Jdi na obsah Jdi na menu
 


Protekční návštěva u Pavla Heřtuse

28. 12. 2008

Protekční návštěva u Pavla Heřtuse

 Obrazek


  

Fotografie 1 - Některé z nejčastějších podob Pavla Heřtuse

1. Nad knihou

2. V mobilním rozhovoru

3. S pěknou kytkou v rukách

..........................................................................................

Ještě dnes ráno jsme nic netušili. Přišel mi sice mail od Pavla Heřtuse, ale protože v tuto přednovoroční dobu chodí (hlavně péefkových) mailů kopa, nijak jsem nespěchala s jeho přečtením. Trošku už mně něco docházelo, když dnes po ránu došel jiný mail od našeho známého pěstitele tilandsií, který Pavla navštívil včera – v sobotu, že má Pavel plnou garáž nějakých podivných brambor. Vzápětí dorazil (tak jako celému sukulentnímu zbytku republiky) oficiální nabídkový seznam, nad kterým nám poklesla brada. Různé kaudexní peperomie (lokalitní), několik kaudexních šťavelů a pak dvě záhady s naprosto podivným názvem Posoqueria (prý obří kaudexy). Rázem mi došlo, že ten první mail jsem měla otevřít už včera, že mi nepřišel jen tak. Ani jsme s Jirkou nemuseli dlouho přemýšlet a rázem bylo jasno, kam se pojede na nedělní výlet. Pavel na telefonu kupodivu nebyl proti, odpoledne si na nás udělal čas.

Když jsme dojeli na místo a vešli do oné toho času „bramborové garáže“, tušili jsme, že našetřený základ peněz na novou lednici asi vezme za své. Hlízy a hlízičky nejrůznějších tvarů, s roztodivnými zbytky listů a květenství, jedna hezčí než druhá, zkrátka srdce každého lehce závislého kaudexofila by muselo zaplesat a okamžitě změnit tepovou frekvenci na nejvyšší možnou mez. Ceny více než lidové a k tomu pro nás dva neočekávaná protekční možnost prvního výběru. Protože peperomie nejsou zrovna tou cílovou Jirkovo parketou, rejdila jsem mezi košíčky s brambůrkami hlavně já a Jirka mě shovívavě pozoroval a fotodokumentoval. Já se zase modlila, aby mi ten zbytek ledničkových peněz vystačil alespoň na jeden kousek od každého druhu, protože taková příležitost se už nemusí opakovat (jako optimista doufám, že ještě bude).

Za nějakou dobu byly pytlíčky s poklady popsané a nastal ten nepříjemný okamžik sčítání. Také tak neradi vracíte vybrané rostliny, když na ně máte předem určený limit peněz? Mně se nakonec poštěstilo se do limitu vejít, Jirka si přidal ještě jednu obrbramboru oné záhadné kaudexní dřeviny s názvem Posoqueria (s nadějně pučícími novými kořínky) a mohlo se jít „na kukačku“ do Pavlovo sbírkového skleníku. V zimě je tu sice dost plno, nad sbírkovými i prodejními rostlinami visí neskutečné i když vlastně skutečné obrovské kvantum nádherných, sbírkových, zazimovaných tilandsií, ale je tím pádem pořád co objevovat a co obdivovat. I zde Pavel hrábl do chomáčů různých forem Tillandsia usneoides a přidal nám je s gestem tilandsiového granda na cestu, čímž nás zavázal k odpovědnosti udržet je při životě a vytvořit jim prostředí, aby se cítily jako v bavlnce, tedy stejně jako ve skleníku u Pavla.

Po návratu domů nastalo roztřesené vybalování, pokusy o nafocení nádherných a jedinečných kaudexíků a zároveň uvědomování si odpovědnosti udržet takové vzácnosti při životě. Což nebude pro mě, jako pro člověka, pěstujícího kaudexní peperomie teprve dva roky, vůbec jednoduchá záležitost. Ale jelikož se ráda vrhám do těžkých úkolů přímo po hlavě a mám zel(e)nou berličku v Jirkovi a virtuální podporu ve věčném badateli Chróstalovi, věřím, že ztrát bude snad nakonec minimálně, ne- li vůbec žádné. Pokud také budete mít štěstí, pospíšíte si a nějaké nové jihoamerické (peruánské) kaudexíky od Pavla na vás se štěstím ještě vyjdou (každou hodinou mu chodily další a další objednávky), asi budete tušit, jaké teď prožívám sukulentní rozechvění, protože vůbec nejde o ledničkovou investici, které jsme za ně dali, ale jde o život rostlin, které musely růst v jihoamerické pěstírně děsnou spoustu let, než se dostaly lehkou protekcí (i když jinak protekci moc nefandíme) skrze obchodníka – dobroděje do rukou jedné plzeňské pěstitelky se zálibou v sukulentních šílenostech všeho druhu. R.

Asi už jste pochopili, že návštěvy u Pavla Heřtuse se pomalu ale jistě stávají trvalkou v naší rubrice Návštěvy u přátel, ale myslíme si, že zrovna náruč tohoto odborníka, pěstitele, cestovatele, též obchodníka ale i trochu sponzora všech budoucích zel(e)ných šílenců je natolik sympaticky otevřená všem těm našim suchomilným miláčkům, že se prostě sem MUSÍME vracet. R.+J.

Několik dalších fotografií najdete ve fotogalerii U Pavla Heřtuse - prosinec 2008.

Summary:

The visit to succulent collection of Pavel Heřtus.

Fotografie 2:

1. + 2. Ve sbírce (In his collection)

Obrazek


 

Náhledy fotografií ze složky U Pavla Heřtuse - prosinec 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář