Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražská výstava Kaktusy a sukulenty 2011 – BZ Trója

19. 6. 2011

Pražská výstava Kaktusy a sukulenty 2011 – BZ Trója

vystava-1.jpg

 

   

Asi se budete na nás v tomto období trochu zlobit, že píšeme na ZL méně a méně. Pokud se ptáte, kde jsou pro vás dříve pravidelně dodávané články, tak jen za sebe mohu odpovědět – inu v šuplíku! Témat, příběhů, fotografií i zážitků s našimi sukulenty je zrovna nyní třeba i na celou knihu (kdo by ji ale četl, natož vydal) a tak veršuji stejně jako kdysi pan Suchý – „uložím je tam kam patří, za rok za dva nebo za tři budu rád, že je mám…“- pan Suchý do krabice a já do šuplíku. Ono to nakonec není složité rozhodování – jít přesazovat, pikýrovat nebo třeba jen nutně zalévat – nebo sednout a psát. Kytky prostě nepočkají.

Protože však hlavním cílem našeho webu je propagace našeho koníčka, považuji téměř za povinnost poreferovat o čerstvě zahájené výstavě sukulentů v Botanické zahradě v Praze-Tróji. Tuto sobotu jsme se dostavili do skleníků nad Fatou Morganou, kde byla pro veřejnost laickou i  odbornou zahájena (sice malá rozsahem, ale velká svou koncepcí) výstava s názvem Kaktusy a sukulenty. Bylo by to vlastně správně obráceně, ale nešť, už jsme si zvykli  a navíc je to i podle abecedy. Už jsem viděl různých výstav hodně, ale zrovna tahle se v mých očích povedla velmi až převelmi. Podle mého amatérského názoru by měly být výstavy rostlin ne jen jakousi množinou exponátů v květináčích, kontejnerech a miskách, ale paletou ucelených expozic s nějakým poselstvím a významem. A to se právě autorům téhle letošní „trojské“ výstavy povedlo na výbornou. Nechci stupňovat svou chválu do nepřirozených výšin, ale snad i fotky v přiložené fotogalerii vás přesvědčí o oprávněnosti mého soudu. Jednotlivé vytvořené expozice v podobě biotopů oblastí s výskytem sukulentů -  Madagaskar, Mexiko, Jižní Afrika, Peru, Brazílie, Evropa – byly stvořeny jako miniaturní krajiny, které vkusně přecházely z naturalistických záhonů do velkoplošných fotografií. Opravdu skvělé, s velkou znalostí jednotlivých biotopů a s citem pro detail, včetně suchých větviček, trávy a listí (chyběly snad jen pověstné kozí bobky v některých aranžmá). To se prostě musí vidět! Pro mě byly bonbóneky nejvyššího kalibru kvetoucí madagaskarská orchidej z rodu Oeceoclades čí nakvetlá Tacca, ale bylo tam pro každého labužníka připraveno dostatek dalších podobných špeků a rarit.

A tak už jen na závěr pro ty, kdož nevěděli nebo to nestihli – výstava se koná v horní části areálu Botanické zahrady pod polykarbonátovou střechou v Tróji od 18.6. do 3.7. 2011, denně od 9 do 19 hod. (nejlepší je příchod horní branou). Vstupné mírné, zážitky velké, prodejní část velmi dobře zásobená (z většiny do vyčerpání zásob doplňovaná), některé druhy sukulentů i kaktusů úplně poprvé u nás na trhu! Když se něco povede, sluší se pochválit - a tak Edo, Petře, Evo, Libore, Rudy (a další) – jednička s hvězdičkou!

Pro ZL  J.

Více fotografií z výstavy najdete ve fotogalerii Výstava BZ Trója 2011.

vystava-2.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Výstava BZ Trója 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nádhera

(Ota, 15. 2. 2013 23:00)

Jo, ale když to máte z práce 10 minut a chodíte tam o polední pauze, takže prodlouženou výstavu navštívíte 10x, to je drahé léto...