Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ammocharis tinneana

24. 3. 2007

   Ammocharis  tinneana   Milne-Redhead&Schweickerdt

Obrazek

Fotografie 1: Poupata a květy ( Young flowers and opening of flowers).

.......................................................................................................................................

Tato cibulka si „vysloužila“ zápis do herbáře tím, že poprvé v našich podmínkách vykvetla. Ale popořadě :  Kytku jsem pořídil nákupem v Německu u firmy Exotica (manželé Specksovi) před 3 lety. Patří do čeledi Amaryllidaceae, malého rodu Ammocharis a vyskytuje se na velkém teritoriu jižní a východní Afriky. Mnou pořízený exemplář pochází (podle cedulky) z Tanzánie, provincie Mbeya. Ammocharisy jsou zajímavé svým typickým olistěním – jednotlivé ploché mečovité listy se skládají cik-cak do dvojvějíře, který se, pokud je cibule v zemi, rozloží na povrch země do krásně rozloženého tvaru.
Cibulka byla už při nákupu pěkně narostlá, celá byla umístěná nad substrátem, podle poslední módy v hrubě drcené pemze. Jenom s tou vegetací, tedy s olistěním, se chovala nevyzpytatelně. Několikrát přes léto listy vyrašily a po měsíci zase zaschly. Vlastně jsem spekuloval, jestli kytka chce být  letní nebo zimní. Zaléval jsem ji opatrně i v zimě, kdy opět několikrát vyhnala listy a zaschla. Nakonec jsem si ji přesadil do „svého“ substrátu a při přesazení kořeny cibule důkladně očistil. Poslední loňské léto, které bylo nadstandartně teplé, strávil Ammocharis ve fóliovníku s velkým prouděním vzduchu. Těch svých „přerušení“ měl méně a na podzim klasicky usnul. Umístil jsem ho do tepla (15-18°C) a vůbec nezaléval. Zhruba v únoru jsem ho dal na parapet nad topení a opět nezaléval. Asi před třemi týdny v sobotu pozoruji nějaký nečekaný útvar na vrcholu cibule. Místo listů se klubal velký květní pupen. Nechme nyní hovořit fotky…..
Celý vývoj květenství s 5 květními trubkami měl rychlý průběh. Překvapilo mě, že přes očekávaný červený květ, to co vylezlo a otevřelo se první den bylo téměř bílé se slabounkým růžovým nádechem. Každý den ale květy tmavly a zhruba po 5 dnech od otevření začaly jako už správně červené zasychat. Pokus o opylení vlastním pylem proběhl, budoucnost ukáže, jestli úspěšný. Jenom podotýkám, co je zřejmé i z fotek, vše proběhlo v bezlistém stavu a ani nyní kytka ještě listově neraší.
Těším se na příští jaro, myslím že Ammocharis vykvete znovu, pravděpodobně více květy a snad už na krátké společné stopce, kterou znám z fotek z přírody.     J.


Summary:
 An article about flowering of bulb Ammocharis tinneana last week.


Fotografie 2:  Mladé a starší květy, listy (Young and older flowers, leaves).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz

(Iva, 22. 10. 2012 20:05)

Jak tak chodím koukat na vaše stránky, čím dál víc toužím vlastnit aspoň nějaké podobné nádherné kousky, které tu představujete. Poraďte, kde se něco z toho , např. tato krásná kytka, dá sehnat. Krásně o kytičkách píšete


















































pora











´dte

Re: dotaz

(Jirka, 22. 10. 2012 22:02)

Napište mi Ivo na náš mail zelene.listy@seznam.cz a dám Vám pár tipů.

Ammocaris

(Jana Ř., 7. 10. 2009 14:39)

Díky moc za rady a pokusím se.Jana

tvrdohlavý ammocharis

(Jirka, 7. 10. 2009 11:24)

Další zkušenosti s mými ammocharisy jsou následovné - jsou to krásné ale tvrdohlavé rostliny. Dělají si přes léto v podstatě co chtějí. Ale vodu jim dávám v létě v malé míře i v obdobích bez listů, s listy samozřejmě víc. Tím, že na ně zrovna nemám čas a nestěhuju je na zimu do tepla, tak mi nekvetou.
Ale k tomu Vašemu problému - velká cibule bez kořenů. To je u Amaryllidaceae velký problém, protože by v podstatě neustále měly mít aspoň část kořenů zdravou a funkční. Takže úkol číslo jedna zní - přinutit Váš ammocharis k zakořenění. To už jsem několikrát popisoval, jak to dělám - co nejčistší podpučí, možná nějaký stimulátor (není nutný), posadit na pemzu nebo jiný pórovitý a lehký materiál a trochu odspodu vlhčit. Dobré je při tom spodní teplo. A pravidelně nadzvihávat a kontrolovat. Případně odstraňovat hnijící zbytky. Měla byste se kořínků dočkat, ale na listy nebo květy bych to teď na podzim neviděl. Ale všechno je možné, cibule může být zblázněná.
Přeji hodně štěstí a časem i radostí s ammocharisem. Jsem rád, že postupně cibulářů přibývá.

nevím si rady se zaléváním

(Říhová Jana, 6. 10. 2009 19:47)

Před 6 týdny jsem si koupila velkou cibuli Ammocharis tinneana a ona nevyráží,ať dělám co dělám.Před týdnem jsem se jí dívala na kořeny,ale bylo tam pár zcela uschlých kořínkú,nic moc.Cibule je tvrdá,zdravá.Jirko,jaké máte další zkušenosti s touto rostlinou od doby,kdy jste sem o té rostlině psal? Nikde nemohu získat informace.Zdravím Jana.