Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyrtanthus mackenii - velikonoční macíček

22. 3. 2008

   Cyrtanthus mackenii   Hook F. – velikonoční macíček

Obrazek

 Fotografie 1: Vývoj květenství ( Development of inflorescence).

.............................................................................................................................

Jaro je tady. Aspoň podle kalendáře, jinak venku zlobí sněhové vánice a teploty kolem nuly a já mám kromě jarní únavy i záludně se vrátivší chřipku. Inu optimální konstelace na blížící se velikonoce. Klasické velikonoční symboly - jako kočičky, vajíčka, kuřátka, zajíčci a beránci – se pro ZL příliš nehodí, tak nezbývá než zůstat jako vždy u nějaké sukulentní potvůrky. Nakonec mě s výběrem zachránila jedna menší cibulka naštěstí s krásně velikonočně žlutým květem – C. mackenii.

Další představený cyrtantus tedy bude opět jihoafrický kousek (oni tedy vlastně ani nikde jinde nerostou), jeden ze zhruba 20 kapských druhů. V přírodě se vyskytuje v KwaZulu-Natal a ve východním Kapsku ve dvou varietách, lišících se barvou květu a areálem výskytu. Dle literatury je varieta mackenii čistě bílokvětá a varieta cooperi se žlutým až krémovým květem, ale na internetu jsem našel i žlutou formu od v. mackenii, takže vlastně nevím přesně, co mi vlastně vykvetlo. Nakonec to zase není tak fatálně důležité, za významnější fakt považuji to, že tenhle kanárkově žlutý cyrtantus je díky jedné tuzemské (pražské) kvalitní nabídce rostlin dostupný pro další cibulechtivé zájemce.

Moje rostlina pocházející ze stejného zdroje je prozatím drobnější, zřejmě asi odnož od nějaké dospělejší kytky. O to větší bylo před 3 týdny překvapení, když tenhle C. mackenii nasadil na květ. Loňské léto i celou zimu zůstala cibulka olistěná zatím jen několika málo úzkými, u báze mírně dužnatými listy o délce cca 15cm. Dospělá kytka by měla mít těchto listů 6-10 a k tomu poněkud delších. I květenství, které se v těchto dnech začalo otevírat, by mělo být v dospělosti kolem 40cm vysoké, je nyní pouze 10-centimetrové. Odhaduji, že květů se bude postupně otvírat minimálně 5 a potrvá to zřejmě pár týdnů, než vše dokvete. Pro čichové labužníky dodávám, že otevřené kvítky velmi zajímavě a příjemně voní.

S informacemi o pěstování se musím zatím opírat o zkušenosti v literatuře a na internetu, moje zkušenosti se dostaví až časem. Takže rostlina je předurčená pro kontejnerové pěstování ve výživné, leč propustné směsi. Nemá ráda přímý celodenní úpal, i když bez slunce aspoň v části dne se také neobejde. Samovolně odnožuje do středně početných trsů, které pak nakvétají hromadně. Moje cibulka už má dvě odnože. Květenství lze použít i k řezu, prý vydrží ve váze i deset dnů.

V téhle konstelaci mladé rostliny a nízkého drobného květenství určitě žádný řez pro velikonoční vázičku nehrozí a upřímně, kdyby už tenhle C. mackenii netoužil po dospělosti a zůstal v téhle sympatické velikosti, vůbec bych se nezlobil. I malé věci mají své obdivovatele……J.

Summary:

Description and experience with growing of african bulb Cyrtanthus mackenii from family Amaryllidaceae.

Fotografie 2: Květ ( Flower).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Cyrtanthus mackenii

(pavel, 15. 12. 2012 16:09)

Kde se koupit.
Budu moc rád za každou odpověď, děkuji.

Re: Cyrtanthus mackenii

(Jirka, 15. 12. 2012 16:57)

Zkuste firmu Palkowitschia.