Jdi na obsah Jdi na menu
 


Albuca shawii

6. 7. 2010

Albuca shawii  Baker


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Albuca shawii

2. Detail listu (Detail of  a leaf )

............................................................


Některé kytky v mé sbírce cibulovin mají takzvaně permanentní smůlu. Nejsou nezajímavé, stály by určitě za zmínku nebo článek na ZL, ale kvetou zrovna v době, kdy je nějaká jiná kytka s „ostřejšími lokty“ prostě přeskočí a převálcuje. Naposledy dostalo na frak pár týdnů plánované Ornithogalum hispidum (už několik let odkládané), kterému to ve finiši natřelo Hippeastrum. Proto jsem dnes zvolil přesně takového smolaře – stále odsouvanou Albuca shawii.

Nevím, jestli jsem to už někde psal, ale albuk je celkem pěkných pár desítek druhů a rostou hlavně na jihu Afriky. Pár se jich ale nachází i v Africe východní. Nepatří téměř nikde v domovině k nějakým cibulovým Miss, je to takové to nenápadné „křoví“, které dělá pozadí těm jiným krasavcům a krasavicím. V našich sbírkách jsou frekventované jmenné i bezejmenné albuky hlavně z oblastí zimních dešťů a proto pochopitelně rostou a kvetou v našich sbírkách kolem naší zimy. Jsou však ale albuky i z východních částí jižní Afriky, z Madagaskaru a též i východní Afriky, které přirozeně vegetují v našem létě (a většinou v zimě spí v bezlistém stavu). Mezi ně patří i Albuca shawii, domovem v provinciích JAR – Mpumalanga a KwaZulu Natal.

Mnoho informací jsem v literatuře ani na netu nenašel, ale na to jsem si tak nějak už zvykl. Synonymem je Albuca trichophylla čili chlupatostonková, což souhlasí. Květní stvoly jsou skutečně jemně chloupkaté. Několik málo fotografií z přírody pochází z Dračích hor a domnívám se, že i ostatní oblasti, v kterých roste, budou horské a chladnější. Zajímavostí totiž je, že ji poměrně často uvádí v sortimentu skalniček pěstitelé anglické provenience. Z toho by šlo dovodit, že vyniká jistou a pravděpodobně dost vysokou mrazuvzdorností. Tím, že na zimu zatahuje a cibulky jsou pár cm pod zemí, mohou například pod sněhovou přikrývkou obstát i do zajímavých záporných teplot podobně jako některé jiné odolné africké cibuloviny (Galtonia, Kniphofia atd.). Dodnes mě to nenapadlo, ale příští zimu provedu pokusy.

Obrázek o vzhledu této albuky si uděláte sami z fotokoláží. Je to trávovitá miniatura s asi 25cm květní stonkou (jak bylo již řečeno chlupatou) na které je řídký hrozen drobných „albukovsky“ uspořádaných, trochu baňatějších kvítků, obrácených směrem k zemi. Lehce zvláštní je ono letní kvetení a příjemná vůně květů. Síla této cibuloviny je v její trsovitosti, neboť významně odnožuje (ale stejně snadno se vysévá). U nás je poměrně dostupná i pěstovaná (jenom se o ní, nevím proč, nepíše). J.


Summary:

Description and experiences with growing of  Albuca shawii from South Africa.


Fotografie 2:

1. + 2. Květ A. shawii (The flower of A. shawii)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář