Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eucomis zambesiaca

15. 8. 2010

Eucomis zambesiaca  Baker

Obrazek


 

  

Fotografie 1:

1. Květenství E. zambesiaca (The inflorescence of E. zambesiaca)

2. Detail listů (Detail of a leaves)

.........................................................................................................


Eucomisy patřily před lety k mým prvním cibulovým pokusům, hlavně z důvodu relativní dostupnosti aspoň několika druhů, které distribuovaly tehdejší zasílatelské firmy. A tak jsem se setkával se jmény a cibulemi Eucomis bicolor, Eucomis punctata (což je mimochodem správně E. comosa var. comosa) a Eucomis autumnalis, prodávaný někdy pod jménem E.undulata. Tento sortiment se v podstatě v zahradnických nabídkách objevuje dodnes a patří již ke klasice. Eucomisy se pěstují buď na záhonech nebo ve velkých květináčích či lépe mísách. Trochu problém nastal poslední roky s velkoplošným nájezdem „španělských plžáků“, kteří jako všežravci typu kobylek oblibují zejména křehké listy některých zelenin a ozdobných rostlin. Mezi jejich nejoblíbenější pochoutky patří právě listy eucomisů, ze kterých umně vyrábí ozdoby ve stylu „richelieu“.

Proto vystoupila do popředí snaha pěstovat drobnější druhy eucomisů v přenosných květináčích, protože v nich mohou lépe útokům jihoevropských nájezdníků odolávat umístěním nádob výše od země. Mezi jejich nabídku se tak již dostal drobný (správně drobná) Eucomis zambesiaca a sporadicky se začíná objevovat Eucomis vandermerwei. Je pravděpodobné , že časem se zahradnický průmysl zmocní i dalších zajímavých druhů, neboť jdou v zásadě snadno množit. Jde jen o to dopěstovat nějaké barevně atraktivní a hlavně pěstitelsky odolné potomstvo, případně něco nového zhybridizovat. I k tomu mají eucomisy vhodný potenciál.

V současnosti se rozeznává v rodu Eucomis 11 druhů, z toho 10 druhů je domovem v Jihoafrické republice a jeden v sousedním Malawi. Všechny , opět až na jednu vyjímku – E. regia, rostou v oblastech letních srážek a vegetují tedy v našich evropských podmínkách také v létě. Nevím to zcela určitě, ale zřejmě všechny (s výjimkou zimní E.regia) mají zimní dormanci v bezlistém, zataženém stavu.

Eucomis zambesiaca je právě tím jediným mimoJARovým eucomisem. Literatura uvádí horské oblasti v Malawi, některé fotky na internetu ukazují horské lokality i v JAR. Patří mezi drobnější druhy svého rodu, maximum je růžice průměr 45cm (většinou ale menší) a výška při kvetení 30cm. Listů bývá kolem šesti v růžici, jsou vůči ostatním druhům širší a kratší, růžice je také více otevřená, fotky z přírody ukazují hodně široké listy rozložené dokonce přímo na zemi. Uvědomme si však, že se k nám dostávají skutečně zahradnické vyselektované klony a ne autentický přírodní materiál. Já jsem si svou rostlinu také pořídil v zahradnickém obchodě. Mám totiž několik malých semenáčků E.zambesiaca, které ještě pár let nepokvetou a zajímalo mě, jaký bude ten importní „holandský“. Je pěkný, celkově je trochu podobný E.autumnalis, jen je vskutku drobnější a jeho květy jsou hlavně po otevření zcela zářivě bílé. Starší květy dostávají krémové slabě žluté nádechy. Vše ale záleží i na množství světla, které se konkrétní rostlině dostane. Žádný eucomis není kytka letního úpalu, prospívají na stanovištích buď jen s dopoledním či jen s odpoledním sluncem. Jsou to však kytky horské, dokonce některé vysokohorské, proto jsou vhodné poklesy nočních teplot, když slunce, tak nefiltrované, a opět onen ověřený a prospěšný pohyb vzduchu. Substrát může být i výživnější, vždy ale hodně propustný. Neměl by však zcela přeschnout, lepší je pravidelná drobná zálivka, z níž přebytečná voda rychle odteče.

Rozmnožování je možné semeny, rostliny jsou samosprašné, čemuž je vhodné napomoci. Další, pomalejší možností jsou odnože, které se více či méně tvoří u mateční rostliny a které je nutné po dosáhnutí určité velikosti odlomit či odříznout. Další množstevnější možností jsou listové řízky, které fungují i u některých dalších Hyacinthaceae. Tento způsob množení jsem u eucomisů nezkoušel.

Je tedy na tomto případě vidět, že lze pořídit zajímavé cibuloviny i klasickým nákupem v zahradnictví nebo u zasílatelských firem. Třeba se tak časem dočkáme i dalších lákavých eucomisů, které dosud známe jen z knížek a internetu, např. E.schijffii nebo E.humilis. J.


Summary:

Description and experiences with growing of Eucomis zambesiaca from family Hyacinthaceae.


Fotografie 2:

1. Detail  květu (Detail of a flower)

2. Eucomis zambesiaca

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář