Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atlas sukulentov – šťastná třináctka

3. 5. 2012

 

Atlas sukulentov – šťastná třináctka

atlas-1s.jpg

    

Tak nás a naše kytky ten letošní konec apríla a první máj pěkně rozpálily. Bylo to nečekané až rekordní, ale tím nakonec také i zajímavé a radostné. Nastalo masivní vynášení a třídění zimních spáčů, těch pár slziček nad kytkovými mrtvolkami rychle uschlo a nadšení nad nadějně se budícími sukulentními i cibulovými pašáky bylo přímo vítězné. Zbylo tím sice nakonec méně času na psaní, ale oni jsou na tom všichni sukulentáři zrovna v těchto dnech hodně podobně a tím je méně času i na čtení. Přesto bych dal „do placu“ jednu recenzi, kdyby si to léto ještě na chvilku rozmyslelo.

Před pár lety jsem recenzoval na ZL desátý díl Atlasu sukulentov kamaráda a donkichota Igora Drába. Pak si vzpomínám na recenzi dvanáctého dílu na webu SPS a letos nás překvapil už jeho třináctý díl. Říkává se, že třináctka nosí smůlu, ale v tomto případě to vůbec neplatí. Nový díl sukulentního atlasu je tu a je velmi povedený. Opět čtyřicetice profilů více i méně známých sukulentů, precizně popsaných i zatříděných, doplněných vypovídajícími fotografiemi. Tu z kultury, tu z přírody. Jenom pro přehled výčet rodů letošního ročníku – Adromischus, Aeonium, Agave, Braunsia, Cotyledon, Delosperma, Dudleya, Duvalia, Echeveria, Euphorbia, Huernia, Monadenium, Orbea, Sedum, Senecio, Seyrigia a Stapelia.

Každý má svoji metodu na čtení a studování tohoto atlasu, já vždy několikrát přečtu, vstřebám a nakonec zatřídím. Jsem jakožto technik trochu profesionálně postižen a mám rád věci logicky uspořádané. Nemyslím tím hned nějaký dokonalý pořádek, ale spíš logický systém. Prostě mám několik pořadačů organizovaných podle čeledí a dále rodů, do kterých vždy nové listy aktuálního atlasu zatřídím. Lépe se mi v tom pak orientuje a hledá. Ale jak říkám, každý to dělá jinak a o tom to nakonec je. Naznačit ale nenutit. Zdánlivě jediný nedostatek tenhle Igorův projekt má – že nevychází víc dílů za rok. Ale jak stárnu, tak už vím, že ty správné věci nejsou o kvantitě ale o kvalitě. A nakonec čtyřicet profilů na 52 týdnů v roce je tak akorát. Igore díky a vydrž! J.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář