Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hippeastrum mandonii

20. 6. 2010

Hippeastrum mandonii  Baker


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Cibule H. mandonii (The bulb of H. mandonii)

2. Květ H. mandonii (The flower of H. mandonii)

............................................................................................


Už jsem si sám sobě začínal připadat trochu divně. Vždy, když jsem uvozoval článek o další cibulovině na ZL, už dopředu jsem ji omlouval, že je sice strašně zajímavá a cenná, ale že je také malá, nevýrazná, krátcekvetoucí, atakdále, prostě děsná. Dnes se nemusím bát, nic omlouvat netřeba, hippeastrum ve kvetoucí podobě je pro cibuláře vždy úžasné a když je navíc i botanické, je ta radost kvadraturní.

Při svých snahách pěstovat cibuloviny i z jiných oblastí, než jen z jižní Afriky, musel jsem jednou „objevit“ i starý-dobrý rod Hippeastrum. Pro ty, kterým to hned nic neříká, to jsou ony velkokvěté hvězdníky, jimž se popleteně (a nesprávně) říká amarylisy. Rod Hippeastrum, s domovem částečně ve střední a zejména v jižní Americe má kolem 75 botanických druhů. Jsou nádherné a překvapivě barevně i tvarově pestré, ale mičurincům celého světa to nedalo a pustili se do křížení. Výsledkem jejich mnohaleté činnosti je už více jak 600 uznaných hybridů a kultivarů. Tyto produkty se poměrně často nabízejí v různých zásilkových zahradnických firmách. Pěstitelé těchto velkokvětých „amarylisů“ se sdružují do národních i nadnárodních spolků a prezentují své výpěstky na webových stránkách.

Když jsem našel před čtrnácti dny květní puk na svém botanickém hippeastru, věděl jsem, že to bude ve skleníku velká událost, až nakvete. Trochu jsem měl obavu, aby to byl čistý H. mandonii a ne jen kultivar, ověřil jsem na internetu, jak má kvést a po otevření květů se potvrdil ten lepší předpoklad. Je to pár zelenočervených trumpet atraktivních nejen barevnou kombinací květu, ale též i jeho tvarem a velikostí. Dokonce dvojice spodních petal u květů provádí snahu se navzájem špičkami dotknout, až skoro vzniká dojem exotického tvaru květů orchidejí.

Pustil jsem se do průzkumu literatury i netu s poměrně žalostným výsledkem. Má jediná kniha s jihoamerickými cibulovinami H. mandonii mezi hippeastry neuvádí a z internetu lezou jen fotky květů z kultury. Informací poskrovnu, roztroušené a navíc v různých (živých i mrtvých) jazycích. Poskládal jsem z těchto střípků následující historii tohoto druhu: Původní popis druhu je z roku 1858, nález provedl sběratel Mandon (po němž je rostlina skromně pojmenovaná), autorem popisu je Baker. V příslušném herbáři je jako lokalita uvedena Bolivie, provincie La Paz, lokalita u vesnice Sorata. Pak se rostlina z kultury ztratila a byla „znovuobjevena“ až v roce 1970 cestovatelem Fredem Meyerem, trochu kupodivu opět v andském údolí, blízko vesnice Sorota (zřejmě tatáž jako v herbáři, názvy vesnic se liší jen jedním písmenem), ve výšce 2000 m.n.m. Teprve od tohoto druhého nálezu se datuje dnešní rozšíření zmiňovaného druhu v kultuře.

Ohledně pěstování uvádí různé prameny v podstatě neopadavost listů, určitou omezenou zálivku v jednom klidovém období v roce a celkově chladnější podmínky pěstování, což odpovídá nadmořské výšce. Z mých zkušeností mohu potvrdit stálezelenost olistění, cibule nezatahuje, přes zimu ji držím ve skleníku poměrně dost daleko od topení, čili tam teploty mohou v nejchladnějších nocích klesat až k 5 °C. V tomto období zalévám jen velmi málo podle napětí v listech. Vlastní cibuli mám na povrchu substrátu a už víc jak dva roky jsem ji nepřesazoval. Za tu dobu vytvořila kolem deseti malých odnoží. Letos mi kvete poprvé, vývoj květenství trval asi 2-3 týdny, nyní kvete pátý den a vzhledem k současným chladnějším dnům jsou oba květy zatím stále otevřené. Předpokládám samosprašnost, pokusy o sprášení provedeny, nyní ve fázi očekávání.

Je mi potěšením představit na ZL nový rod a ukázat, že nejen kříženci a kultivary mohou zazářit krásnými velkými květy. Mám ve sbírce i další botanická hippeastra, bohužel zatím v malé velikosti., ale nyní už vím, že se někdy vyplatí si počkat a krásných květů se dočkat. J.


Summary:

Description and experiences with growing of Hippeastrum mandonii from Bolivia.


Fotografie 2 - Hippeastrum mandonii

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hippeastrum mandonii

(Long WEI, 15. 2. 2019 14:25)

Very beautiful hippeastrum. I want to buy it if you have an extra one.
Thanks.

Naprostá nádhera

(Evča, 3. 11. 2017 22:11)

Snad nejhezčí hippeastrum co jsem viděla. Pokud by jste měli cibulku navíc, strašně ráda bych odkoupila. Ať se vám daří. Pěkný večer, Evča