Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prvozáříjová návštěva u Michala Rejzka

13. 1. 2013

 

Prvozáříjová návštěva u Michala Rejzka

michal-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Michal Rejzek ve skleníku

2. Nový skleník

.................................................................

Návštěva u Michala byla plánovaná celou tu dobu, co se známe, a jak už to bývá u plánovaných akcí, stále byla z těch či oněch důvodů odkládaná. Nakonec za to mohla v podstatě zvědavost, která nás přivedla na Michalovu zahradu a do jeho skleníku první víkend po loňských prázdninách. Michal je kromě všech mnoha dalších různých specializací také cibulář, stavěč skleníků a cestovatel po (zatím) evropských lokalitách a bylo proto už neodkladné prozkoumat jeho pěstitelské postupy a jejich výsledky.

Michal je nezvladatelná osobnost, řítící se veškerou botanikou a zkoušící vysévat a pěstovat všechno možné. Kromě jeho milovaných skalniček a masožravek se se stejnou vervou pustil do různých skupin sukulentů ale i třeba jihoamerických hlízovin, aby v poslední době začal nejvíce inklinovat k zimním geofytům, původem z jižní Afriky. To znamená jeden z nejobtížnějších pěstebních oříšků, se kterým se Michal zkouší vypořádat po svém. Teď aktuálně je ve stadiu zkoušení záhonového pěstování, jako logického pokračování svého postupného zvětšování květináčů a kontejnerů. První měsíce záhonového experimentu, který Michal rozjel opravdu ve velkém, zatím vypadají nad očekávání velmi dobře, spousta dosud živořících kytek se proměnila ve spokojené a krásné exempláře.

Michal ve svých plánech a technických řešeních stále vychází z pečlivých pozorování spokojenosti či nespokojenosti svých rostlin a je ochoten i radikálních zásahů, změn a obratů. Nyní například velmi kriticky hledí na jinak kvalitní vícekomůrkový polykarbonát z hlediska jeho malé propustnosti světla, což je pro pěstitele zimních kytek pochopitelně zásadní záležitost. Promýšlí proto další řešení s cílem vytvořit v podstatě malou soukromou botanickou zahradu pro potěchu oka i srdce.

Protože je Michal náš velký kamarád, víme i o jeho aktuálních zdravotních trablech, které by jiného dokázaly odrovnat. Ne však Michala, který samozřejmě s podporou svých blízkých ale hlavně vlastní pevné vůle vše špatné překonat neúnavně shání semínka všeho zajímavého, levou rukou vysévá všemožné špeky a pravou rukou neustále buduje své zelené království. Držíme palce, Michale, a už se nemůžeme dočkat další návštěvy u tebe ve sbírce! J.+R.

Fotografie 2 - Michal Rejzek při představování rostlin

michal-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Michala Rejzka

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář