Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva u Milana Kůrky při příležitosti vynášení smrtky.

16. 4. 2007

Návštěva u Milana Kůrky při příležitosti vynášení smrtky.

Pěstitelsky dlouho očekávaný momentObrazek nastal, zima je (doufejme) definitivně přemožena jarem a díky globálnímu oteplování možná rovnou i létem. Tak jako se udržoval staročeský zvyk vynášení smrtky, symbolizující konec zimního období, tak se na Plzeňsku docela ujal podobný zvyk vynášení smrtky v podobě dvou částí gigantického Trichocereusu z chodby rodinného domu kaktusáře a sukulentáře Milana Kůrky na čestné místo v rohu jeho parcely. Milan shodou náhod v tuto dobu slaví i svoje narozeniny, takže se spojí příjemné s užitečným a téměř vždy se najde pomocná ruka pro obtížné stěhování. Nemohli jsme u toho chybět, zvlášť proto, že Milan patří k menšinové skupině zdejších pěstitelů, kteří svou náklonost k rostlinám rozdělují celkem spravedlivě mezi kaktusy i sukulenty. Tentokrát vynecháme sukulenty ukryté uvnitř domu. Pokusili jsme se zachytit nejen Obrazeksamotný slavný akt změny stanoviště obrovitého kaktusu, ale i část Milanovo zajímavých, povětšinou mrazuvzdorných rostlin a je jedno, jestli mají trny, nebo nemají. Narazíte na ně po celé osluněné části zahrady, ať už jsou to klasický nevytápěný skleník, šikovná vysoká odkrytá pařeniště se stříškami nebo skalka v jednom z rohů pozemku. V době naší návštěvy leccos kvetlo, takže bylo co okukovat: Milanovy mrazuvzdorné Sclerocactusy, Pediocactusy, Echinocereusy, rostliny rodu Sedum, Sempervivum, ObrazekTalinum, Lewisia atd.. Aniž bych se chtěla vyvléknout z nelehkého stěhování (už jsem si to vyzkoušela v minulosti), nechala jsem tuto práci mužským a provedla mírný všetečný fotografický průzkum, o jehož závěry se s vámi podělíme. R.

Fotografie:

1. Vynášení smrtky, Milan dole vlevo

2. Zastřešená pařeniště s kaktusy

3. Skalka s mrazuvzdornými rostlinami

rodů Opuntia, Sedum, Sempervivum atd.

Obsáhlejší fotodokumentaci akce najdete

ve Fotogalerii U Milana Kůrky na zahradě - duben 2007.

 

Summary:
Visit at garden and birthday party of cacti and succulent grower Milan Kurka.

Photographies:
1.Taking out of huge cactus. Milan is down-left.
2.Shed with cacti.
3. Rock garden with frost resistant plants from genuses Opuntia, Sedum, Sempervivum etc.
More photographies in photogallery U Milana Kůrky na zahradě - duben 2007.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Náhledy fotografií ze složky U Milana Kůrky na zahradě - duben 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky

(Radka, 8. 1. 2009 9:55)

Děkujeme, už je vše opravené. Jestli by to nevadilo, ozvěte se nám na mail (viz kontakt). Máme na Vás dotaz.

Errata

(Pavel, 8. 1. 2009 8:35)

Zdravím všechny. Moc povedené stránky, jen jako skalničkář dvě opravy. Mezi opunciemi není hlaváček ale zřejmě nějaký hybridní koniklec/ Pulsatilla hyb./ a ta lewisie není Lewisia tweedyi ale nejspíš Lewisia rediviva. Omyly sice podstatné ale pro sukulentáře omluvitelné. Pokračujte dál, je to pěkné počtení a pokoukání. Zdravím všechny Pavel Holík.

dotaz

(Běla, 18. 12. 2008 16:37)

Dobry den pane Kurko dnes jsem shledla vasi sbirku Chtela jsem se zeptat zda kaktusy prodavate a pokud ano mate ve sbirce prodejne i zimuvzdorne kaktusy?mela bych vazny zajem o jejich koupi.Dekuji Urbanova