Jdi na obsah Jdi na menu
 


Talinum brevifolium

29. 8. 2008

Talinum brevifolium Torrey (1853)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Talinum brevifolium

2. Detail listů (Detail of leaves)

3. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

........................................................

Brevifolium znamená krátkolistý a tohle označení naprosto vystihuje jednu z nejvzhlednějších rostlin rodu Talinum. Rozvětvené stonky poléhají pod tíhou krátkých lopatkovitých, kyjovitých či čárkovitých listů. A když se podíváte zblízka, zjistíte, že to nejsou ledajaké listy. Jejich zelenorůžovofialová pokožka se krásně krystalicky leskne, což nejvíc vynikne, když je rostlina plně napitá. Když k tomu připočtete na talinum docela velké (kolem 1,5cm v průměru), nádherně růžové květy, objevující se na krátkých stopkách (3- 3,5cm) v paždí listů na koncích stonků…

To však nejsou všechny přednosti této nenáročné rostlinky. Pochází totiž z USA (severní Arizona, Nové Mexiko, západní Texas a jižní Utah), což znamená, že to není žádná zhýčkaná rostlinka. Přežije bez větších problémů naše mrazy, je však lepší ji na zimu dopřát kryt proti přílišné vlhkosti. Rostlinka si bez přísunu vody zredukuje velikost listů na nejnutnější minimum a počká si na vodu, kterou třeba v naší sbírce začne opatrně dostávat až v teplejších dnech koncem zimy.

Tenhle klenot mezi ostatními příbuznými z rodu jsme dostali jako řízek s kouskem ztloustlého kořínku od pěstitele skalniček – pana Slabého. Doufala jsem, že rostlina nadělá nějaká semena a díky výsevu nebudeme mít ve sbírce tuhle miniaturku jen jako jeden kus. Vždycky jsem však zralý semeník (nikdy jich nebylo větší množství) nějak propásla a semena skončila bůhví kde okolo rostliny (je známo, že když se semeníky tálín včas nesklidí, samy se časem rozpadnou a rozsypou semena kolem sebe). Aniž bychom si řekli, přátelé z Roudnicka nám nedávno přivezli tento druh jako dárek s poťouchlým dotazem, proč jsem o takové nádherné rostlince ještě nenapsala, tak to rychle napravuji, T.brevifolium si to určitě zaslouží. V současnosti z ní už sklízím šedavá semena a doufám, že alespoň nějaká budou klíčit. Je klidně možné, že podobně jako další mrazuvzdorné americké druhy musejí semena tzv.přelehnout – počkat díky látkám, zabraňujícím v klíčení, až do konce zimního období. Všimla jsem si toho u dalších druhů, kdy po rychlém vysetí na podzim vyklíčilo jen velmi málo semen a na jaře v té samé nádobě doklíčila většina zbylých. Je to logické, drobounké semenáčky by měly v mrazech podstatně míň šancí na přežití, než by tomu bylo příznivějším jarním období.

Je klidně možné, že už jste se s touto otužilou a vzhlednou rostlinkou setkali pod synonymy Talinum brachypodium či Phemeranthus brachypodius. Ať už je název jaký chce, určitě je to rostlina velice vhodná pro ty, kteří mají možnost ji letnit někde venku, za oknem, na balkóně či na zahrádce. Jen tam nalezne podmínky velice podobné těm, na které je zvyklá ze své domoviny, protože to není žádná zhýčkaná, skleníková květinka. R.

Summary:

Description and experiences with growing of winter - hardy plant Talinum brevifolium from USA.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

2. Plody (Fruits)

3. Květy (Flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář