Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trachyandra saltii

6. 5. 2012

 

Trachyandra saltii (Baker) Obermeyer

t.-saltii-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Trachyandra saltii

2. Báze rostliny

.................................................

Bylo naším původním přáním představovat na ZL kromě tradičních sukulentů také nové druhy, rody nebo někdy celé skupiny zatím málo pěstovaných rostlin. Někdy jde jen o zvláštnosti až příšernosti s malou atraktivitou, jindy se z toho vyloupne opravdový skvost, u kterého je velký potenciál k pěstování v budoucnu. Dnešní příspěvek je o kytce bohužel spíše z té první skupiny, i když člověk nikdy neví. Medicínsky nejsou trachyandry ještě zcela dozkoumané, zatím jsou známy pouze jisté jedovaté účinky, ale kdo ví, co v nich nakonec vědci objeví za životabudič nebo lék a v tu ránu může být všechno jinak.

O rodu Trachyndra se sem tam zmiňuje v knize, článku či webu leckdo ale napsat o nich něco pdstatnějšího, do toho se nějak nikomu nechce. Pojďme tedy se na tento rod podívat blíže. Rod Trachyandra má nejblíže k rodu Bulbine a čeledi Asphodelaceae, i když je to podle posledních revizí zase úplně jinak. Ale i toto dnes nejpoužívanější zařazení bylo historicky jiné neboť se dříve trachyandry spojovaly s s rodem Anthericum a čeledí Anthericaceae. Každopádně je v tomto rodu dnes kolem 50 druhů, původem z jižní až východní Afriky a také Madagaskaru. Největší centrum výskytu je západní Kapsko, kde se vyskytují pohlednější druhy se zajímavým zdobným olistěním. Ta dnešní Trachyandra saltii má poněkud větší areál výskytu, od východního Kapska přes Zimbabwe až do východní rovníkové Afriky a jako jediný zástupce rodu pokračuje ještě dál do Etiopie a dokonce až do Jemenu.

Moje rostlina je dárek od přítele, neúnavného cestovatele i obdarovávače Borise Vrškového a pochází původně z Keni. Několik let jsem ji pěstoval v chudším substrátu v květináči, kde postupně přirůstala odnožemi, až se začala tísnit. Proto jsem loni jednu větší odnož odsadil a dal do výživnější půdy. Pořádně přirostla a poprvé mi nakvetla. Možná k tomu přispěly i letošní vysoké teploty koncem dubna ve skleníku, kdy se Trach. saltii rozpomněla na rovníkovou domovinu a ukázala svoji největší ozdobu – květenství. Kvítky jsou opravdu hodně podobné květů Anthericum (bělozářka), jsou bílé s tmavším proužkem a zelenkavými vnitřními orgány. Samotné květy nemají dlouhého trvání, otevírají se odpoledne za teplého a slunného dne a už večer se oschlé zavírají. Neotevřené kvítky jsou pokryté kapkami sladké tekutiny, pravděpodobně lákající létavý i nelétavý hmyz. Listy jsou obyčejné trávovité a tak dalšími zajímavými orgány jsou dužnatý kořen, který se větví a nadzemní stonek, který se naopak nevětví a který je pokrytý mřížkou ze zbytků uschlých listů (Jirka mu pracovně říká pomlázka – pozn. R.).

Dlouho se tento druh v našich končinách neobjevoval, nyní jsou k sehnání jak semena tak i rostliny. Myslím si, že jako zvláštnost do sbírek zaměřených na Aloaceae a Asphodelaceae určitě patří. J.

Fotografie 2 - květenství T. saltii

t.-saltii-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zimnost-letnost

(Jirka, 19. 6. 2013 9:02)

Tak opravdu - poslední dva přírůstky z rodu Trachyandra do mé sbírky s původem Namaqualand a jižní Namibie vegetovaly spolu s lachenaliemi přes zimu a teď v létě spí. Takže v jednom rodu jsou letní i zimní druhy.

Stálezelená a spíš letní

(Jirka, 16. 9. 2012 11:54)

Nejčastěji pěstované jsou ty východoafrické, takže ty jsou letní (i když nezatahují ani v zimě). Předpokládám ale, že ty kapské, které už třeba zasahují do oblasti zimních dešťů, by mohly být i zimní. Ale s největší pravděpodobností se ale tyto u nás neprodávají.

Pestovani

(Eva Egertova, 16. 9. 2012 8:44)

Je zimní ? Eva