Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva připomínací – u Jirky Trávníčka

1. 4. 2013

 

Návštěva připomínací – u Jirky Trávníčka

travnicek-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Jirka Trávníček u vyletněných rostlin

..............................................................................................................

Nenechte se zmást, nebude to u Jirky Trávníčka – ředitele plzeňské zoologické a botanické zahrady, ale u jeho jmenovce z jižní Moravy, který si v pohodě buduje tu svoji soukromou botanickou zahradu na zahradě na teplém svahu pod Brnem. A s tím připomínáním je to tak – kromě standartnějších kytičkových dárků jsme si od Jirky odváželi i dárek umělecký, jeho vlastní obraz, který od té doby zdobí pokojík naší Růženky. Každý den jej máme na očích, proto si pokaždé připomeneme jeho autora a šikovného pěstitele všeho pěkného a sukulentního zároveň.

Bylo to loni před prázdninami, kdy jsme se cestou na slavné Pobeskydí na severu Moravy na chvilku zastavili kousek u Brna u kamaráda Jirky Trávníčka. Jirka je sluníčkový člověk a zkušený pěstitel a tak nebylo divu, že všude kolem jeho domku byly kytky a zase jen kytky. Všechny spokojené, zdravé a některé i pěkně velké. Bylo znát, že se Jirka neodříká ničeho estetického a tak zdánlivě nahodile rozmístěné ostrůvky různých sukulentních společenstev vytvářely nádhernou mozaiku připomínající opravdovou botanickou zahradu. Přálo nám krásné letní počasí a tak jsme si mohli užívat kolekci mrazuvzdorných kaktusů chráněnou u stěny domku, bedničky letnících se živých obrazů z krasulovitých, agávovitých a dalších odolných sukulentů, tamo visely krásné tilandsie, tuhle jsme obdivovali pachykaulní a xerofytní dřeviny, pařníky plné kvetoucích kaktusů. Podobně to šlo stále dál od domku do svahu zahrady. Jedna z nezapomenutelných vzpomínek byl také můj ukopnutý palec při překonávání nějaké překážky, což jsem však nesl hrdinně (rozbolelo se to až časem).

Pochopitelně, že hlavním sukulentním svatostánkem byl skleník (ještě opravdový, skleněný), který ukrýval klenoty největší. Opravdu krásné veliké a pravděpodobně i vzácné kaktusy (kterým vůbec nerozumím, ale přesto je obdivovat mohu) na krajních stolech a ve středu jako na oltáři sukulenty nejkrásnější i nejvzácnější. Pokochejte se fotkami v připojené fotogalerii a uznejte, že tohle je 3D obraz hodný velkého mistra. My jsme se tenkrát kochali, až z nás pot stříkal. Byla to velká radost vidět spokojené kytky v nejlepší kondici, od Mexika po Madagaskar.

Vůbec se nám od Jirky nechtělo, při odpočinkovém posezení se podával výborný domácí koláč paní Trávníčkové a vedly se odborné řeči. Když pak přišlo i na dalšího Jirkova koníčka v podobě malování, absolvovali jsme prohlídku malé galerie Jirkových obrazů a Růženka dostala příležitost si jeden obrázek na památku vybrat. Zvolila si skromně jeden z největších ale v jejích očích nejkrásnější – fantazijní snovou krajinu s duhou a planetami.

Díky Jirko za návštěvu, Tvůj čas i obraz. A představ si, že nakonec řízky z Tvojí Decarya madagascariensis zakořenily i bez roubování! J.

Fotografie ze sbírky najdete ve fotogalerii Návštěva u Jirky Trávníčka.

Fotografie 2 - Jirka Trávníček ve skleníku

travnicek-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Jirky Trávníčka

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář