Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva první - Marita a Ernst Specksovi - Exotica

7. 12. 2008

Návštěva první – Ernst a Marita Specksovi – Exotica

Obrazek

Fotografie 1:

1. Prodejní skleník (Greenhouse with plants for sale)

2. Marita a Ernst Specks (Marita and Ernst Specks)

..............................................................................

Neodpustím si také svůj krátký úvodek k téhle nečekané, únavné a mírně šílené výpravě o pěti dějstvích. Kdybych to byl býval věděl dopředu, co nás čeká a jaká to bude nakonec „kláda“ pro všechny účastníky, tak bych se zřejmě nevypravil. Ale ono je lepší někdy dopředu nevědět a hlavně – zážitky byly intenzivní a hluboké, že se některé z nich zařadily na čestné místo v mé soukromé knihovně pro mě léčivých vzpomínek, o kterých jsem už jednou psal.

Dějství první se odehrálo v pátek 11. října ve vesnici Hoven u městečka Erkelenz kousek od holandských hranic. Zde se totiž nachází prodejní skleník nejvýznamnějšího prodejce sukulentů v Německu – firmy Exotica. Letošní rok slaví manželský pár Specksových už 25. sezónu (od r. 1983) prodeje skvělých sukulentů především africké provenience, ale nebrání se ničemu zajímavému, ať už to pochází z jakékoliv části světa. Díky našemu průvodci, řidiči, iniciátorovi cesty a též i tlumočníkovi (to vše v jedné osobě) Jakubovi jsme se do této prodejní kolekce dostali „po zavíračce“, neboť pro návštěvy je vymezen každý rok čas od 1.března do 30.září. Přestože jsme se vlastně jako v jediné sbírce nedostali do soukromé kolekce Ernsta a Marity (to je skutečně dovoleno jen úzké skupince vyvolených), a byly zde jen jakoby zůstatky po 6-měsíčním prodejním kolotoči, naše očekávání byla ve všech směrech překonaná. Bylo nám dovoleno nejen se kochat a fotografovat, ale v závěru i pár kousků zakoupit, došlo i na dotazy kolem pěstování některých lahůdek. Z odpovědí bylo naprosto jasné, že jsme nejen u úspěšného obchodníka ale i zkušeného pěstitele.

K samotným kytkám, které jsme zde viděli, lze říct stručně – pokud bychom mohli vybírat tzv. neomezeně (tj. bez ohledu na finance a následný prostor pro nakoupené kytky), nechala by se jenom zde pořídit úžasná sukulentní zahrada o 100 m čtverečních. Nebyly zde spravedlivě zastoupeny všechny skupiny sukulentů, ono přece jen se musí ctít zákony trhu a prodává se především to, co se nejvíc kupuje, a to upřímně znamená hlavně kaudexy a pachykauly, a čím větší, tím lepší. Bohužel však i dražší. Jenom pro příklad: před časem jsem se na ZL rozplýval nad krásou Cyphostemma betiforme, která ač zakoupena u Petra Pavelky, pocházela také ze Specksova obchodu. Tak těhle „betek“ tam bylo na jednom stole kolem 30, jedna krásnější než druhá, jen žádná tak malá, jako ta moje, mezi nimi nebyla. Ceny u největších byly tříciferné (v Eurech pochopitelně), ale tu krásu nelze popsat slovy….

My jsme se snažili podle svých nejlepších předsevzetí „nakupovat očima“, ale menší nákup (17 rostlin) jsme nakonec provedli. Abyste si nemysleli, že všechny kytky u Specksů jsou nutně drahé, až to bolí, tak i zde se nechají objevit vzácnosti pod 5 Euro, například hojně zastoupené, nádherné, kvetoucí „asklépky“. I když po pravdě, mnohokrát jsme soubor vybraných sukulentů redukovali a vyměňovali menší vzácnosti za větší, dokud jsme celou prodejní plochu neprošli. U některých těch exponátů až neuvěřitelných velikostí a bizarních zjevů se chtělo postát delší dobu, pohladit a porozmlouvat s těmi krasavci, ale nechtěli jsme být nezdvořilí a zdržovat přes míru, když jsme zde byli mimo otvírací čas a vlastně i sezónu.

Prostě dobrých sukulentních prodejen je v Evropě jistě víc, ale také i my jsme pochopili, že Specks je jen jeden. Nechá se sice u něj nakoupit i v zastoupení, tak jak jsem to dělat asi 8 let já, nebo si vybrat kytku svého srdce v jeho novém e-shopu a nechat si ji poslat, ale moci si vybrat u Speckse osobně vlastníma rukama a očima je fantastický zážitek, umocněný navíc komorní atmosférou – manželé Specksovi + 3 čeští sukulentáři + Růženka + několik tisíc nádherných sukulentů. J.

Ještě pro pořádek stránky firmy Exotica: www.specks-exotica.com (anglicky a německy).

Více fotografií najdete ve fotogalerii U Marity a Ernsta Speckse - říjen 2008.

Summary:

The visit to Specks´ collection of succulent plants for sale.

Fotografie 2:

1. Marita Specks

2. Ernst Specks, Jakub Jilemický

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky U Marity a Ernsta Speckse - říjen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

From Angola

(Lena / Mário Ecotur, 30. 3. 2023 20:02)

I would like to contact you.
My e mail lenafb@gmail.com
Whatsapp +244924088188
Regards,
Lena

From Angola

(Lena / Mário Ecotur, 30. 3. 2023 20:01)

I would like to contact you.
My e mail lenafb@gmail.com
Whatsapp +244924088188
Regards,
Lena