Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotní návštěva u Fandy Veselého

22. 10. 2007

Sobotní návšteva u Fandy Veselého

 

Rádi se vracíme k srpnové návštěvě jedné úhledné sukulentní sbírky. V tomto případě Obrazekjsme jejího majitele neobjevili my, ale on si objevil nás. Fanda Veselý byl u nás v červnu na předem domluvené návštěvě a už tehdy jsme rádi přijali předběžné pozvání na oplátku k němu. Fanda mluvil o tom, že kromě aloí a haworcií, které pěstujeme také, má v oblibě rostliny z čeledí Aizoaceae a Asclepiadaceae, tudíž jsme pochopitelně byli hodně zvědaví, co v jeho sbírce z těchto pro nás okrajových rostlinných skupin uvidíme. Přibrali jsme ještě jednoho kamaráda, abychom vytížili auto a vyrazili jsme směrem na východ. Přestože jsem si popis cesty uložila do mobilu, trochu jsme zabloudili a museli Fandovi volat SOS o pomoc s nalezením cíle cesty.

Konečně jsme doputovali, kam jsme potřebovali a Fanda už nás vítal u branky rodinného domu. I zde už nastala invaze sukulentů na dvůr a zahradu, takže aniž bychom vkročili do skleníku, mohli jsme si prohlédnou část rostlin, v tomto případě hlavně přebytkových. V úhledném skleníku, tedy lépe řečeno polykarbonátovníku, bylo možné okouknout sbírkové rostliny čeledi Aloaceae (rody Aloe, Haworthia), Crassulaceae, bývalé Asclepiadaceae, a to jsem na spoustu dalších určitě zapomněla (Fanda by mě jistě doplnil). I kdyžObrazek polykarbonátovník nebyl zrovna gigantický, měl zajímavě vyřešené větrání možným odstraněním bočních oken na třech stranách. Přesto Fanda rostliny přistínil sítí, čemuž se třeba zrovna u havorcií vůbec nedivím. Rostliny byly úhledně seskládané, popsané a roztříděné; bylo vidět, že je jim věnována velká péče. V horním, hůř dostupném patře rostly „stapelky“, sem jsme tedy jen chvilku nakoukli s obavou, abychom neopatrností a případným pádem do patra spodního nevnesli nevítaný chaos (Fanda by nás asi zabil J). Při přesunu ze „skleníku“ na zahradu jsme si nemohli nevšimnout množství pytlů s nejrůznějším obsahem, abychom se vzápětí dozvěděli, že Fanda je velký experimentátor v míchání substrátů, vhodných pro různé rody. Myslím, že takové pokusy nesmí přijít ladem a od té doby Fandu přemlouváme, aby nám na tohle či jiné vybrané téma přispěl do rubriky Články od přátel. Dočkej času, jako husa klasu, známe to sami, že nejtěžší je začít, takže budeme doufat, že to jednoho dne vyjde, zvlášt, když se teď prodlužují večery …J.

ObrazekNa rozměrné zahradě má Fanda postavené vysoké otevřené „pařeniště“ se stříškou (všimněte si, jak se obtížně hledají pro novodobé příbytky pro kytky vhodné názvy – další téma k nějakému písemnému zamyšlení či možná rovnou pro čtenářskou anketu). Zde dostaly místo rostliny čeledi Aizoaceae: velké množství úhledně sesazených „mesemb“ nejrůznějších rodů a druhů. Jasně bylo vidět, že je to velmi oblíbená skupina rostlin a podle toho se jí dostávalo péče. Neodolali jsme a vyžebrali jsme nějaké pro nás zvlášť atraktivní rostlinky (Aloinopsis, Titanopsis) a po delší debatě u rostlin se začali chystat k odjezdu. Než jsme stačili opustit zahradu a dvůr, Fanda nám ještě přidal další rostliny, o kterých si pamatoval, že jsme nad nima obzvlášť nahlas vzdychali. Návštěva se moc povedla (nebylo to jen krásným počasím) a dojem z ní nezhatilo ani to, že jsme druhý den při povinném zápisu z cesty zjistili, že jsme někde zapomněli sáčky s vybranými rostlinkami rodů Aloinopsis a Titanopsis. Rostlinky se našly (připletly se omylem k rostlinkám kamaráda Alfa), dnes už rostou kamarádem pečlivě zasazené v květináči. Sbírka Fandy nás láká k opětovné návštěvě, navíc jsme pozvaní do další sbírky vObrazek té samé lokalitě, takže až zesílí jarní sluníčko, pravděpodobně neodoláme J.    R.

Fotografie:

1.Ve skleníku - Fanda Veselý v kostkované košili

2.Nad rostlinami

3.U venkovního stolu s "mesemb"

4.Hádejte, o čem si povídají?

Více záběrů sbírky najdete ve fotogalerii U Fandy Veselého - srpen 2007.

Summary:

Visit to succulent collection of Frantisek Vesely.

Photographies:

1.In greenhouse - F.Vesely in checker shirt

2.Above plants

3.By table with "mesemb"

4.Guess what they are talking about.

More photographies of collection are in photogallery U Fandy Veselého - srpen 2007.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Náhledy fotografií ze složky U Fandy Veselého - srpen 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář