Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tilandsiová návštěva u Pavla Heřtuse

1. 9. 2008

Tilandsiová návštěva u Pavla Heřtuse

Obrazek


Fotografie 1:

Pavel Heřtus při zasvěceném výkladu

........................................................

Když se mě v sobotu 16.8. zeptala Radka, zda s ní a s Jirkou nechci jet hned další den na návštěvu do Sibřiny k panu Ing. Heřtusovi, neváhal jsem ani minutu. Pokud vám tahle jména nic neříkají, budete na tom podobně jako já před necelými dvěma roky. Ale už tehdy jsem se setkával s rostlinami, které firma Ing. Heřtuse Kakteen-PH-flora s.r.o. už nějaký ten rok do obchodů OBI, Baumaxu, Globusu a jiných dováží. Kaktusy, sukulenty, tilandsie, většina z nás si v těchto obchodech některou z těchto rostlin už koupila.

Než se dostanu k samotné návštěvě, vzpomenu ještě na svou první, zatím jedinou (doufám,že budou ještě další) návštěvu prodejního skleníku v Pískové Lhotě u Mladé Boleslavi, který firma Kakteen v loňském roce otevřela. Letos v červnu po návštěvě Dnů tilandsií jsme se vraceli přes Mladou Boleslav, a i když už jsem měl svůj limit na nákup kytek na dlouhou dobu překročený, chtěl jsem využít příležitost a skleník navštívit. To, co jsem tam viděl předčilo očekávání. Takové množství všemožných sukulentů a kaktusů a dalších zajímavých rostlin za tak příznivé ceny. Právě v tom množství byl pro mě problém. Chodil jsem stále dokola, nemohl se rozhodnout a když už jsem viděl, že své spolucestující začínám pořádně štvát, vzdal jsem to a zakoupil jen pytlík pemzy. A potom dlouho dumal nad tím, co všechno jsem tam měl koupit.

S takovou zkušeností s firmou Kakteen jsem byl na ledacos připraven. Hned po příjezdu na místo, ještě před domem Ing. Heřtuse bylo jasné, že o zajímavé rostliny tady nouze určitě nebude. Před domem na zahradě stály palety plné zajímavých sukulentů určených pro rozvoz do prodejen. Různé sukulenty, některé před časem vzácnosti, dnes se stávají pro všechny zájemce dostupnými. Potom nás Ing. Pavel Heřtus vzal do svého tilandsiově sukulentně kaktusového království, každý si může vybrat podle toho, jaké rostliny jsou mu milejší.

Občas se mně zdají sny o tilandsiích, jsou v nich v různých prodejnách nabízeny krásné, nové a neznámé tilandsie všemožných tvarů, odstínů a velikostí. Sbírka tilandsií Ing. Heřtuse tyto sny překonala. Na mé oblíbené internetové adrese www.fcbs.org , která se věnuje broméliím a tím pádem i tilandsiím je uvedeno pětsetdva druhů tilandsií (některé mají více forem) a třistaosmdesátčtyři jejich kultivarů. Měl jsem dojem, že tady jsou k vidění všechny, nebo alespoň jejich většina. Co všechno za tilandsie bylo možné vidět ani napsat nemohu, většina jmen byla pro mě neznámých. Tillandsia edithae o které jsem psal nedávno tam byla hned v několika formách.

To, co jsem prožíval, vám asi nejlépe přiblížím v následujících přirovnáních. Někdo se zajímá třeba o historii a památky Florencie. Potom se do tohoto krásného města dostane, ale má na její prohlídku jenom dvě hodiny… Další výrazný pocit je podobný tomu, jaký měl malý princ A.S.Exupéryho. Pokud neznáte knihu Malý princ, moc doporučuji. Je tenká a těch dvou hodin, které stačí na její přečtení, nebudete litovat. Tak tedy malý princ žije na své malé planetě (se sukulentními baobaby) a jedinou růží, o které se domnívá, že je jediná na světě. Potom se dostane na zem, do zahrady plné všemožných růží a pocítí zklamání nad obyčejností své jediné růže. Nakonec mu dojde, za vydatné pomoci jeho kamarádky lišky, že ta jeho je pro něj stejně jediná a vzácná tím časem, láskou a péčí se kterou se o ní staral. Tak tento pocit jsem si na chvíli zažil také. Ale jen na chvíli, neměl jsem čas, procházeli jsme skleníkem se sbírkou sukulentů a kaktusů pana domácího. Tady se mohli zase rozplývat Radka s Jirkou nad řadou krásných rostlin a jistě by tak učinil každý zájemce o kaktusy, kaudexy, aloe, gasterie, pachypodia a všechno ostatní, co má ztloustlé listy, kořeny, stonky a kmínky.

Já už byl myšlenkami spíš zas u tilandsií, které jsou přece jen mému srdci nejbližší. Nejraději bych si je všechny alespoň dva dny podrobně prohlížel, ale byly před námi ještě dvě další sbírkové návštěvy. A tak jsem ten čas využil k přemýšlení, kterou ze zde k prodeji nabízených tilandsií si odnesu sebou. Při tom velkém množství a kráse všech za příznivé ceny nabízených to bylo dost těžké. Nakonec jsem si pár těch, které moc nevyrostou vybral a neodolal ani dvěma krásným a nepříliš drahým haworthiím. Radka s Jirkou si také s nadšením do své sbírky odvážely nové, tlusťoučké kaudexní miláčky. Rozloučili jsme se a pokračovali dál.

Na zážitek z návštěvy u pana Ing. Heřtuse a na jeho rostliny budu ještě dlouho vzpomínat. Tu noc jsem nemohl pořádně spát. Před očima jsem měl spoustu krásných tilandsií, přemýšlel jsem, co všechno jsem si ještě měl koupit, kolik by se jich ještě na má okna vešlo.

Radce a Jirkovi děkuji za krásný výlet plný hezkých zážitků (další ještě následovaly). Panu Ing. Heřtusovi patří dík nejen za velký zážitek z jeho sbírky, ale i za to, že dík jeho firmě je mnoho do nedávna neznámých a nedostupných tilandsií a sukulentů teď již známějších a dostupnějších. Nejen pro odborníky, ale i pro nás, obyčejné amatérské pěstitele, kteří toho o svých oblíbených kytkách někdy až tak moc nevědí, ale o to víc je mají rádi. J.K.

Více záběrů ze sbírky najdete ve fotogalerii U Pavla Heřtuse - srpen 2008.

Summary:

Visit to the Tillandsia´s collection of Pavel Heřtus.

Fotografie 2:

1.+ 2. Pavel Heřtus mezi tilandsiemi

Obrazek

 
 

Náhledy fotografií ze složky U Pavla Heřtuse - srpen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář