Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nedokončená návštěva u Rudyho Gryma

21. 9. 2015

Nedokončená návštěva u Rudyho Gryma

rudy-1s.jpg

 

 

Fotografie 1- Takový byl Rudy, v Chrudimi i u sebe doma

.........................................................................................

Mám teď rozepsáno kolem pěti článků na různá témata, ale dnes to nakonec o kytce nebude. Někdy se mi prostě nechce vychrlit další sukulent, cibuli, dřevinu nebo orchidej, stále víc si totiž uvědomuji, že náš koníček je hlavně o lidech, se kterými náš koníček sdílíme. Některé z těchto kolegů skoro neznáme, některé známe víc, některé jsme navštívili v jejich sbírkách a některé pak dokonce upřímně milujeme. K nepřehlédnutelným postavám, ke kterým jsme měli s Radkou hlubší vztah, byl ostravský kaktusář a dřevíčkář Rudy Grym, jenž letos v srpnu, uprostřed toho šíleného superhorkého léta, odešel do věčných sukulentářských lovišť.

Byl to zatraceně dobrý pěstitel, který o svých kytkách hodně přemýšlel a uměl o nich nejen zasvěceně vyprávět ale i s humorem psát. Dokonce i na náš web přispěl dvěma svými textíky, které určitě patří do našeho zlatého fondu – Pěstování burser po Grymovsku a Aprílové žertíky matičky přírody. O třetím článku na letošním Otevírání sezóny ve Dvoře ještě hovořil, že má nějaké pěkné téma a že nám ho pošle. Jako by číslovka 3 však byla v jeho případě zakletá. Byli jsme u něj dvakrát ve sbírce na návštěvě (červenec 2008 a červen 2012), do třetice jsme to plánovali na letošní léto, ale nakonec to zůstalo nezrealizované. Už to nestihneme – Rudy ten článek a my tu návštěvu.

Za týden odjíždíme do Chrudimi na Zavírání sezóny, kde Rudy Grym nikdy nechyběl. Tentokrát to bude bez něj a myslím, že nebudeme sami, kdo ho budou očima či ušima v přítomných davech hledat. Uměl rozdávat dobrou náladu (i zkušenosti), taky naše Růženka má od něj několik dárků. Když se Rudy rozhodnul, tak prostě naděloval. Někteří kamarádi po svém odchodu zanechají díru, která se dlouho nechce zacelit. Rudy Grym takový byl. Tak aspoň dovolte pár fotek na rozloučenou..... J.  

Fotografie 2 - některé dárečky od Rudyho

1. Bursera arida

2. Bursera galleotiana

3. Růženky Sarracenia leucophylla

4. Růženky podivný keramický krtek

5. Pelargonium alternans

rudy-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pane jo

(Eva Egertová, 22. 9. 2015 6:33)

To, co tak vítězně držíte, bude operculycaria, že? Manželovi spadla čelist. To je krása. Která?

Re: pane jo

(Jirka, 22. 9. 2015 7:23)

Je to Rudyho excelentně tvarovaná Operculicarya decaryi v jeho sbírce při návštěvě. Měl ji ve velké oblibě. Kdepak asi skončila...?

Re: Re: pane jo

(Ludmila Grymová, 11. 11. 2015 9:17)

Zdravím a děkuji za vzpomínku na manžela i za uznání toho, co uměl. Rostlinka zůstala doma, protože ji měl opravdu hodně rád.