Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva šílená - u Rudyho Krajči

13. 12. 2010

Návštěva šílená – u Rudyho Krajči

rudy-1s.jpg 

  

Fotografie 1 - Rudy Krajča

..................................................

Byly doby, kdy jsme na ZL sázeli jednu návštěvu za druhou. Bylo v tom tenkrát hodně začátečnického nadšení a propagačního přetlaku, který se přece jen postupně trochu upustil. Samozřejmě, že se občas podíváme do nějaké sukulentní sbírky, ale většinu ve svém okolí či na častých trasách jsme již na našem webu představili, některé vyjímečné i opakovaně. Ale psát dál má smysl jen o dalších nových kolekcích, kterých přece jen v každém roce zase tolik nepřibude, zvláště když já jsem vlastně takový brzdič a nikam se mi jezdit nechce. Tímto článkem o jedné takové nadějné kolekci splácím jeden z malých letních dluhů.

Při jediné naší letošní větší cestě za kytkami jsme oplatili návštěvu u nás jednomu zajímavému pěstiteli z Brněnska, v podstatě už nyní slavnému Rudymu Krajčovi. Je to nepřehlédnutelný tvor, který kamkoliv přijde, je vidět i slyšet a je to u něj stejné jako s dalšími svéráznými velikány – buďto je milujete, nebo nesnášíte. Nic mezi tím. My jej tedy hodně snášíme (abych to s tou láskou zase nepřeháněl – mám od Rudyho jedno velmi lascivní věnování) a v podstatě i dost obdivujeme. On totiž nic nedělá na padesát či jen na sto procent, on prostě pod dvěstě nikdy nejde! A proto je zajímavé s ním rozmlouvat a diskutovat, ale ještě lepší je ho navštívit na jeho vlastní půdě, čímž míním nejen zahradu s parádním skleníkem a rozsáhlým fóliákem, ale i opravdovou půdu domu, kteroužto má velmi originálně proplastovanou moderním (pochopitelně průhledným) materiálem. S tímto prostorem má zatím nevyzkoušené plány, které ale zní velice nadějně.

U Rudyho je všechno zvláštní (a trochu šílené), ale upřímně - přijeli jsme hlavně za kytkami a taky jsme si je u něho parádně užili. Rudy je momentálně v přechodu, od specializovaných (a vzácných) kaktusů právě přechází k dalším (a někdy také hodně vzácným) sukulentům, což je zvláště nám velmi sympatické. Bylo co fotit, bylo co chválit, bylo co určovat, i dárečky byly, jen toho času bylo omezujícně málo.

Komu se jako nám poštěstí dostat se také do sbírky Rudyho Krajči (a není shodou okolností členem nějaké Rudymu nesympatické politické strany), naskytne se mu pohled na zralou kolekci kaktusů a nadějně založenou sbírku sukulentů ( v létě případně i na Rudyho s ohromnou hadicí, zalévajícího nově založený trávník za domem – pozn. R.). To vše doplněné rozsáhlým prodejním sortimentem přebytkových rostlin, neboť vězte, že se Rudy rostlinám věnuje na plný úvazek, což má za následek i jeho prodejní aktivity. O všem se lze dovědět na Rudyho webu www.vzacnykytky.cz a na rozrůstajícím se e-shopu. To už je ale jiná písnička, my jsme tímto článkem chtěli hlavně upozornit na zajímavou rozvíjející se sukulentní lokalitu severně od Brna.    J.

Summary:

The visit to the cacti and succulent collection of Rudolf Krajča.

Více fotografií Rudyho i ze sbírky najdete ve fotogalerii U Rudyho Krajči - červenec 2010.

Fotografie 2 - Rudy Krajča

rudy-2s.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky U Rudyho Krajči - červenec 2010

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář