Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eucrosia bicolor

1. 3. 2008

                        Eucrosia bicolor   Ker Gawler

Obrazek

 

Tak se vám musím přiznat, někdy jsem sice nejlepší (ale skromnej), ale někdy jsem zase hubič. Je to zatraceně nepříjemný pocit vyklepávat květináč s mrtvou cibulkou, ale když už se to stane, je správné se k tomu přiznat a vzít si z toho (nebo rovnou napsat) ponaučení. A když už tuhle rubriku „in memoriam“ na ZL máme, je vhodné ji čas od času naplnit.

Každé předjaří je takové rozpolcené období. Pěstitel, kontrolující květináče po zimě a plánující, jak se už ti letní pašáci probudí do krásy a síly, nachází kromě pučících miláčků také uschlé, shnilé, podivně zhroucené zbytky loni tak parádních kytek. I letos se ve skleníku něco „nepovedlo“ a přibylo trochu místa pro další květináče, mrzuté je, že odešlo i pár kytek, které se budou tuze špatně znovu shánět. Naštěstí to není případ rostliny, o které budu dnes psát – o exoticky kvetoucí cibulovině z jižní Ameriky Eucrosia bicolor.

Zatím jsem, pokud si dobře pamatuji, čtenáře žádnou cibulí z nového kontinentu nepočastoval. I já jsem začal vnímat jižní  Ameriku jako další cibulový ráj teprve „na druhou dobu“.  Tyhle rostliny se ale většinou dají sehnat ještě složitěji než ty jihoafrické, takže se zatím vzdělávám v nepočetné literatuře a rozhlížím po seznamech distributorů. Nejjednodušší je začít u holanďanů a firem na ně napojených a ejhle – pár jihoameričanů v jejich katalozích lze objevit. Letos jsem si dal závazek, že pro vás na ZL „objevím Ameriku“. Tedy aspoň tu cibulovou a převážně dostupnou.

Rod Eucrosia je příhodným průkopníkem v tomto objevování. Čeleď Amaryllidaceae je vždy zárukou zajímavě až originálně kvetoucích cibulovin. Nejinak je tomu i v případě rodu Eucrosia, malého rodu z Peru a Ekvádoru. V současné době má 7 druhů, 3 endemické v Ekvádoru a 2 v Peru, zbytek je „podobojí“. To je také případ Eucrosia bicolor, která přesto, že se jí přezdívá „Peruvian Lily“, je domovem v obou andských zemích. Tento rod je blízce příbuzný rodům Phaedranassa a Rauhia, o kterých snad na ZL někdy v budoucnu bude také řeč.

E.bicolor je objednatelný u několika českých distribučních firem, tím je dostupný nejen pro čtenáře ZL, ale i pro můj druhý pěstitelský Obrazekpokus. První začal objednáním, zasazením a úžasným nakvetením. Dokonce tento první exemplář ozdobil naši skromnou expozici na plzeňské výstavě K+S v roce 2006. Po dokvetení se původně jedna cibule rozdvojila a bez problémů přezimovala první zimu v domě pod střechou (a v teple). Druhým rokem vegetovaly obě cibule bez nakvetení, jen vytvořily další malé odnože. Po sezóně zůstaly zatáhlé cibule po celou zimu ve skleníku spolu s ostatními cibulovinami i sukulenty v teplotách: 5-10°C v noci a 10-15°C přes den v této poměrně hodně inverzní a neslunečné zimě. Výsledkem byl už ten avizovaný smutný okamžik objevu shnilé cibule v obou květináčích se jmenovkou E.bicolor. Zachránil jsem jen 3 malé odnože, které jsem přesadil a dal do tepla, kde okamžitě vystartovaly do vegetace.

Co říci k popisu této eukrosie? 2-4cm podzemní cibule s letní vegetací a zimní dormancí, s malým sudým počtem krátkých, širokých listů, s podélnými „vlnkami“ a zakončenými špičkou, které jsou více-méně přitisklé k substrátu. Skutečnou kráskou se stává eukrosie v okamžiku kvetení – 20cm vysoký stvol s 2-6 květy neobvyklého vzhledu – viz fotografie. Není divu, že se tyto květy používají i k řezu.

Teprve po tom neslavném konci své první eukrosie jsem si na netu trochu osvětlil jejich správné pěstování a vše bylo náhle jasné. Přechod z vegetace do klidu a způsob jejich přezimování je klíčem ke správné  a asi i delší vegetaci v kultuře. Po zaschnutí listů dosušit při zvýšené teplotě (kolem 30°C) a přezimovat zcela nasucho při 20°C. A to jsem, prosím, ani náhodou nesplnil. Jinak přes léto dostatek slunce, tepla i hnojivé zálivky.

Jdu tedy do druhého pokusu – objednávám další cibule Eucrosia bicolor (a například další jihoameričanku Chlidanthus fragrans) a nemohu se již dočkat opět těch výstavních květů.     J.

 

Autor článku NENÍ obchodním zástupcem ani jedné z neuvedených českých distribučních firem a dokonce se jím do budoucna nechystá stát J. (pozn.red.ZL)

Fotografie:

1. Květenství Eucrosia bicolor

2. Květ

3. E.b. jako jeden z exponátů na výstavě KKP 2006

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pokusy

(Jitka, 24. 6. 2011 18:06)

Dík za krásně popsané pokusy. Ty mne dovedly k tomu, že jsem se nevzdala a Eucrosiu bicolor sázím do květináč(ů) již 3. rok. Ani letos nevykvetla. Z jedné cibulky jich mám už kolem 15, ale nekvete a nekvete. Ukládám je do tepla v papírovém sáčku(blízko radiátoru). Pak je mám v lehce drenážovaném substrátu na parapetu. Okno je malé, možná je málo světla. Cibulky jsem letos nechala z půlky vykukovat. Nehnojím. Mám ji v bytě a jsme zvyklí na teplotu kolem 20°C. Může to být ta chyba? Teď jí už zavadají listy a postupně se možná ukládá k dormaci.? Když jí dám letnit obávám se přemokření. Poraďte, prosím, kde udělali soudruzi chybu? Děkuji

Re: Bohužel

(Jana, 16. 3. 2008 13:08)

Jejda...jsem od Pardubic, tudíž do Chrudimi co by dup. Takže spíš se objevím tam než v Plzni. Mrzí mě, že tady na těchto stránkách chybí kontakt s lidmi....není možné že by nebyl zájem.Já jsem asi švihnutá kytičkářka, protože moje rodina už nepovažuje moje kytičky za hobby,koníček...ale za nemoc..:-) Mějte se hezky.

Bohužel

(Jirka, 16. 3. 2008 8:32)

S výstavami to nepřeháníme, většina našich kytek nejsou žádné velké atraktivní výstavní kusy,historicky pěstujeme spíš drobné druhy a různé upřímně řečeno "divnosti". Jediná výstava, které se pravidelně účastníme, je výstava K+S v Plzni = výstava klubu, jehož je Radka členkou. Něco podobného je s naším prodejem přebytků - nikam nejezdíme, s vyjímkou Zavírání sezóny v Chrudimi, kde si malým prodejem přilepšíme na benzín a ubytování. Jinak spíš to obraťme, až budete mířit někdy v budoucnu do západních Čech, do Plzně, ozvěte se a zastavte. Ať vám cibulky rostou!!! J.

Výstavy

(Jana, 16. 3. 2008 6:56)

Díky za info. A ještě dotaz. Nejezdíte vystavovat do Lysé nad Labem?

Odpověď z bezvědomí

(Jirka, 13. 3. 2008 21:59)

Když o tom tak přemýšlím, tak jsem ji zasadil z půlky nad zem, abych se kochal její "ciboulí". Ale je docela pravděpodobné, že přirozenější by bylo o něco hloubější posazení. Nemyslím tím hluboko pod zem, ale nechal bych vyčuhovat jenom špičku cibule nad substrát. Nejlepší by bylo jich mít víc kusů a ověřit experimentálně, co bude této eucrosii lahodit víc. Fakt nevím, jenom tuším.J.

Dotaz

(Jana, 13. 3. 2008 14:04)

Jen dotaz,cibule do země nebo pěstovat jako amarylis? Z uvedené fotky mám alespoň tento dojem. Chlidanthus jsem pro změnu "zlikvidovala"já. Letos taky druhý pokus. A spíš do květináče.5