Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lachenalia elegans

5. 2. 2012

 

Lachenalia elegans W.F.Barker

l.-elegans-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Lachenalia elegans, Giftberg, RSA

2. Cibule

..................................................................................

Před časem jsem se trochu vysmíval té letošní zimě, jak si na pravou zimu jenom hraje a teď tu máš! – mrazy jak na Sibiři. To sice znamená větší starosti s topením jak v domku, tak ve skleníku, zatím to ale také znamená řádově větší nadílku zimního sluníčka v míře zatím nebývalé. To pak svojí úžasnou energií vytopí náš jižně orientovaný skleník třeba jako dnes přes den klidně na 19°C bez dalšího přitápění. Kombinace slunce a denního tepla (i když v noci prostřídaného teplotami zase podnormálními – až kolem 5°C) pak má blahodárný vliv zvláště na jihoafričany se zimním režimem, kteří na tuto chvíli trpělivě čekali.

Jakoby svoji cibulovou gratulaci k „pětinám“ našich stránek si načasovala jedna lachenálie, do této doby specieska s lokalitou. Stane se tedy již na ZL desátou představenou botanickou lachenálií, za což se jí zpětně dostane jako poděkování připsání pravděpodobného druhového jména na jmenovku. Už si to občasné určování užívám se stejnou radostí, jako v televizi dobrou klasickou detektivku například od Agathy Christie. V případě lachenálií mi jako první vodítko dobře slouží útlounká knížka Grahama Duncana The Lachenalia Handbook. Někde jsem objevil informaci, že snad letos na jaře má vyjít tomuto autorovi (kurátorovi cibulovin v BZ Kirstenbosch) velká monografie věnovaná lodu Lachenalia v prestižním nakladatelství Kew Publishing. Po velkém jásotu jsem zaostřil zrak na plánovanou cenu …. a … rychle jsem zase rozostřil.

Zpět k naší gratulantce. Již několik let mám čtveřici cibulek se jmenovkou Lachenalia sp. Giftberg, RSA. Je to místo, v podstatě farma, v podhůří Gifberge Mountain, kde se to zajímavými geofyty i dalšími sukulenty jen hemží. Inu i další lokality této oblasti západního Kapska - Vredendal, Vanrhynsdorp, Nieuwoudtville – jsou stejně tak zajímavé a frekventované. I lachenálií v této oblastni roste větší množství, některé endemicky, některé jako část jejich většího teritoria. Na konci svého detektivního pátrání jsem se přiklonil k pravděpodobnému druhu Lachenalia elegans. Je to v podstatě komplex velmi vzhledově proměnlivé cibuloviny s velkým areálem výskytu v západním Karoo. Kromě 4 dnes uznávaných variet – L.elegans var. elegans, var. flava, var. membranacea, var. suaveolens – existuje ještě mnoho místních (lokalitních) forem s různým vybarvením květů. Internet je plný fotografií různých květenství se společným jmenovatelem Lachenalia elegans, přesto po několika hodinách lze najít určité zákonitosti a znaky. Trochu bych se přikláněl, že zrovna ta moje čtveřice by mohla snad být varieta membranacea, ale přece jen je to už spekulace. Nakonec zkusíme si počkat na tu novou monografii hlavního lachenaliologa G. Duncana.

Pěstování všech lachenálií se mi jeví v podstatě stejné: zimní (nezvratný!) vegetační cyklus, hlubší květináč s propustným substrátem, dostatek světla při růstu i květu ale zároveň chladnější teploty, nejlépe kolísavé, v noci klidně i kolem 10°C, a přes den ne víc, jak 15-17°C. Při vyšších teplotách hrozí nevzhledný protažený růst listů i květenství a jejich poléhání. Je určitě lepší před vlastní sezónou cibulky vysypat, zkontrolovat a očistit, eventuelně rozsadit a dát jim nový, čerstvý substrát. Zálivka může být ve vegetaci častější, aby substrát nikdy nevyschnul, ale zbytečně zase nerozbahňovat, zachování vzdušnosti je důležité. Většina lachenálií roste na písčitých půdách. Jakmile začne na jaře povolovat napětí v listech, přestat se zálivkou a nechat do příští sezóny zcela na sucho.

Pokud máte vhodné podmínky na pěstování jihoafrických zimních sukulentů a cibulovin, je určitě nanejvýš vhodné vyzkoušet si i některého zástupce tohoto zajímavého a stále více populárnějšího rodu z čeledi Hyacinthaceae. J.

Fotografie 2:

1. Lachenalia elegans

2. Květenství

l.-elegans-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

monografie

(jirka, 28. 8. 2012 10:10)

Taky bych se už konečně u někoho rád do téhle bichle juknul, ale nikdo z mých známých se ještě neodhodlal. I jsem inspiroval lidi z botanek a zatím nic. Každopádně to bude asi dost vědecké, ale snad i plné skvělých fotografií na kříďáku. Oni si v Kew nebudou dělat ostudu.
Ohledně toho zakopaného skleníku ještě hodíme řeč na mailu.
Zdravím, Jirka

monografie

(Eva Egertová, 28. 8. 2012 7:53)

Pane Jirko, i mně se zamžily brýle při popatření, co ta monografie na Bookfayre stojí. Ale už ji tam mají, pokud jsem se nesplatla za 5400 Kč. Přes tento e shop jsem již několikrát kupovala knihy o rostlinách a naprostá spokojenost. Rychle přijdou, dobře zabalené, na dobírku. Zeptala jsem se manžela, jestli se už nezeptá, co chci k Vánocům a dělal mrtvého brouka. Kdyby se tak dalo nahlédnout dovnitř, aby se nekupoval zajíc v pytli. Jen jestli bude ten skleník. Nemá někdo polozemljanku, že by se to líp vytopilo? Zdravím, Eva Egertová