavu se zataženými listy přežije, to jsem si již vyzkoušela. Přežije díky ztloustlým kořenům, aby pak na jaře po zahájení zálivky narašily nové listy a vzápětí i květenství. Potvrdilo se to v těchto dnech, kdy se na rostlině ve foliovníku, kde v zimě klesaly teploty k -10°C, začínají objevovat krátké svěžezelené čárkovité listy.

Celkově vám rostlina může připomenout na ZL již uvedené T.thompsonii, to se však pyšní sice stejněbarevným, ale o poznání větším květem a celkově nižším vzrůstem. Stonek T.teretifolium je často větvený, nese řadu zaoblených úzkých listů (teretifolius znamená se zakulacenými listy) do 6cm délky. Květenství může dosáhnout délky až čtvrt metru, stopka je tenoučká a většinou slušně větvená. Květy jsou s pěti korunními lístky, jejich barva se dá definovat jako růžovofialová. Průměr květu vás asi mnoho neomráčí, většinou je to do 1cm. Vynahrazuje to množství květů a vytrvalé kvetení po celou sezónu. Semeníky s naznačenými třemi hranami v okamžiku dozrávání změní sytě zelenou barvu na světle žlutozelenou, brzy ve třech naznačených podélných hranách pukají a sypou černá, ani ne milimetr velká semena.

Pro ztloustlé kořeny je lepší zvolit průměrem třeba malou, rozhodně však vyšší nádobu s dobrou drenáží na dně. Do substrátu přidávám hodně písku a v sezóně zalévám podle počasí 1-2x za týden. Od září začínají rostlině žloutnout listy, což je signál k omezení zálivky a uvedení do klidového stavu. S výsevy semen nejsou žádné problémy, jen doporučuji na podzim vysetá a nevyklíčená semena nevyhazovat, mohou houfně doklíčit na jaře.

Vzhledem k mé oblibě rostlin čeledi Portulacaceae vás postupem času seznámím s několika dalšími severoamerickými rostlinami rodu Talinum (dříve Phemeranthus), pro svou obdivuhodnout schopnost přežít drsnější podmínky ve své domovině, tolik podobné podmínkám naší nepříznivé zimy, si podle mě zaslouží, aby jste je znali i vy. Záleží pak na vás, zda na ně zase hned zapomenete, nebo je časem oceníte podobně jako já. R.

Summary:

Description and experience with growing of north - american Talinum teretifolium from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina v květu (Plant with flowers)

2.- 3. Květ (Flower)

4. Květenství (Inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nadšení

(Végner, 15. 7. 2008 1:27)

Nádhera. další pojmenovaná kytka. Díky. Onehdy jsem od přítele Pavla France dostal jednu euphorbii. Při přesazení u ní rostlo cosi. Výlcovité, svěže zelené listy, délky asi 4 cm. Po vyndání rostliny jsem spatřil směšnou, malou, úzkou mrkvičku. Opravdu oranžově červené barvy. Nu, proč bych mrkev se sukulentními listy nezasadil samostatně. Květy jsem u přítele neviděl, ale bylo vidět uschlé květenství se zbytky plodů. Jo, je to ono!
Tak se mi do ruky dostal druhý člen rodu Talinum. První jsem sehnal, kupodivu, jako rostlinný přebytek ze semenářské firmy z Jindřichova Hradce. Jedná se o Talinum brevifolium. Drobné rostliny se zářivými květy a ztlustlými kořeny. Tento druhý člen musí mít k životu vápník. Růst není překotný, ale snadno zakvétá.