Jdi na obsah Jdi na menu
 


Allium flavum - žlutá prskavka s česnekovým ocáskem

2. 8. 2014

 

 

Allium flavum L. - žlutá prskavka s česnekovým ocáskem

a.-flavum-1s.jpg

 

    

Fotografie 1:

1. Květenství A. flavum

2. V době květu jsou listy povětšinou zaschlé

.............................................................................................

Správný pěstitel je pořád na pěstitelské cestě odněkud někam. Stejně tak sukulentář a vlastně i cibulář. Pořád něco nového zkoušet a objevovat, žasnout nad novými skupinami rostlin nebo nad novými způsoby pěstování. Mě moje pěstování sukulentů postupně přivedlo k exotickým cibulím a ty pak k cibulím domácím. Na začátku tohoto pěstitelského přechodu vpřed byly milované jihoafrické tulbaghie, od kterých už to byl jen kousek k česnekům obecně a od nich k česnekům ryze domácím. Tam někde vznikla i první myšlenka na Cibulománii „dvojku“, která by měla být výhradně a pouze o cibulovinách rostoucích v našich končinách.

Když jsme loni na jaře pojali myšlenku zmapovat a nafotit v naší přírodě všechny české česneky, byl mezi nimi samozřejmě i jedinný žlutokvětý, čímž poněkud magický, česnek žlutý – Allium flavum. Před naší loňskou prázdninovou cestou za česneky jsme vše nastudovali a jeli téměř najisto. Jak už to ale bývá, prokřižovali jsme jižní Moravou po lokalitách tohoto žluťáska, pravděpodobně jsme jej však všude minuli, nenašli a nenafotili. Mohlo to být způsobeno tím, že jsme se netrefili do doby kvetení, nebo jsme bloudili s filtrem na očích, který žlutou ignoroval, nebo jsme jenom měli smůlu.

Bylo to expediční zklamání, protože na rozdíl od jiných česneků, u kterých je správné druhové zařazení nelehká záležitost, je to u žluto-česneku bez diskuse. Ale nakonec člověk potká svoji vytouženost přesně v okamžiku, kdy to už nečeká. Když jsme byli koncem prázdnin na návštěvě u spřízněné alpinkářsko-sukulentně-cibulové duše v její sbírce, přišla taky řeč na Alium flavum. On mávnul do kouta skalky - „Jestli chceš, tak si vyrejpni!“. Už to byl česnek po odkvětu a připadnul mi nějaký vysoký, ale když to byl žluťák, bral jsem ho všemi deseti.

Před dvěma týdny mi tento cibulový dárek nakvetl a jeho květ mě naprosto nadchnul. Kombinace nádherné žluté s jemně propracovanými kvítky uspořádanými do lehce nesymetrického květenství vytváří tvar moderního svítidla, nebo miniaturního ohňostrůjku případně žlutoprskavky.

Mám sice připravené vypsané informace z knih i internetu o tomto druhu, ale nějak se mi nechce memorovat převzaté informace, které si konec-konců každý snadno dohledá sám. Daleko zajímavější mi připadá fakt, že dva metry od plně nakvetlého Allium flavum se chystá otevřít svoje první květenství Tulbaghia acutiloba vysetá před pěti lety. Tak si dvě česnekovité kytičky, moravská a kapská, podávají na jedné zahradě ruce, aby společně potěšily jednoho českého cibulového maniaka. J.

Fotografie 2 - Allium flavum

a.-flavum-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ten náš moravský česnek

(mirfi , 22. 8. 2014 17:34)

právě mi kvete na skalce asi ho na zimu přikryji sklem je to semenáč z výměny

Žluté mraky

(Jirka, 3. 8. 2014 22:33)

Tak to si tedy pospíšíme- Stránská skála se žlutými lívanci česneků žlutých - to nám nesmí utéct!

Jo jo

(Pavel , 3. 8. 2014 20:57)

Jo, kdybyste přijeli, tak na Stránské skále (byl jsem tam v pátek a kvetlo jich tam mraky) byste ho určitě neminuli :)

mam ho

(Eva Egertova, 3. 8. 2014 5:54)

Mam ho na zahrade nekolik let a je to sperk. Zato patrne cesnek vinicny, nebo co mi to buji, je plevel jako hrom. Mezi kameny se neda vyrejpnout a skubanim se neznici. Flavum pomalu ale jiste prirusta a je naprosto nenarocny. Nedela semena, nebo aspon nejsou po okoli nove rostliny, treba potrebuje druhou rostlinu k opyleni, je muj oblibeny.