Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daubenya marginata aneb čekání na kolibříka

Daubenya marginata (Willd & Kunth) J.S.Manning & A.M. van der Merwe aneb čekání na kolibříka

d.-marginata-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. + 2. Daubenya marginata

.......................................................

Tak nám zase nádherně víkendově pršelo, statečné Pelargonium triste obráží ze stále dalších pupenů a 87 let stará kniha o sukulentech mě po večerech překvapuje a těší. Před týdnem jsem ve skleníku objevil zárodek květenství v jednom cibulovém květináčku s cedulkou Daubenya aurea. Že bych se konečně dočkal nádherného květu legendární daubenye? Inu nakonec nedočkal, jak už to tak bývá (člověk se nemá moc těšit). V důsledku dávného zmatení cedulek došlo k dalšímu omylu a z kvetoucího drobečka se neočekávaně vyklubala Daubenya marginata. Protože kvete u nás poprvé, je téma na světě.

Nevím, jestli jsem to náhodou už někde nepsal, rod Daubenya je poněkud zvláštní v tom, že po dlouhých letech, kdy byl monotypický (pouze již zmiňovaná D. aurea), byl posílen dalšími druhy z původně jiných rodů, takže je jakoby poslepovaný. I tyto nově přesunuté druhy jsou takoví zbloudilci, kteří už nasbírali mnoho jmen, než aktuálně zakotvily jako daubenye. Tak například Daubenya marginata už byla také Polyxena, Neobakeria i například Massonia. To trochu naznačuje, že klasické zařazování podle vnějších znaků v tomto případě moc nefungovalo a musel přijít čas na moderní taxonomické metody.

Nakonec nejdůležitější je, že kytka je to zajímavá neřkuli pohledná, alespoň pro někoho.V přírodě roste v jedné oblasti západního Kapska – Roggeveld plateau a zasahuje i do severozápadního Karoo, všechno ve vyšších vnitrozemských výškách 1000-1500 m.n.m. Jde o oblast zimních srážek, takže i u nás má vegetační období září až březen. Pod zemí je menší cca 2cm cibulka, nad zemí pak dvojice protistojných ležatých listů, zdobených podélnými rýhami. Chomáček květenství je nizoučký ale lehce kónický (na rozdíl od velmi podobné D. zeyherii, která ho má zploštělý), dokonce na vrcholu květenství je taková malá zelená ozdůbka, vzdáleně připomínající zmenšenou stříšku známou u eucomisů. Barevně je to směs žluté, zelené a červenavé, navíc jednotlivé kvítky obsahují i kapky (zřejmě sladkého) modravého nektaru. Ten láká opylovače této skupiny daubenyí – jihoafrické kolibříky (proto květy nevoní), jiné druhy daubenyí jsou opylovány hmyzem a brouky a proto voní. Naše květy původně tyto nektarové kapky neměly, tak jsem si ze začátku myslel, že na fotkách na internetu jsou kapky rosy ve květech, ale trocha trpělivosti postačila a i naše květy začaly lákat své kolibříky modrým drinkem. Zřejmě se jich ale nedočkají a tak se pokusíme sami nahradit jejich mlsné zobáčky a zkusit přenést pyl.

Přidal jsem tedy dnes další kousek do skládačky rodu Daubenya a snad ukázal, že má smysl tyhle cibulové šperky pěstovat i navzdory listopadovému dešti. Půjdu se pro jistotu podívat i do dalších květináčů s popletenými jmenovkami, jestli se tam něco neděje. Třeba tam nakonec i nějaký ten kolibřík přiletí.....J.

Fotografie 2 - Detail květenství D. marginata

d.-marginata-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kolibřík skutečně nepřiletí

(Radka, 26. 11. 2016 20:52)

Jen pro pořádek (aby se Jirka zoologicky neznemožnil) musím uvést, že rostlinu nemůže opylit žádný kolibřík, ledaže by ho někdo v Africe vypustil ze zajetí. Domovinou kolibříků je Amerika, v Africe (a také Austrálii a Asii) je zastupují strdimilové.

Re: Kolibřík skutečně nepřiletí

(Otík, 27. 11. 2016 18:47)

Známý filuta Jirka to myslel tak, že jihoafrický opylovač přiletěl letadlem a koly břink o ranvej...

Re: Re: Kolibřík skutečně nepřiletí

(Jirka, 27. 11. 2016 20:29)

Díky Otíku za přihrávku na smeč.
Pro mě byl (jak správně tušíš) v textu zmíněný kolibřík jenom básnický symbol. Něco jako "muška zlatá" či podobné symboly. Botanicky šlo o to, že některé druhy jsou ptákosnubné, jiné hmyzosnubné a další zase hlodavcosnubné či větrosnubné....
Koneckonců i strdimil je také pěkný symbol, i když teď rychle nevím čeho...

Re: Re: Re: Kolibřík skutečně nepřiletí

(Emerson, 28. 11. 2016 0:08)

Jo pánové, a někdy je opylovačem hlodavec, který má větry!

Krátké zamyšlení nad příslušníky slepeného rodu

(Emerson, 21. 11. 2016 9:26)

Nebyl smutnej, je stejně zajímavá jako D.aurea...