Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ledebouria concolor

5. 7. 2014

 

Ledebouria concolor (Bak.) Jessop

l.-concolor-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Ledebouria concolor

............................................................................

Předevčírem večer jsem si v klidu surfoval v naší nové pergole, byla krásná teplá letní noc, holky se snažily chytat a fotit noční hmyzáky a já si to užíval. Dostal jsem se náhodou na zajímavé stránky jihoafrické univerzity v Pretorii, kde jsem objevil úžasný materiál od Ernsta van Jaarsvelda. Byl to vlastně rozsáhlý seriál fotografií rostlin z JAR a Namíbie s popisky v ohromném množství, které byly uspořádány po jednotlivých rodech (sukulentních, cibulových i dalších), vždy několik fotek z přírody doplněné fotkami s detaily z kultury. Byla to neskutečně krásná virtuální přednáška, kdy jsem si mohl brouzdat pro kytkách, které mě zajímají a přitom vidět, na jakých fascinujích lokalitách rostou. Na některých fotkách byl problém oddělit hlavní kytku od doprovodných, protože na sukulentně vydatnějších lokalitách roste všechno společně v neuvěřitelné hustotě a zápoji.

V té záplavě rodů a druhů jsem si labužnicky pobrouzdával a tak trochu porovnával s našimi sbírkovkami. Přitom jsem narazil i na jednu jihoafrickou scilu – Ledebouria concolor, která mi zrovna teď kvete a tak bylo téma na další článek na světě. Tato ledebourie u nás není dosud příliš známá i když například v Eggliho encyklopedii (autor kapitoly je opět E.van Jaarsveld) je to jedna ze tři publikovaných ledebourií. Já ji získal před třemi lety jako pytlík semínek, které bezproblémově a početně vyklíčily. Letos mi vlastně kvete poprvé. Je zajímavá hlavně tím, že na rozdíl od naprosté většiny ledebourií, které mají „maskáčové“ tečkování, je zcela beztečková, jednobarevně zelená.

Původem má být ze suchých savan východního Kapska, ve zmíněném dokumentu jsou fotky této ledebourie z lokality Witterivier v pohoří Suurberg (v blízkosti Addo Elephant NP), kde roste v podstatě ve skalní škvíře. Velikostí patří k těm robustnějším druhům, dospělá cibule mívá kolem 5cm v průměru. Je nadzemní a nese kolem 5 až 10 listů cca 10x5cm. Ty jsou opravdu z obou stran bez makulátních teček, pouze v průhledu skrze listy je naznačeno tenké podélné proužkování. Květenství je nižší, bohaté a nese kolem 20 (i více) typických ledebouriovitých květů. Je samosprašná, takže kromě občasných odnoží produkuje i dostatek semen.

Pěstování je naprosto bezproblémové, kytka je to letní, v létě oblibuje místo s pohybem vzduchu, ne přímý úpal, přes poledne spíš stín, substrát raději písčitý a propustný. V zimě zvládá teploty i pod 10°C, nejlépe zcela nasucho, které vzhledem k velikosti cibule zvládá bez většího oschnutí listů. Ty zůstávají na cibuli celoročně, čili nezatahuje. Myslím si, že do kolekce každého cibuláře prostě patří. J.

Fotografie 2:

1. L. concolor

2. Květy

l.-concolor-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

LCNC

(Martin Kubík, 30. 6. 2018 23:55)

Mám doma a "podařilo" se částečné samosprášení a je jeden semenáč.
První rok to vypadalo jako tráva, teď už má cibulka 2cm a roste jak z vody...
Květenství je velké, dlouho vydrží, příjemná kytka.
Cibule má dosáhnout až 15-20cm tak uvidíme...

Kvetení

(Pavel, 5. 7. 2014 22:23)

Ahoj Jirko,

rostlinu co mám od tebe kvetla už loni, ověřoval jsem v naší fotogalerii - Romča ji v plném květu fotila už 5. 5.

Když už píšu, musím se ještě podělit o jednu radost - letos jsem se konečně po 3 letech, co ji máme ve sbírce, dočkal kvetení Ammocharis tineana - https://plus.google.com/photos/112839358407692738917/albums/5563247701844277633?hl=cs&partnerid=gplp0.
Romče zas udělal radost kvetoucí Lithops pseudocruncatella.
On je vůbec zajímavý rok co se týká kvetení - 20. 5. se objevila poupata na Eriospermum paradoxum (tak brzo jsem je skutečně nečekal) a navíc se zároveň s otevřením poupat začal klubat list (zatím se plně nerozvinul). Přitom rostlina vyrašila i v zimě, tak jak se od ní očekává.
Možná je to vše způsobené tím nezvykle slunečným letošním jarem.

Re: Kvetení

(Jirka, 5. 7. 2014 22:30)

Ahoj Pájo (a Romi!),
už jsem si zvykl, že darované cibule kvetou dříve u obdarovaného než u dárce = u mě. Je to celkem mnohonásobně ověřené. A jak tak čtu komentář od Evy, je to u prodaných kytek obráceně.
Zdravím Brno, zlatou loď. Jsem rád, že nás ještě čtete......

concolor

(Eva Egertova, 5. 7. 2014 16:51)

Ta moje od Vas je pekna, ale kvest se nechysta. Musim se na ni vic usmivat. Eva