Jdi na obsah Jdi na menu
 


Narcissus poëticus

18. 5. 2014

 

Narcissus poëticus L. (1753)

n.-poeticus-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Narcissus poëticus od silnice Srbsko - Hostim

2. Narcissus poëticus

...............................................................................................

Dlouho jsem netušila, že narcisy u nás rostou i jinde, než v zahrádkách a parcích. Až teď, když se o české cibulky víc (čistě účelově) zajímáme, jsme si našli, že v čeledi Amaryllidaceae jsou také dva druhy rodu Narcissus, které můžeme potkat i na divokých tuzemských lokalitách. Je to podobné, jako minule s Tulipa sylvestris: rostlinné zbytky z okrasných záhonů se i s případnými nadbytečnými cibulkami odvezou na divokou skládku. Pak se jednoho dne skládka zruší a zemina z ní se odveze někam jinam. Nebo zahrádky u vody spláchne velká voda a cibulky zanese po proudu do přírody. Zkrátka možností je mnoho.

Divoký narcis bílý, prapůvodně pocházející z jihozápadní Evropy, jsem poprvé viděla na fotkách jednoho kolegy z práce – odborníka přes motýly, který jej fotil na jakési louce v blízkosti hranic na Chebsku. Pro mě byla nejpřijatelnější možnost hledat N. poëticus v Českém krasu, kde by měl tento druh růst na několika místech. Nepátrala jsem záměrně, spíš jsem doufala, že na něj někde v době květu (duben až květen) náhodou narazíme. A také že ano, i když jsem jej nenašla já. Zatímco jsem se rozplývala nad divokým orlíčkem u silnice ze středočeského Srbska do Hostimi, dcera Růžajda koukla dál do porostu a našla jeden krásný a hlavně rozkvetlý exemplář Narcissus poëticus. Rostl na strmém svahu kus pod silnicí a jeho bílý květ se žlutou, červeně lemovanou korunkou uprostřed svítil na všechny strany. Uvádí se, že se jedná o druh proměnlivý jak ve výšce, tak i ve velikosti pakorunky a celých květů. V půdě schovaná cibulka může mít až 4 cm v průměru, nad ní se objevuje několik páskovitých listů klasické namodralé barvy.

Vzhledem k tomu, že nás to do krasu stále láká, je docela možné, že to nebyla naše jediná šance si N. poëticus vyfotit na lokalitě, měl by totiž růst v prostoru jedné hory, kam chodíme docela pravidelně pozorovat rostliny i hmyz. Možná to už nebude letos, kdy vše vykvetlo o něco dříve, ale třeba rok příští. R.

Fotografie 2 - květ Narcissus poëticus

n.-poeticus-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář