Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze knihy Atlas of the Vegetation of Madagascar

11. 7. 2010

Recenze knihy Atlas of the Vegetation of Madagascar

 

Obrazek


  

Už plné dva roky nebyla na ZL recenze nějaké pořádné knihy o sukulentech a upřímně řečeno se ji ve stoprocentní podobě dnes opět nedočkáte. Dostalo se nám totiž shodou dlouhého řetězce šťastných náhod do rukou kartograficko-vegetačně-botanické dílo s názvem „Vegetační atlas Madagaskaru“.

Dílo skvělé formou, obsahem i provedením. Jde o publikaci vydavatelství Kew Publishing, autoři Justin Moat a Paul Smith, první vydání 2007, formát A3, 124 stran. Na 50stranách je textová část v anglicko-francouzské mutaci, zřejmě s ohledem na francouzskou historii Madagaskaru. Je plná mapek, diagramů, metodologických zásad a definicí, použitých při tvorbě atlasu a sběru dat v terénu. Dalších 36 stran zabírá to hlavní – 36 podrobných vegetačních map jednotlivých oblastí ostrova v měřítku 1:500.000. Závěr knihy tvoří pravděpodobně úplný místopisný rejstřík míst a lokalit včetně jejich GPS souřadnic (zde zjistíte, že některé malgašské názvy vesnic se na ostrově vyskytují několikrát – podobně jako u nás třeba klasická Lhota, proto je třeba u madagaskarských lokalit zachovávat i příslušné větší správní regiony, či rovnou zmíněné GPS souřadnice).

Pokud si mohu dovolit parafrázovat – „Nikdy jsem v Ambatofinandrahana nebyl, ba ani ne v Zazafotsy, rozpomenu se stěží, kde tahle místa leží, vím však že to tam krásný je…“ – chci tím říct, že jsem na Madagaskaru nebyl a asi tam nikdy nepojedu. Ale s tímhle atlasem bych se tam určitě neztratil a dokonce bych v každém místě ostrova přesně věděl, v jakém vegetačním prostředí se nacházím, jaké jsou v něm klimatické a další přírodní podmínky a mohl bych tak lépe porozumět místní flóře i fauně opravdu do hloubky.

Myslím si však, že větší význam než pro cestovatele může mít tento atlas pro pěstitele madagaskarských rostlin, kteří v něm najdou informace velmi pečlivě a dlouho střádané a ověřené s velkou vědeckou hodnotou. Je to nádherné vědecké dílo vytištěné s nejvyšší pečlivostí a přesností, které může být velkým pomocníkem všem zaníceným pěstitelům rostlin tohoto ostrova.

Kniha je to poměrně čerstvá a jak jsem nedávno ověřoval na netu, je v Anglii i dostupná za pěstírenskou cenu několika vzrostlejších madagaskarských sukulentů. Možná by stálo za to domluvit se ohledně její koupě s některým z tuzemských distributorů zahraniční odborné literatury. J.


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář