Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis polyphylla

25. 11. 2007

                      Oxalis polyphylla Jacq.


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Cibule (Bulbs)

2.- 3. Mladý list (Young leaf)

4. Střed listové růžice (Centre of rosette)

5. Oxalis polyphylla ssp.heptaphylla, Giftberg, RSA

..............................................................


Atraktivní kytka…obyčejná kytka…jak jsou tato pojmenování relativní. Možná si vzpomenete na několik druhů sukulentních rostlin, které byly v době našich babiček naprosto běžné a našli jste je na spoustě osluněných parapetů oken domů a bytů (např. taková Aloe variegata). Noví sběratelé ještě před časem jimi maličko pohrdali, přece nebudou pěstovat tak obyčejné kytky…Běžně rozšířených rostlin postupně ubývá s tím, jak nás babičky opouštějí a v dnešní době se ze zdánlivě obyčejné rostliny stává rostlina znovu objevená, doceněná a pro nové sběratele tím pádem i atraktivní. Je to tím, že taková rostlina vlastně nikdy atraktivní být nepřestala, stalo se to tak jen díky našemu pomíjivému vkusu…

Představím vám rostlinu, která se může třeba zdát atraktivní jenom mně, koneckonců není sukulentem v pravém slova smyslu, spíš xerofytní rostlinou či hlízovinou, vydrží totiž naprosto bez problémů půl roku bez kapky vody, aby se poté opět objevila v plné síle a kráse. Je to mnou tak oblíbený oxalis a shodou náhod opět africký. Sám se projevil jako letní rostlina, bez vnějšího podnětu na jaře sám narašil a ukázal pro mě tak efektní listy. V tu dobu jsem ještě netušila, jak se může přesně jmenovat, u šťavelů to můžete přesněji určit vždy, až vám vaše podezření potvrdí květem. Listy, skládající se z několika úzkých listenů ve tvaru vidliček s několika zuby naznačily, jaké druhy byto mohly být, tedy alespoň podle dostupných fotografií na netu. Já osobně jsem měla dva favority: O.flava, který by se prozradil sytě žlutým květem, nebo O.polyphylla s květem levandulovým (světlounce fialovým) a variabilním počtem listenů. Zajímavé bylo, že dvě rostliny z pěti hlízek měly počet listenů dost redukovaný na počet od 2 do 5, kdežto 3 další kytky ukázaly listy s listeny v počtu 5 a více, nejčastější počet byl  6 - 7. Listy docela robustní konstituce přirůstaly do kompaktní růžice a svíraly se či rozkládaly doširoka podle zálivky, podobně jak to dělají třeba rostliny rodu Haworthia či Echeveria. Oproti svým jihoamerickým kolegům se listeny nesvíraly na noc, reakce na množství světla se zde nekonala.

Pro mě asi nejpříjemnějším překvapením byl objev poupěte u jedné z rostlin, už dlouho jsem tak žádný květ nevyhlížela a nehlídala. Nebudu to protahovat, žlutá se nekonala, barva květu byla jednoznačně světlefialová. Podobně barevné květy má sice více druhů, ale spolu s tak nezaměnitelnými listy vycházel jednoduchý výsledek rovnice – Oxalis polyphylla (Šťavel mnoholistý). U většiny mých rostlin se jedná pravděpodobně o O.polyphylla v.heptaphylla (sedmilistý). Jestli je tohle jméno správné, či ne, to by mi asi museli určit jiní odborníci než jsem já, nebo bych se musela dopracovat k nedostupné literatuře o afrických oxalisech.

V tuhle dobu už postupně zasychají nejvytrvalejší kousky, abych je trochu přinutila k odpočinku, nedávám jim žádnou vodu. Květy se bohužel objevovaly po jednom, maximálně po dvou najednou, sprášení se nezdařilo, nezbývá, než tedy čekat, zda se nadělily hlízky v substrátu. Ty určitě prověřím, přeci jen je jistější po sezóně oxalisy, na kterých vám extra záleží, vysypat, očistit a znovu zasadit. Jen tak budete mít jistotu, že vám při déletrvajícím přemokření v době vegetace staré zbytky obalů hlízek nezahnijí a nevezmou s sebou k pánu i zdravé vnitřky hlízek.

Tento pro mě atraktivní oxalis řadím mezi rostliny, kterým říkám „mimozemšťani“, tedy jinak řečeno neobyčejné, velmi zajímavé a nevšední. Nemusíte mít však obavy, stejné péče, jako těmto rostlinám věnuji i jiným, „obyčejným“ druhům, protože jen mezi podobnými „obyčejnými“ rostlinami může vyniknout rostlina pro některé, v tomto případě pro mě atraktivní. R.


 

Summary:

Description and experiences with growing of South-African bulbous Oxalis polyphylla v.heptaphylla.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina (Plant with flower)

2. Forma se širšími listeny (Form with more broad leaves)

3. Forma s úzkými listeny (Form with narrow leaves)

4. Květ (Flower)

5. Oxalis polyphylla ssp.heptaphylla

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stránky

(Radka, 4. 2. 2008 12:54)

Ahoj Adame, pokud jsi svůj komentář myslel jako chválu, díky. Ale asi jsi chtěl hlavně upozornit na své stránky - jsou ještě hooodně na začátku, bude to chtít hooodně práce. Vadí mi tam spousta reklam okolo, celkově to ruší. Ale třeba se časem taky vyloupnou (stránky)a odloupnou (reklamy) :-). Držím palec.

rybarskevypravy.estranky.cz

(adam, 4. 2. 2008 12:35)

dobre stranky koukni se taky na www.rybarskevypravy.estranky.cz

Dotaz

(Radka, 27. 1. 2008 12:07)

Jájo, už jste někdy napsala nějaký článek? Že bych si ho přečetla a konečně viděla, jak se má podle Jáji psát o kytkách:-)). Díky.

Blbosti

(Jája, 27. 1. 2008 11:55)

Je to uplna kravina ani to radši nečtete chichi