Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedum acre versus Sedum sexangulare aneb jak se nám udělalo jasno

8. 4. 2012

 

Sedum acre versus Sedum sexangulare aneb jak se nám udělalo jasno

s.-acre-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Sedum acre z nejrůznějších lokalit

........................................................................................................

Udělalo se nám jasno - jestli si dobře pamatuji, jmenovala se tak jakási undergroundová kapela. V dnešním případě to však platí v pravém botanickém slova smyslu. V tuto dobu, kdy jsou obě rostliny z titulku nejkompaktnější, jak mohou kdy být, se dají asi nejlépe rozlišit. Ale nepředbíhejme.

S drobnými sukulentními rostlinkami kobercového růstu se v našich (nejen) končinách můžete potkat na mnoha možných i nemožných místech: zídkách, skalkách, stráních stepního charakteru. Vzpomínám si, že kdesi u Strakonic jsme s dcerkou jednu rostlinku našly dokonce v opuštěné hlemýždí ulitě. Opodál jí byl celý zelený koberec, do ulity vítr pravděpodobně zavál jedno semínko a to se zde v minimu humusu z napadaných nečistot a rozloženého těla původního majitele postupně rozrostlo v malý trsíček.

Najít tento drobný rozchodník tedy problém není, horší je to s jeho přesným určením. U nás totiž rostou hodně podobné druhy hned dva: Sedum acre a Sedum sexangulare. Pokud nejste dopředu poučeni, jak je od sebe odlišit, pravděpodobně budete hodně tápat. Nakonec je to jedno, jejich rozlišení k životu nepotřebujete, ale může vám to stejně jako mně začít vrtat hlavou. To, že cylindrické až čárkovité listy s malou „ostruhou“ na bázi u S. sexangulare rostou tak, že tvoří 6 spirálovitě stočených řad nad sebou je nejzřetelnější právě v tuto dobu, kdy má rostlina v sobě minimum vody. S. acre se liší neuspořádaně rostlými listy vejčitého až trojúhelníkovitého tvaru. Není zkrátka tak poslušně „učesané“ jako jeho šestiúhelníkovitý kolega. Další z poznávacích znaků nám oba druhy nabídnou na stoncích pod zelenými listy: staré listy u S. sexangulare zhnědnou a zůstávají, kdežto u S. acre buď opadají, nebo zbělají a zpapírovatí.

U obou druhů se koncem jara začnou profilovat stonečky, které ponesou nevysoké květenství (výška do 15 cm). Květy jsou podobné, pětičetné a jasně žluté barvy. Odlišnost se najde až na druhý pohled – zezadu. Kališní lístky jsou u S. acre volné, zatímco u S. sexangulare jsou u báze srostlé.

Odborník by asi rozdíly vypočítával dál (například odlišnost genetická – oba druhy se liší v počtech chromozómů), já jsem pouhopouhý laik a to, co jsem zmínila, mi zatím stačí.

Pro úplnost ještě dodám, že oba druhy již v půlce 18. století popsal slavný Linné. Sedum sexangulare u nás najdete například na některých místech Českého krasu, u Polínského vrchu severozápadně od Plzně, u řeky Otavy východně od Strakonic či na některých vápencových kopečcích severně od Brna. Sedum acre jsem viděla na Podhorním vrchu severně od Mariínských lázní, v Plzni – Liticích u zbytků hradní zdi, na Otmíčské hoře jižně od Žebráku atd..Tyto druhy nerostou jen u nás, jsou k nalezení ve spoustě zemí Evropy. Variabilita obou způsobila, že existují pod mnoha často již neplatnými synonymy. Nenáročných houževnatých rostlin se pochopitelně zmocnili i šlechtitelé, a tak se dnes dají bez problémů sehnat i různé kultivary zvukomalebně znějících jmen.

Jsem docela napnutá, jestli si na tohle všechno vzpomenu v okamžiku, až na některé další přírodní lokalitě najdu jeden z těchto druhů. Tuším, že už si tak jistá nebudu. A pokud se bez zaváhání trefím, zkusím se vám skromně pochlubit . R.

Fotografie 2 - Sedum sexangulare z nejrůznějších lokalit

s.-sexangulare-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář