Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva u legendy na pokračování - díl prvý

10. 3. 2007

Návštěva u legendy na pokračování

Díl prvý.

Bylo - nebylo. Je to už drahně 2 roky, co jsme jsme se už koncem léta nedokázali pořád dokola dívat jenom na své kytky a vyrazili na výlet Obrazekod nás severním směrem s jedním cílem – výstava K+S v Rakovníku a s jednou tužbou – setkání s legendou. Pro nás sukulentáře jsou některé sbírky a města místy zaslíbenými a někteří pěstitelé legendami. Rakovnická výstava je už léta vyhlášená nejen skvělými vystavovanými rostlinami, ale i místem nákupu sukulentů jinde se nevyskytujících a navíc za velmi přijatelné ceny. A onou bájnou legendou je rakovnický pěstitel, propagátor a autor skvělých článků MUDr. Svatopluk Ryba.

Nevím to už po té době zcela přesně, ale pamatuji se, že nám původně nepřálo ani počasí, chytli jsme prudkou letní bouři, která málem smetla naše auto ze silnice. Leč každá bouřka jednou skončí a pokud je na konci výletu to, co odpoledne ten den potkalo nás, vzpomíná se na takový den jako Obrazekna extrémně vyvedený. Ale popořádku. Pobouřkové sluníčko s duhou (ta duha už je mírná básnická licence, na tu si fakt nepamatuji) nás dovedlo do příjemného, letně ospalého města Rakovník. V nějaké budově, mám pocit že snad i ve školní, jsme podle plakátů a šipek našli onu vyhlášenou výstavu, kde jsme si nádherně sukulentářsky pošušňali. Šušňali jsme tak intenzivně, že jsme si neudělali ani jednu fotku do památníku. Ale pověst nelhala, i my můžeme potvrdit, že tato výstava žádného sukulentáře nezklame. Pana Rybu jsme však u jeho nádherných výstavních exponátů bohužel neviděli.

Přesto, že jsme v žádném případě nepotřebovali a ani nechtěli žádné kytky kupovat (předsevzetí jako vždy), přece jen jsme do další, prodejní místnosti aspoň nahlédli. A bylo to tady! Nádherné semenáčky vzácných euforbií, monadenií, aloí, atd, atd. a mezi nimi on. Mrštný  človíček s hůlkou a lišáckým úsměvem, který rozdával (za ty ceny to byly fakt skoro dary) na všechny strany krásné kytky prokládané dobrými radami o pěstování. Pomalými přísuny jsme se přiblížili…..A pak už jsme jen hovořili a kupovali a hovořili aObrazek kupovali…. No, nebudu to zase s tím básněním přehánět, prostě slovo dalo slovo, a pan Ryba se uvolil v odpoledních hodinách (po povinném sobotním rodinném nákupu) přijmout nás ve své sbírce. To už slunce nad Rakovníkem svítilo a hřálo jako zblázněné.

Počítali jsme minuty do určené hodiny návštěvy a nedočkavě podupávali před rodinným domkem s pěknou skalkou v popředí a zálibně vykukujícím skleníkem v pozadí. A pak přijelo auto s nákupem a panem Rybou a začlo to. Pravé sukulentní běsnění. Co květináč, to poklad. Co naše nesmělá otázka, to fundovaná odpověď. A všude spokojené Obrazeksukulentíky i dřevinky, které odrážely um svého pěstitele. To víte, že jsme si pár těch pokladů z rakovnického skleníku navečer odváželi domů. Ale hlavně ten úžasný zážitek ze setkání s člověkem, který kytkám rozumí (asi zná i nějakou „kytkovou“ řeč) a má je rád. Taky jsme si vyměnili mailové adresy a slíbili jsme, tedy hlavně my, že některými našimi dárečky oplatíme panu Rybovi jeho pohostinnost a že se opět příští rok navštívíme.                              J.

Fotografie:

1.Debata nad sukulenty na zahradě u skleníku.

2.Sukulenty a bonsaje vedle skleníku.

3.Nesukulentní Pelargonium sp., Izrael.

4.Pohled do skleníku.

Summary: Visiting of legendary grower of succulents Svatopluk Ryba in september 2005.

Photographies:

1.Conversation about succulents on garden near greenhouse.

2.Succulents and bonsais next to the greenhouse.

3.Non-succulent Pelargonium sp.,Israel.

4.View to the greenhouse.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář