Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ferraria crispa - květy z říše snů

11. 3. 2012

 

Ferraria crispa Burm. – květy z říše snů

f.-crispa-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Listy

2. Květní lodyha F. crispa

........................................................

Cibuloviny z čeledi Iridaceae na Zelných listech moc často nepředstavuji. Je to z jednoho prostého důvodu – prostě mi moc nejdou a nemohu, přesto že se podle mého názoru docela snažím, na ně pěstitelsky „přijít“. Asi je to opravdu podle toho pana Sokrata….ale nakonec někdy se přesto zadaří a muška zlatá sedne i na nešiku. Tentokrát mi vykvetla ve skleníku tuze pěkná kosatcovitá cibulka z rodu Ferraria.

To je vlastně na ZL nový rod, takže dodám něco málo encyklopedických údajů. Je to malý rod se čtrnácti druhy, blízký rodu Moraea. Všechny druhy jsou z oblastí Jihoafrické republiky se zimními srážkami s jednou vyjímkou – Ferraria glutinosa, která je letní a má růst někde v tropické Africe pod rovníkem. V kultuře nejsou tyto zajímavosti moc frekventované, nejpěstovanější je právě Ferraria crispa, která má shodou okolností dost velký areál výskytu i v přírodě. Ten sahá od Namaqualandu přes jihozápadní Kapsko, Little Karoo až do jižního Kapska. Jakýmsi logickým důsledkem tohoto rozšíření je velká barevná i tvarová variabilita květů F. crispa. Ta je prezentována například dvěma poddruhy – ssp. crispa a ssp.nortieri a dále označením různých forem, např. „Dark Form“, kterou mám ve sbírce i já. Přesto, když procházíte na Googlu footky Ferraria crispa v přírodě i kultuře, jen žasnete nad detaily květů s barvami od skoro černé, přes různé tmavé hnědé, kaštanové, krémové až po světle žluté a navíc s různými tečkami, skvrnkami a proužky. K tomu jako bonus jsou různé výrůstky, cípky a jiné ozdůbky. Velmi fotogenická záležitost, bohužel s jednou vadou – tyto květy jsou velmi krátkověké, jsou otevřené jen den až dva. Inu za všechno se platí, i za krásu, a tato je trochu rychle pomíjivá. Naštěstí má rostlina, jak už to u většiny kosatcovitých bývá, připraveno pro případné opylovače těchto květů více.

Ještě něco k samotné kytce. Srdíčkem je pochopitelně cibulka v takové typické sukýnce, která vlastně pokaždé odevzdá svoji energii narostlé nadzemní hmotě, a pak po svém vyčerpání zase přeleje novou energii do další cibulky, naštěstí s četnými malými odnožemi. Proto je dobré aspoň ob rok květnináče s těmito cibulkami vysypat, přebrat a obdělat. Nad zemí tvoří Ferraria crispa vějíř mečovitých listů. I ten je zajímavý tím, že listy mají výrazné středové žebro vystouplé na obě listové strany. Ty nejsilnější cibulky pak vyženou typicky kosatcovitý květní stvol s květními pupeny. Z těch se postupně od shora otevírají ty úžasné ferrariové květy. Legrace je, když si do internetu zadáte heslo „Ferraria“, nevyskočí na vás hned kytkové odkazy ale spíše odkazy z oblasti módy (a trochu i erotiky). Je to ale jistě známka určité exotičnosti a okrasnosti. Tyto květní stonky by měly být u silných rostlin větvené a u trsů kvetoucích odnoží by jich měla být spousta.

Jak jsem zmínil na začátku, jsem ohledně pěstování kosatců a jejich příbuzných docela kopyto, takže se moc neodvážím něco radit nebo doporučovat. Ale pár věcí přece jen je jasných. Květináč spíše hlubší, cibulku do něj zasadit do spodní poloviny tak, aby mohutnější nadzemní olistění bylo dobře ukotvené. Substrát sice propustný , ale zároveň i výživný, zálivka v době růstu celkem pravidelná. Tady je trochu háček, ona ta doba růstu je v naší zimě, kdy mohou být problémy, kam rostlinu umístit. Nevím, jak by se jí dařilo v pokojových podmínkách, ale možná, že pokud by byly mírně chladnější a dostatečně světlé, mohla by být Ferraria crispa spokojená i tam. U nás je to pochopitelně v chladnějším polykarbonátovníku, kde je jí asi nejlíp. Na jaře by měla spořádaně zatáhnout a zcela na suchu přečkat léto až do další růstové sezóny. J.

Fotografie 2:

1. + 2. Květ Ferraria crispa

f.-crispa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz - asi blbej

(Kateřina Baziková, 6. 7. 2014 15:12)

Kde se dá Ferraria koupit? V zahraničních eshopech asi jo, a v ČR?

Re: Dotaz - asi blbej

(Jirka, 8. 7. 2014 21:35)

Kdysi jsem ji koupil v jednom českém zasilatelství (asi Lukon Bulbs), ale od té doby jsem ji u nás opravdu neviděl. Pokud bez ní nemůžete žít, napište mi na zelene.listy@seznam.cz, něco by se našlo v přebytcích. Upozorňuji ale, že je to zimní cibulovina a nejde obrátit na letní režim!

Re: Re: Dotaz - asi blbej

(Kateřina Baziková, 9. 7. 2015 23:47)

Dík za odpověď, nakonec jsem na eBay koupila semena a už mi lezou-

Byl to seznam

(Jirka, 12. 3. 2012 6:27)

Nebyl to google ale seznam, střídám to. Někdy ty odkazy víc projedu, člověk by se neměl bránit ničemu pěknému.

Ferraria

(Pavel z Brna, 11. 3. 2012 23:17)

Ahoj,
to by mě zajímalo, co používáš za vyhledávač? Po zadání slova Ferraria mně vyjely první tři odkazy na kytky, až šestý byl na sexy prádlo :)

Sám sobě

(JIrka, 11. 3. 2012 19:09)

Tak si taky jednou pošlu komentář sám sobě. Doporučuji vaší ctěné pozornosti jeden (nechtěný) překlep, který se mi teď při kontrole textu docela zalíbil. jsou to ty "footky z googlu". Docela good.