Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eriospermum bifidum

12. 2. 2011

Eriospermum bifidum R.A.Dyer

 e.-bifidum-1s.jpg

  

Fotografie 1:

1. Eriospermum bifidum - hlíza (tuber)

2.+ 3. Eriospermum bifidum, Salem, RSA

..............................................................................

Hned na počátku se musím přiznat k malé mystifikaci. Naprostá většina článků o rostlinách naší sbírky je takzvaně „aktuální“, píšeme totiž o kytkách, které právě v těch dnech něco provedou. Dnes tedy jinak - venku je prapodivný únor plný oblevy, deště, mokroty, pošmourna a to moc kvetení sbírkovek ve skleníku nepodpoří. A tak se člověk hrabe s výsevy, prostudovává poloprázdné květníky (a literaturu) a taky třeba přemýšlí o starých záhadách. Teď nemyslím zrovna Mezopotámii, Egypt, staré Řecko, Aztéky a podobné tajemné záležitosti ale spíš takové ty malé soukromé botanické nevyjasněnosti, které svého času překvapily, hned nebyly vyřešeny a pak zapadly. Dnes to tedy bude „3,5 roku nazad“, kdy mi vykvetlo jedno lokalitní bezejmenné eriospermum. Tehdy jsem si toho ani moc nevážil, bylo to v době obrovského zaplňování sbírky, kdy se nové kytky jen hrnuly. Říkal jsem si, však ono pokvete zase, dnes už ale vím, že kvetení jakéhokoliv eriosperma není ve sbírce běžná záležitost. Ona rostlina musí být „květuschopná“ nejen věkem ale i podmínkami. Prostě musí jít o naprosto spokojenou a opečovávanou hlízu.

V čem spočívá ona záhada, zmíněná v prvním odstavci? No prostě v tom, že tenkrát opět skupinka eriosperem z jedné lokality vytlačila dvoje naprosto odlišné listy a jedno z nich (v létě) vykvetlo. Květenství a hlavně stavba jednotlivých květů bylo velmi estetické a i barevně pro eriosperma méně obvyklé – květy byly uvnitř kanárkově žluté. Říkal jsem si, to by se mělo prozkoumat, ale co člověk neudělá hned, to většinou odloží nastálo. Tak se po nedávném překvapení jménem Eriospermum cervicorne pouštím do dalšího pátrání v tomto rodu, naštěstí s pomocí monografie, kterou jsem tehdy před lety ještě neměl.

Tato kniha byl nakonec hlavní nástroj bádání, neboť ani všepopisující a dokumentující světová informační síť zvaná internet v tomto případě mnoho nepomohla. Dnes platných druhů eriosperem jsou velké desítky, i když to určitě není počet konečný,  ale na různých stránkách, fórech a galeriích se stále dokola opakuje jen pár druhů. A fotky květenství, neřkuli samotných květů, jsou ještě vzácnější zboží.

Prvním vodítkem byla lokalita – jihoafrický Salem, místo asi 20km jižně od velkého města Grahamstown ve Východním Kapsku. Tedy poměrně pobřežní výskyt s nízkou nadmořskou výškou a v zásadě letními až celoročními srážkami. Tím se okruh druhů značně zúžil. Pak nastalo vylučování druhů s velmi extrémními listy – „košťátka“ a další příšerky. Jak už jsem zmínil, jedna část rostlin z této lokality měla listy široké, srdčité a druhá úzké,kopinaté. Půjde tedy buď o směs dvou druhů nebo o povolenou variabilitu. Pak už se šlo do finále s asi 5 potenciálními druhy a teď rozhodovaly květy. Něco vypadlo díky bílé barvě květů a zůstaly jen žlutokvěté. Naštěstí existovala naše bohatá fotodokumentace z oné doby, a šly oddělit květy nakvétající od plně otevřených. V detailech se potvrdila jedna zvláštnost – nezvyklý tvar srostlých nitek (nitka je část tyčinky pod prašníkem). A tento fakt už mířil jednoznačně k pachateli – Eriospermum bifidum. I jeho jméno vlastně přiznává onu „dvojklannost=bifidnost“ tohoto květního orgánu.

Co k tomuto druhu říká literatura? Zatahující listy vyrůstající po odkvětu, květenství výšky až 30cm, listy vzpřímené, soliterní, většinou kopinaté, 13 cm délky a 0,6 cm šířky. U naší jediné kvetoucí rostliny bylo zajímavostí a tak trochu i záhadou přetrvání stvolu bez zaschlých květů po celou dobu zimní zálivky. Monografie uvádí i další oddělené lokality E. bifidum s jinými tvary i rozměry listů, určující však zůstává onen ojedinělý dvojklanný tvar tyčinek.

Já jsem zatím všechna svoje eriosperma pěstoval jako čistě zimní, od teď už si jich začnu více všímat a právě ty z východnějších lokalit zkusím opatrně zalévat i přes léto, což by jim určitě nemělo ublížit a může to odstartovat jejich přirozenější růstový cyklus. Co ještě říct k tomu různému tvaru listů? Možná jde opravdu o přirozenou variabilitu v rámci druhu, nebo také může jít o směs dvou druhů, což jednou potvrdí či vyvrátí právě další  květenství.    J.

Summary:

Determination and eexperiences with growing of Eriospermum bifidum from Eastern Cape in RSA.

Fotografie 2:

1. E. bifidum - květenství (inflorescence)

2. E. bifidum - květní stvol (peduncle)

3. E. bifidum - květ (flower)

e.-bifidum-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář