Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis ambigua

3. 4. 2009

Oxalis ambigua Salisb.

Obrazek

Fotografie 1:

1. Cibulky (Bulbs)

2. Nový stonek s listy (New stem with the leaves)

3. Listy a květy (The leaves and the flowers)

............................................................................

Konec března a začátek dubna je doba, kdy se zimní kytky pomalu ukládají ke spánku a ty letní se probouzejí k životu. To jsem asi neřekla nic nového, spíš jsem chtěla nějak uvést povídání o posledním africkém šťavelu, který vám chci tohle jaro představit. Skupinku afrických cibulkovitých rostlinek rodu Oxalis na jejich místě brzy vystřídají jejich mexičtí a jihoameričtí příbuzní ze stejného rodu. Čeká mě vysypat květináček po květináčku a cibulky zbavit zaschlých částí. V přírodě se tak děje přirozenou cestou, na zaschlých koříncích, povrchových vrstvách cibulek a suchých stoncích s listy hodují půdní organismy, živící se tlejícími zbytky. Při čištění dlouho nepřesazených a neopracovaných cibulek často najdete neuvěřitelně tlusté zaschlé vrstvy, u kterých je zázrak, že se přes ně proderou nové kořínky a nadzemní části. Tyto vrstvy jsou často zdrojem zkázy pro celou cibulku, což naštěstí díky jejich schopnosti vytvářet cibulky dceřiné zas až tolik nevadí.

Vzpomněla jsem si teď na jednu úsměvnou historku. Když jsme jednomu našemu kamarádovi přes sukulenty vyprávěli o oxalisech a o tom, jak je sázíme, hrozně se divil, že cibulky dáváme hodně hluboko do substrátu (hlízky jsou zhruba v jedné třetině substrátu, když to měříte ode dna květináčku). Vždyť prý to nejhezčí, pro co podobné rostlinky pěstujeme, je schované pod zemí a jsou vidět jen nadzemní nesukulentní části. Pravdou je, že Jirka má řadu cibulovin povysazenou napůl nad zemí, jsou to však jen ty druhy, které mají zelené povrchy cibulí, tudíž je pravděpodobné, že i díky těmto zeleným vrstvám rostlina přijímá světelné záření. Oxalisy však mají povrchové vrstvy cibulek zbarvené různými odstíny hnědé a už jen to signalizuje, že jim je lépe pod zemí. Stonky, které po začátku vegetace rostou z vrcholu cibulky, jsou tenké, nedřevnaté (jak jsme zjistili, mívají i přídavné uchycovací kořínky) a potřebují se v substrátu dostatečně ukotvit, aby pod tíhou listové růžice nepoléhaly na zem. U afrických oxalisů je navíc velice důstojnou ozdobou nejen nadzemní růžice nesukulentních či polosukulentních listů , ale i vyvíjející nevelký květ, který je vzhledný už i před otevřením, kdy má do úhledné ruličky stočené korunní lístky většinou s tmavším lemováním z vnější strany. Květy se otevírají, když je dostatečně teplo, jinak zůstanou i přes den zavřené. Je zajímavé, že u většiny afrických oxalisů nefunguje sklápění listenů v noci a v době sucha (na rozdíl od oxalisů mexických a jihoamerických).

Hledala jsem na internetu nějaké informace k O.ambigua, ale nakonec jich mnoho nebylo. V knize o cibulovinách o tomto druhu bylo pár řádek.. Koneckonců, druhové jméno ambigua znamená pochybný, klamný, což se pravděpodobně týká proměnlivé barvy květů (bílá, žlutá, krémová). Nakonec i latinské jméno je mírně nejisté, protože některé informace označují toto jméno jako neplatné a dávají přednost názvu O.stricta či O.dillenii. Zda správně, či ne, v této chvíli nevím.

O.ambigua pochází z jihoafrické provincie Západní Kapsko. Listy se třemi obvejčitými listeny jsou porostlé řídkými chlupy. V období od října do prosince se v přírodě mezi listy objevují nízké, docela urostlé květy bílé barvy se žlutým středem, z vnější strany po okrajích lemované narůžovělou barvou. Letos mi můj O.ambigua z lokality Leliefontein nenakvetl, probouzela jsem totiž ho dost dlouho v září, kdy už bylo na květy moc zima.

Jak už jsem naznačila, tento článeček by mohl být tečkou za letošní sezónou afrických oxalisů naší sbírky. Pravdou je, že nám teď shodou okolností přibylo docela slušné množství dalších druhů afrických šťavelů, které se asi budou budit o něco dřív, než ty, které máme už ve sbírce. Pokud se vám tedy tyto rostlinky líbí, máte se na co těšit… R.

Summary:

Description and experiences with growing of Oxalis ambigua from RSA.

Fotografie 2:

1.+ 2. Rostlina s květy (Plant with the flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář