Jdi na obsah Jdi na menu
 


Talinum sediforme

12. 8. 2007

             Talinum sediforme von Poellnitz


Obrazek

 










Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Semenáče (Seedlings)

3. Talinum sediforme

.....................................


Na příkladu tohoto alespoň pro mne velmi zajímavého talina bych se vám pokusila dokázat, že i zdánlivě obyčejné talinum může být vzhlednou sbírkovou rostlinou s minimem požadavků na péči.

První Talinum sediforme jsem dostala od jednoho klubového kolegy jako mrazuvzdorné Talinum okanoganense. Našla jsem si v literatuře, že jméno okanoganense je pouze ekvivalent k současnému názvu sediforme, což znamená podobné rozchodníku (Sedum). Talinum dělá čest svému druhovému jménu, protože je nízké, keříčkové, s horizontálním růstem. Listy jsou krátké, čárkovité a jejich délka odpovídá světelným podmínkám, které rostlině dopřejeme. Rozvětvený stonek nese řadu drobných růžic listů a rozšiřuje se do šířky. Na vrcholech větví se brzy začnou objevovat poupata na krátkých stoncích. Květ je zářivě bílý, korunní plátky na talinum docela velké, kolem jednoho centimetru. Když květů rozkvete víc najednou, zelené růžice listů se pod nimi úplně ztrácí.Rostlina je podobně jako ostatní talina samosprašná, takže se po nějaké době zrání semen můžeme dočkat trojhraného semeníku. V okamžiku dozrání tmavě šedých semen podélné oblé hrany semeníku zřetelně vystoupí na povrch, semeník puká a semena se sypou do okolí rostliny. Doporučuji vám tomuto momentu vždy preventivně předejít a semeník buď odstranit nedozrálý, nebo semena včas sebrat, aby se zamezilo zaplevelování okolí rostliny.

T.sediforme pochází z Kanady, takže vás může napadnout, co je asi kromě vzhledu jeho další velkou předností. Je to velká houževnatost a odolnost nepříznivým zimním podmínkám.

Talinum sediforme spolehlivě přežije zimu kdekoliv, kde je chráněné před vlhkostí. Já osobně ho dávám s ostatními mrazuvzdornými kaktusy a sukulenty do foliovníku, který po odstěhování choulostivějších rostlin zůstává od podzimu do jara prázdný. Rostlinu nechám vyschnout, nadzemní části zežloutnou a zaschnou a v květináčku zůstanou jen zbytky stonků.

Vypadá to trochu jako mrtvolka, ale nemusíte se bát, na jaře se po opatrném počátečním zalití po nějaké době objeví nové mladé listy. Myslím si, že rostlina je schopná přežít na dobře oddrenážovaných skalkách i bez zimního krytu, ale to bych chtěla nejdříve vyzkoušet, abych nešířila bludy. Ovšem i bez toho patří T.sediforme k sice nenápadným, ale přesto zajímavým rostlinám, které si určitě zaslouží vaši pozornost. R.

 

Summary:
Description and experiences with the growing of canadian Talinum sediforme from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina na začátku sezóny (Plant on the beginning of seassion)

2. Květy (Flowers)

3. Květ ze zadní strany (Flower from back side)

4. Semeníky (Fruits)

Obrazek




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář