Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lewisia pygmaea

6. 5. 2007

         Lewisia pygmaea (A.Gray) B.L.Robinson

Obrazek

Fotografie 1:

1. Ztloustlé kořeny ( Thick roots).

2. Listy (Leaves).

3. Poupata ( Young flowers).

4. Květ (Flower).

...................................................

Pokud byste šli okolo této rostliny z čeledi Portulacaceae v přírodě někde na jihozápadu USA, pokud by nekvetla, asi byste si jí vůbec nevšimli. Její dužnaté čárkovité listy dokonale splývají s travním porostem nebo ostatní vegetací. Až když brzy zjara doširoka otevře své do 1,5cm velké růžové květy s bílým centrem, zjistíte, že po této neokázale krásné sukulentní houževnaté rostlině by nebylo dobré šlapat. A co teprve když zjistíte, že pod povrchem substrátu skrývá pěkně ztloustlý kořen, který by jí mohla lecjaká další kytka závidět. Tento zásobní orgán má pro rostlinu důležitou funkci, uchovává ji při životě v době, kdy na konci sezóny listy postupně zaschnou a rostlina v prostředí třeba i se silnými nočními mrazy přečkává nepříznivé období. Na jaře listy znovu narostou a velmi brzy se k nim přidá i násada prvních květů. Další květy se objevují po celou dobu vegetace. L.pygmaea je samosprašná, já osobně vždy jen pomůžu (možná zbytečně) přenést pyl z květu na květ. V semenících se vytvoří nepočetná černá lesklá semena zhruba milimetrové velikosti, která vám po nepříliš odkládaném výsevu slušně vyklíčí. Rostlina už ve velmi raném věku znovu kvete.

Doufám, že jsem vás tímto stručným popisem ohromné životaschopnosti jedné z mrazuvzdorných levísií aspoň trochu navnadila. L.pygmaea patří podle mého názoru mezi nejméně náročné sukulenty. Nemusíte si dělat hlavu se zazimováním, stačí jen ji nechat ve správnou dobu zatáhnout a v zimě ji chránit před přílišnou vlhkostí. Rostlina se bez problémů sama postará o početné potomstvo, které se často objeví i bez jakéhokoliv přičinění ze samovýsevů v okolí mateční rostliny. Protože i v sezóně by kytka neměla dlouho stát ve vodě, je dobré na dno nádoby či do spodní části venkovní skalky dát dobrou drenáž z jemnějšího štěrku a zeminu nad tím promíchat s pískem (1:1). Pokud máte levisii v nádobě, volte ji hlubší, ať má rostlina dostatek místa pro kořeny. Je skvělé, že kytku můžete nechat v nevytápěných prostorách celý rok, aniž by došla k nějaké újmě. A pokud by přeci jen podlehla zkáze kvůli potvorám z řad škůdců nebo nevítané návštěvě nějaké hniloby, máte ji pojištěnou díky slušnému potomstvu (pokud ji stihnete co nejdřív rozmnožit). Jestli po ní zatoužíte, stačí navštívit nějakou prodejní alpinkářskou výstavu nebo si najít na webu seznamy přebytků některého skalničkáře. Lewisia pygmaea bývá ve většině z nich. R.

Summary:

Experiences of growing of interesting north american winter-hardy plant Lewisia pygmaea from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1. Květ (Flower).

2. - 3. Rostlina s květy ( Plant with flowers).

4. Černá semena a mladé semenáče ( Black seeds and young seedlings).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zbytky květenství

(Radka, 19. 5. 2008 7:52)

Já osobně zbytky květenství nechávám, dokud jsou zelená. Čekám totiž na to, zda dozrají semeníky. Stopky odstraním až tehdy, když zavadají. Určitě je stoprocentně otrhejte na podzim, aby na rostlině neplesnivěly. Nevím, jakou máte levísii, pokud Vám zavadnou a zaschnou i listy (jako třeba u L.pygmaea z tohoto článku), odstraňte opatrně i ty(zkuste odlomit, či zastřihněte). Pozor, některé levísie zůstávají zelené i v zimě (názvy jsou napsané v rozdělení levísií v článku Rostliny - Lewisia na www.radusa.estranky. cz.

Lewisia - odkvetlé stonky

(Anna Kňourková, 10. 5. 2008 21:53)

Dobrý den, se zájmem jsem přečetla vyčerpávající Váš popis jak pěstovat Lewisii. Mám ji teď poprvé, květy odkvetly a jsou jen dlouhé stonky. Nevím jestli je mám odstranit a nové se objeví znovu, nebo jenom zkrátit. Děkuji moc za radu a informaci.
S pozdravem A. Kňourková

Pochvala

(Pepa, 6. 5. 2007 13:10)

Jako tradičně zajímavý článek o vcelku nevšední rostlině.Vždy si Vás rád přečtu.Dobrá práce,díky.