Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příroda okolo nás

15. 3. 2009

 Příroda okolo nás

Obrazek

  

Před časem se na stránkách ZL objevila zajímavá recenze na nový český časopis o světové přírodě. Když jsem o tomto časopisu hledala nějaké informace, narazila jsem na další podobný časopis, tentokrát o přírodě Čech a Moravy, tedy té, která je dostupná pro každého z nás. Časopis Naše příroda, který vycházel poprvé v loňském roce jako čtvrtletník a letos už dokonce jako dvouměsíčník, přináší krásné barevné fotografie, doplněné kvalitními texty. Setkáte se zde s články o konkrétních zvířatech, najdete tipy na výlety do zdejší přírody, dočtete se o tom, co nám naše příroda poskytuje i o případech, kdy dochází k narušování či naopak regeneraci krajiny.

Vím, že tento časopis nemá se sukulenty mnoho společného, ale najdete zde jiné rostliny, masožravky, lišejníky, orchideje a další, tedy ty, které rostou volně v naší přírodě.

Často totiž s přehledem rozlišujeme podrobně živočichy a rostliny z dalekých exotických končin, ale když zavítáme záměrně či náhodou do naší přírody, nerozeznáme třeba vránu od krkavce či sněženku od bledule. Je to pak docela příjemné, když zahlédnete v lese nějaké zvíře a díky článku z časopisu víte jak jmenuje, čím se živí a jak se rozmnožuje a zrovna tak rostlinu, u které si snadněji uvědomíte, proč roste na místě, kde jste ji našli.

Podobný časopis pomáhá rozvíjet pozitivní vztah k našemu životnímu prostředí, učí nás orientovat se v přírodě a nepřipadat si v ní jako mimozemšťan. Snáz pochopíme vztahy mezi jednotlivými částmi, živými i neživými, snáz si uvědomíme to, jak přírodu kolem ovlivňujeme a jak ona ovlivňuje nás.

Pokud si otevřete stránky www.nasepriroda.cz, můžete nahlédnout do jednotlivých čísel a udělat si obrázek o tom, jak časopis vypadá. Koncem února vyšlo první letošní číslo, které by se určitě ještě dalo sehnat na některých stáncích či v trafikách. R.

Summary:

Review to new journal about nature in Czech republic.