Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční návštěva u Jardy Součka

1. 5. 2011

Velikonoční návštěva u Jardy Součka

 soucek-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Manželé Součkovi

2. Jarda Souček u své keramické dílny

....................................................................

Touto vlastně nejaktuálnější návštěvou bych chtěla rozjet takovou minisérii prohlídek sbírek, na které se vloni z nejrůznějších důvodů (především časových) na stránkách ZL nedostalo. Protože to byly vesměs sbírky zajímavé, kvalitní a protože je záhy začnou stíhat návštěvy letošní (už s Jirkou mírně plánujeme), je nejvyšší čas zpětně je chronologicky projít a těmi novými je jen tu a tam doplnit.

Snad jste pochopili, co chtěl básník složitě říci a začněme tedy od té poslední - velikonoční. Sbírku Jardy Součka jsme oba s Jirkou (nezávisle na sobě) už v hlubší minulosti jednou navštívili, takže jsme si plnili něco jako deja-vu. Já co by navigátor v okamžiku, kdy jsme se ke sbírce blížili (výkřiky typu: jé, tady to poznávám, tudy jsme určitě tehdá jeli...) a Jirka pak v samotné úhledné sbírce (zvolání typu: já už tady někdy byl....asi s písečákama na hromadný návštěvě...přesně tohle si pamatuju...). Pravdou je, že sbírka a vlastně i celá zahrada  Jardy je natolik úhledná, že se jejím návštěvníkům vryje do paměti. Je vidět, že na údržbu vzorné zahrady mají oba manželé dostatek času, takže byste těžko hledali nějakou pověstnou skvrnku na kráse. Jarda sice patří ještě k té generaci starších pěstitelů, kdy se na nějaká jména rostlin zas až tolik nekoukalo, rostlina musela splňovat hlavně estetická kritéria, nic z toho ale neubírá sbírce na kráse. Jarda rád s rostlinami pracuje, komponuje je, zaštipuje a jeho obrovskou výhodou je, že si dokonce i sám vyrábí vkusné keramické (a mrazuvzdorné!) misky. Pestrost sbírky si sami obhlédnete na fotografiích, stejně jako kompozice několika skalek a bonsajových zákoutí zahrady, s jejichž údržbou mu zdatně pomáhá paní Součková.

Určitě musím doplnit, že je Jarda dlouholetým členem několika spolků; z těch, o kterých vím to jsou Klub kaktusářů Plzeň a Alpinklub Plzeň (omlouvám se, pokud zní oficiální název klubu mírně jinak). Na akcích a výstavách těchto klubů se pak můžete pravidelně setkat jak s Jardovo sukulentními přebytky, tak s jeho kvalitní a nepříliš drahou keramikou, vhodnou na aranžování rostlin. Zrovna tak nabízí i doplňky pro japonské zahrady – řezané venkovní lampy a další okrasy. Naší Růžence asi nejvíc učarovaly šachy v nadživotní velikosti, můžete si je prohlédnout ve fotogalerii. To vše dohromady znělo trochu jako reklama, ale nakonec proč ne, Jarda si jí, podle mého, určitě zaslouží. Za vše hovoří to, že všechny keramické misky, které jsem kdy nakoupila jako vhodný dárek pro přátele, pocházely vždy z Jardovo dílničky.  R

Fotografie ze sbírky i zahrady najdete ve fotogalerii Návštěva u Jardy Součka.

Summary:

The visit to succulent and cactus collection of Jaroslav Souček.

Fotografie 2:

1. Jarda Souček

2. Jarda s operkulikárií

soucek-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Jardy Součka - duben 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář