Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skalky v pohybu - tentokrát v plné parádě

16. 6. 2008

Skalky v pohybu – tentokrát v plné parádě

Obrazek


Rok se s rokem sešel a už je tu čas malého bilancování. Pokud někoho z vás oslovil náš nápad jak naložit s mrazuvdornými sukulenty a zároveň využít dávno nakoupené keramické misky (tehdy před revolucí byly za 30Kčs), určitě zbystří, jak to vše pokračuje, co přežilo zimu, co ne a jak se sesazeným druhům daří. Pro netrpělivé rovnou odpovídám, že moc dobře – kvetou jako o závod, kaktusy, sukulenty i skalničky. Pokud někdo z vás ještě váhá, tak špatně dělá, protože výsledkem je „hodně muziky za málo peněz“.

V okamžiku, kdy jsme potřebovali přes zimu téměř prázdný foliovník na jaře zaplnit kaktusy a přebytečnými rostlinami (odnože a nadbytečné semenáčky z výsevů), vyletnili jsme skupinu misek s právě se probouzejícími rostlinami nemilosrdně ven na trvale osluněné místo na zahradě. Kytky to ani trochu „nesrazilo na kolena“, po několika jarních deštích se nádherně napily a už od začátku května začaly vystrkovat růžky – tedy květy. Poupata brzy byla na většině rostlin. Nejříve vykvetla na ZL již uvedená Rosularia primuloides a brzy ji následovaly Delosperma sutherlandii, Echinocereus viridiflorus, Lewisia pygmaea, Arenaria granatensis, Talinum sediforme, Sempervivum arachnoideum a nyní už moc času nezbývá do otevření květů druhů Talinum calycinum, Sedum dasyphyllum, Lewisia columbiana, Delosperma cooperi, Talinum thompsonii i Talinum teretifolium. O některých z nich jste také četli či se postupně dočtete v rubrice Werbář – mrazuvzdorné.

Obrazek

Během prodejní výstavy alpinek v Plzni a několika následných návštěv pěstitelů skalniček jsme doplnili sbírku mrazuvzdorných sukulentů o několik dalších zajímavých druhů a na ně už se „třesou“ poslední 3 prázdné misky. Když k tomu přidáme ještě barevné kamení z místního pole…Pro ty z vás, co nemají zahrádky, skalky a nebo chtějí pěstovat ty mrazuvzdorné druhy, které potřebují přes zimu kryt před zimní vlhkostí, jsou podobné nádoby ideálním řešením. V létě od nich můžete na čas odjet třeba na dovolenou a pokud se nestane, že celý ten čas jako na potvoru nespadne ani kapka, najdete sukulentíky v miskách sice ošlehané větry, zapadané chmýřím z pampelišek, bodláků a z části seschlé, ale jinak živé a zdravé. To by se vám s nesukulentními rostlinami asi nepovedlo. Nehledě na to, že v okamžiku potřeby můžete takovou misku přesunout na opačný kout zahrady a nemusíte přitom rozebrat hromadu pracně navezeného kamení a substrátu. Odtraňování plevelů je také velmi pohodlné, zvlášť pro ty, co se neradi ohýbají – misku si jednoduše dáte před sebe na stůl a s pomocí pinzety máte za okamžik hotovo.

No, už je té misko-chvály nějak moc, takže bych už měla brzdit a zkusit vymyslet také něco negativního, ale ono mě nějak zatím nic nenapadá… R.


Summary:

Article about ornamental pots with winter - hardy succulents and other plants.

Obrazek
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

skalnicky

(ani, 19. 9. 2010 0:57)

rada pozeram fotografie so skalnickami, su nádherné.