Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lachenalia framesii

20. 3. 2009

Lachenalia framesii W.F.Barker

 Obrazek



  

Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Květy (Flowers)

..............................

Tak jsme se dočkali – první jarní den, aspoň podle kalendáře, je tady. Sice všelijak pošmourný a větrný, ale přesto jarní, i sluníčka ve skleníku jsem se dočkal. V souvislosti s tím mám pro vás dvě zprávy a jak už to bývá, jednu špatnou a jednu dobrou (kterou chcete slyšet dřív?). Tak například ta dobrá je to, že brzy přestaneme už konečně psát o v zimě rostoucích a kvetoucích kytkách (taky i těch nekonečných lachenáliích) a přejdeme na klasičtější „letní režim“, ta špatná pro ty, co u článků o cibulovinách trpí, je ta, že vás na rozloučenou se zimou ještě dvě lachenálky neminou. Ta předposlední dnes, ta poslední tak do 2 až 3 týdnů.

I tahle malá skupinka lachenálií se ke mně dostala beze jména, jen s lokalitou Steencampskraal. Internet v tomto případě budiž pochválen, protože po chvilce na netu už člověk ví, že je to farma jižně od městečka Nuwerus v západním Kapsku. To potom zapadne do skládačky při hledání správného jména a mně z ní vylezla Lachenalia framesii. Má to být nízká až zakrslá rostlina rostoucí na písčitých plochách ve velkých koloniích. Není proto nijak vzácná, u nás se dokonce nabízí i její semínka.

Dokud nekvykvete, není na ní zhola nic zajímavého, má 1 až 2 užší listy, vzpřímené, postupně se ohýbající a dle literatury většinou s vlnitými okraji. Velká změna nastane při nakvetení, objeví se květenství kontrastních a atraktivních kontrastně dvoubarevných kvítků, s vnějšími částmi v zelenožluté a vnitřními vychlípenými v tmavěfialové barvě. Třešničkou na dortu je vrchní část květenství se sterilními nedovyvinutými kvítky, která je celá ve světlefialovém tónu. Toto nafialovělé zakončení květního stvolu se vyskytuje u několika druhů rodu Lachenalia, např. u podobné Lachenalia mutabilis.

Pěstování je opět normální zimní, kvetení je posunuto do druhé poloviny vegetační období, kdy už listy začínají měknout, ohýbají se a polehávají. Jsou vhodnější chladnější podmínky spojené s maximem vzácného zimního slunce, čím víc tím líp. Při vyšších teplotách a polostínu dochází k vytahování jak listů, tak květních stvolů a blednutí barvy květů.

Tak jsem dnes ten článek nijak neprotahoval, byť je to cibulka hezká a když to vydržíte ještě jednou s tou poslední „dohořávkou“, budete mít na dlouhé měsíce od zimních kapských hyacintů, jak říkají lachenáliím obchodníci, pokoj. J.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Lachenalia framesii from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

Květenství

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář