Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ledebouria aff. ovalifolia

9. 6. 2015

Ledebouria aff. ovalifolia (Schrad.) Jessop         (Dawie Human form)

l.-ovalifolia-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Ledebouria aff. ovalifolia (Dawie Human form)

2. Scilla adlamii

..........................................................................

Tahle cibulka mi dal zabrat. Mám ji dost dlouho, tak 8-9 let a pořídil jsem si ji se jménem Ledebouria cooperi. Tu jsem znal z fotek s podélnými proužky na listech, jako bývalou Scilla adlamii. Nastalo ovšem zklamání, když opakovaně ze zvětšujících se cibulek vyrůstaly tvrdošíjně pouze listy neproužkaté a v podstatě jednobarevné. Díky zklamání málem došlo k jejímu zatracení, ale pak zahlodal červík pochybností a tak jsem zkusil ověřit, jak to bude s potomstvem z výsevu. Bude-li jednotné, má smysl bádat dát, cože to je vlastně za omyl a případně jaké jméno k cibulce přiřadit.

Podařilo se, semínka byla klíčivá a potomstvo jednotného vzhledu. Ne, že bych z toho nespal, ale v okamžiku rozpikýrování výsevu za účelem nějakého využití (třeba i prodeje přebytků) jsem zkusil využít strýčka Googla a zkusit najít fotku podobné ledebourky. No, nakonec jsem pochodil na nějakém diskusním fóru, tam jsem chytnul první stopu a pak už jsem po ní jel jako ohař. Vyšlo mi z toho nakonec jméno, dokonce s přiřazenou růstovou formou.

Mělo (mohlo) by tedy jít o druh Ledebouria ovalifolia (vejčitolistá), přičemž totožné rostliny s tou mojí ukazují fotky na různých webech s upřesněním, že jde o formu pocházející od člověka jménem Dawie Human (ex či form). Internet dále prozradil, že toto jméno patří pěstiteli a sběrateli, který pracuje ve známé jihoafrické pěstírně Lifestyle Seeds. Vše tedy potvrzuje, že by nemělo jít o výsledek cíleného křížení, ale o přírodní formu (nebo selekci) s jednotným potomstvem.

Základní podoba Led. ovalifolia představuje rostliny s krátkým a širokým jednobarevným listem, někdy s červeným lemem, literatura uvádí výskyt od jižního Kapska směrem na východ podél pobřeží. Měla by růst na skalách, na vápencích a zřejmě opravdu nabývá mírně odlišných místních forem. Pěstování aspoň téhle „humanovské“ formy je vyloženě letní s tím, že na zimu zcela zatahuje a přečkává bez listů. Je ale možné, že existují formy pocházející z oblastí zimních srážek a pak je možný i opačný vegetační cyklus. Nevím, pouze spekuluji.

Článek jsem sepsal mimo jiné jako pozvánku na plzeňskou výstavu kaktusů a sukulentů, na které budeme také vystavovat a pravděpodobně i prodávat naše přebytky. Také Ledebouria aff. ovalifolia forma Dawie Human by tam neměla chybět. Zahájení výstavy je v sobotu 13.června ráno. J.

Fotografie 2:

1. Jedna rostlina s několika tečkami na listech

2. Semena

3. Květy

l.-ovalifolia-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář