Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tulbaghia acutiloba

3. 8. 2014

 

Tulbaghia acutiloba Harv.

t.-acutiloba-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Tulbaghia acutiloba

2. Detail báze listů

...................................................

Věncolusk ostrolaločný, tak by asi mělo znít české jméno této východokapské cibuloviny z čeledi Alliaceae. Zní to však tak hrozně obrozenecky, že zůstaneme raději u toho latinského jména. Už jsem o několika druzích tohoto středně velké rodu s 26 druhy psal. Materiál se neshání tak snadno a tak někdy nezbývá, než si objednat občas dostupná semínka a pak si pár let počkat na květy.

To je i ten nejstručnější příběh dnešní kytky - před pěti lety vysetá početná skupinka, ze které jsem něco porozdával, něco uhubil a nyní se dočkal. Už jsem byl docela zklamaný z neochoty ke kvetení T. acutiloba (bez květu totiž na tulbaghiích téměř nic není), že jsem vyzkoušel vše, co mě napadlo. Chladnější zimování na sucho, teplé zimování se zálivkou, hluboký květník, různé substráty a stále nic. Nakonec jsem se na ni vykašlal, vystrčil ji na vyletňovací stoly pod stříškou a první acutiloba se odhodlala. Myslím si, že takový programový nezájem je dobrá metoda k tomu, aby se taková tvrdohlavka předvedla.

Tulbaghia acutiloba roste v domovině na suchých skalnatých loukách východního Kapska. Má zelené zakřivené květy s masitou koronou (prstencem uprostřed květu) oranžové, načervenalé až hnědavé barvy. Tím se vzhledem květů přibližuje podobným T. alliacea, T. ludwigiana, T. leucantha, T. montana a dalším „prstencovým“ tulbaghiím. Jak už jsem zmínil v minulém článku, měly by se tulbaghie rozvonět každý večer příjemnou jemnou vůní, lákající noční opylovače. Zdravé a dospělé kytky kvetou několikrát za sezónu, v podstatě až do podzimu, kdy by měly přirozeně zatáhnout. Literatura zmiňuje mrazuvzdornost do -7°C.

Nechci článek natahovat, zmíním se jen na závěr, že jako každá správná cibulovina má své účinky a využití. Kromě klasického využití v kuchyni (náhrada česneku, navíc nezpůsobuje zápach z úst), je léčivá v mnoha směrech (dokonce i na nějaké formy rakoviny) a Zuluové ji užívali s vírou, že jde o účinné afrodisiakum. J.

Fotografie 2:

1. Květenství

2. Květ T. acutiloba

t.-acutiloba-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

tulbaghia

(mirfi, 22. 8. 2014 17:43)

některé rostou poměrně vysoko v dračích horách asi jako galtonie mohly by vydržet teploty do -15 stupnů se suchým krytem např tulbaghia
leucantha roste 1800-2500 m n mořem a tulbaghia ludwigiana 1500-1900 m n
m v kwazulu natalu

Juj

(Eva Egertová, 4. 8. 2014 7:13)

Je hezoučká. Kdyby nejaká byla, i jiny druh, tak Egertová bere, ještě žádnou Tulbaghii nemá.