Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opakování spanilé jízdy do středu Čech - u Petra Pavelky a Jaroslava Hušnera

9. 3. 2009

Opakování spanilé jízdy do středu Čech – u Petra Pavelky a Jaroslava Hušnera

Obrazek



Fotografie 1 - Petr Pavelka

............................................

Nevím jak vy, ale my s Jirkou se každý rok rádi vracíme do Letňan. Přestože za ta roky máme sbírku Petra Pavelky dost podrobně prohlédnutou, každý rok objevíme něco, co nám při minulé návštěvě uniklo, bylo to zatažené, nebo to nově přibylo. Ne vždy máme čas na obhlídku všech rostlin, tentokrát se však poštěstilo a mohli jsme si prohlížet dosytnosti. Taková prohlídka není úplně jednoduchá, stoly jsou kvůli úspoře místa přesouvací, což nevadí jednomu člověku, ale tři návštěvníci najednou se už musejí domluvit. Procházíte pomalu od stolu ke stolu a kocháte se sukulentními poklady. Úžasná je málokde viděná sbírka cibulovin a zimních rostlin rodu Othonna a Tylecodon, kolekce havorcií, gasterií, pelargonií a dalších kytek. Ale asi nemá cenu vše vyjmenovávat, však to znáte či asi jednou poznáte sami. Nejvíce ze všeho mě fascinuje záhon, kde jsou rostliny ve volné kultuře. Je vidět, že možnost hlubokého prokořenění jim jde neuvěřitelně k duhu, vždy něco kvete, či se ke kvetení chystá. Nás nejvíce zajímalo, co zajímavého Petr viděl na svých nedávných cestách do sukulentních zemí. Nebylo toho málo a v dobrém jsme to Petrovi záviděli. Jsem ráda, že tentokrát jsem to nebyla já, kdo nejvíce finančně hřešil (je zde vždy za co utrácet),. Jirka si odnášel další zajímavé cibulovinky a po rozloučení s Petrem jsme už spěchali přes Prahu zpět na západ v očekávání dalšího sukulentního zážitku – sbírky Jaroslava Hušnera.

K té nebylo jednoduché se dostat, do cesty se nám připletlo několik čerstvých kanalizačních výkopů a poté, co jsme skončili ve slepé uličce, jsme nakonec auto odstavili na konci obce a k panu Hušnerovi došli pěšky přes pole. Boty sice byly o pár deka bláta těžší, ale stálo to za to, protože sbírka pana Hušnera patří mezi největší a nejhezčí, jaké jsme u nás kdy viděli. Teď je navíc v novém rozměrném skleníku, kytky tedy mají o dost víc místa a mnohem lepší podmínky, než měly v předchozích sklenících. Kytkám to zde svědčí, vše je úhledně vyrovnáno na parapetech a třeba kupříkladu na nekonečnou sbírku litopsů a dalších mesemb je radost pohledět. Kolekce ostatních rodů nezůstávají pozadu – Aloe, Haworthia, Pelargonium, Othonna, Tylecodon, atd.

Jaroslav Hušner nejen kytky zdárně pěstuje, ale i úspěšně vysévá a výsevům věnoval celou jednu místnůstku nového krásného domu. Myslím, si, že se díky jeho přičinění můžeme v budoucnu těšit na spoustu sukulentních pokladů.

Nejlepší obrázek o rozsáhlosti a kvalitě obou sbírek si nakonec uděláte obrázek sami po shlédnutí fotodokumentace, i když ta není a nemůže být nikdy úplná a dokonalá. Myslím si, že až zase padne návrh na návštěvu Petra Pavelky a Jaroslava Hušnera, nebude proti nikdo z nás tří, co jsme tuto další spanilou jízdu v půlce února absolvovali. R.

Více fotografií ze sbírek najdete ve fotogaleriích U Petra Pavelky – únor 2009 (/fotoalbum/navsteva-u-petra-pavelky-)

 a U Jaroslava Hušnera – únor 2009

(/fotoalbum/navsteva-u-jaroslava-husnera-2).

Summary:

The visits to succulent collections of Petr Pavelka and Jaroslav Hušner.

Obrazek

Fotografie 2 - Jaroslav Hušner

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář